Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ferrerosse

JAZDA NA ROWERZE,pliska pomózcie

Polecane posty

Gość ferrerosse

Witam, jezdze na rowerze od poczatku wakacji znam te wszystkie zasady dotyczace odpowiedniego tętna, mam zamiar kupic pulsmoetr, tylko zastanawiam sie czy jest sens, jezdze tak zeby nie bylo za wolno ale tez nie tak zeby zaraz zdechnac, takim równym tempem "raz dwa, raz dwa" żle robie? ostatnio kolega chłopaka mi powiedzial ze jak jezdze na złym tętnie to to samo jakbym siedziala przed tv i nic nie robila...to prawda? pomocy! :D

Gość gosek
Ja jezdze normalnie nigdy nie licze tętna

" ferrerosse Witam, jezdze na rowerze od poczatku wakacji znam te wszystkie zasady dotyczace odpowiedniego tętna, mam zamiar kupic pulsmoetr, tylko zastanawiam sie czy jest sens, jezdze tak zeby nie bylo za wolno ale tez nie tak zeby zaraz zdechnac, takim równym tempem "raz dwa, raz dwa" żle robie? ostatnio kolega chłopaka mi powiedzial ze jak jezdze na złym tętnie to to samo jakbym siedziala przed tv i nic nie robila...to prawda? pomocy! " Ale ten koleś brednie wygaduje:P.

kolega chłopaka nie ma racji. to chodzi o to co jest po treningu a nie na treningu jezeli chodzi o podwyzszenie cisnienia, tentna. pol godziny biegania odpowiada godzinie spacerowania ale spacerowanie jest lepsze! lol dlaczego zapytacie, poniewaz po godzinie chodzenia dluzej zostaje podwyzszone cisnienie niz po krotszym bieganiu. Cieplota ciala zostaje dluzej podtrzymana i dlatego szybciej spalamy tluszczyk, dlatego trzeba dobrac trening do swoich potrzeb, typu osiagi efekty czy zdrowie ;) chodz po czesci wszystko sie podnosi.

Gość ferrerosse
też wydawało mi sie to głupotą :P ale to jak z tym tętnem?

im dluzszy trening tym lepszy na spalanie tluszczu. Nie do konca chodzi wtedy o intensywnosc jak chcemy zzucic tylko o umiarkowane tempo, Napisz cos wiecej chcesz sie troszke odchudzic czy jak z tym rowerem, nowe hobby?

Gość ferrerosse
chodzi głównie o kondycje, waże 61kg przy wzroście 167cm także waże chyba całkiem ok, nie jestem drobna raczej takiej normalnej budowy, mam troche duze uda i mam na nich troche tłuszczu i chciałabym sie go pozbyc

wiec uwazaj bo teraz wazne bedzie :P jezeli chcesz zrzucic nie jezdzij na wysokich przezutkach!!! od tego sie cwicza miesnie i uda zamiast malec robia sie wieksze jezdzij na malych i rob durzo powtorzen krecenia zamiast paru na duzych. Potwierdzone naukowo!!! Mam nadzieje ze pomoglem bo to podstawowy blad jzak ktos chce zrzucic, cwiczy miesnie na wysokich i sie potem dziwi przeciez jezdze a one rosna :)

wg mnie proporcje waga/wzrost masz dobre, ogolnie to takie podstawy musisz stosowac, typu picia duzo wody, dobrej rozgrzewki calego ciala bo tluszczu nigdy nie spalisz w 1 miejscu nie ma takiej opcji jezeli chcesz zrzucic cwiczysz cale cialo dopiero wtedy zrzucajac po trochu z kazdej partji wogule cos zrzucisz. Najlepiej jesc 5 razy dziennie o stalych porach wyliczajac sobie zapotrzebowanie na bialko kcl i tluszcze, tabelki sa wszedzie ja pamietam tylko ze dla faceta ktory cwiczy 2g biualka na kg dziennie nawet jak by bral jadl wiecej to organizm nie wchlonie wiekszej ilosci.

a co do pulsometru to hmm, nigdy nie mialem wg mnie moze byc ciekawe, chyba sa tez takie ktore mieza przebyta odleglosc i maja opcje spalania kcl.

Gość najdziwniejszy....
oblicz sobie puls maksymalny i trzymaj w okolicach 60-80%, a najlepiej stosuj interwaly - czasem mocno przyspiesz, a potem zwolnij, jakas gorzysta okolica jest do tego idealna tak z godzinka dziennie przynajmniej, duzo pij a kazdy ruch, nawet wolny spacer, robi roznice od siedzenia przed tv :p

Gość pierwsze slysze zeby pulsometr
kupowac do jazdy na rowerze. Do biegania i owszem... w dodatku takiego na w pol zawodowego. Ale dla rekreacji? Jezdzij tak, zebys sie dobrze czula, pal licho mierzenie tetna :D

Gość najdziwniejszy....
a ja pierwsze slysze, ze to takie dziwne :D stacjonarne to nawet maja wbudowane ;) do kazdego wysilku pulsometr jest dobry, a forma tego wysilku to juz sprawa indywidualna