Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dagmarrraaaaa

Problem z kolegami...

Polecane posty

Gość do AiYoriAoshi
skoro 3 twoich facetów miało problem z alkoholem, to coś z tobą nie tam, jesteś DDA? nawet twój obecny jest totalnym abstynentem, a nie normalnym facetem, co sobie popije raz na klika miesięcy kilka piwek, uważaj na siebie

Gość Dagmarrraaaaa
miałam ten sam problem - ja mu też kiedys mówiłam, że kumple kiedyś sobie pójda, zostane ja. Tylko szczerze mówiąc sama w to nie wierzę. Oni mają po 27 lat i więcej, a nawet nie mają dziewczyn. Boję się, że zostana juz takimi wiecznymi kawalerami - pijaczkami i będą go kusić.

Gość senna****
Dagmarrraaaaa Czyli wychodzi na to, że jesli chce być w przyszłości szczęśliwa i mieć udana rodzinę muszę sie z nim rozstać. To straszne... Wiem, że powinnam, a z drugiej strony nie wyobrażam sobie życia bez niego. Trzy lata razem, wspólne plany, marzenia... Nie wyobrażam sobie tego. chcesz mu pomóc?? przełam wstyd i idz po pomoc do terapeuty. ale nie pomoc jemu tylko sobie ;) zajmij sie od dzis tylko i wyłącznie sobą a jego zostaw samemu sobie. :)

Gość senna****
Dagmarrraaaaa miałam ten sam problem - ja mu też kiedys mówiłam, że kumple kiedyś sobie pójda, zostane ja. Tylko szczerze mówiąc sama w to nie wierzę. Oni mają po 27 lat i więcej, a nawet nie mają dziewczyn. Boję się, że zostana juz takimi wiecznymi kawalerami - pijaczkami i będą go kusić. dagmara ale to nie kumple sa przyczyną jego alkoholizmu :) znowu sie oszukujesz. to dorosły facet powinien umiec dostrzegac priorytety w zyciu a ty którym priorytetem dla niego jestes?:P

Gość senna****
Dagmarrraaaaa miałam ten sam problem - ja mu też kiedys mówiłam, że kumple kiedyś sobie pójda, zostane ja. Tylko szczerze mówiąc sama w to nie wierzę. Oni mają po 27 lat i więcej, a nawet nie mają dziewczyn. Boję się, że zostana juz takimi wiecznymi kawalerami - pijaczkami i będą go kusić. dagmara ale to nie kumple sa przyczyną jego alkoholizmu :) znowu sie oszukujesz. to dorosły facet powinien umiec dostrzegac priorytety w zyciu a ty którym priorytetem dla niego jestes?:P

Gość Dagmarrraaaaa
senna - ale powiedz mi, czy uważasz że to juz alkoholizm? Po aszej kótni około miesiąc nie tknął alkoholu. Teraz pije 2 - 3 razy w tygodniu po trzy piwa. To niby nie jest strasznie dużo, ani codziennie..

Gość Dagmarrraaaaa
senna - ale mi nie jest potrzebny terapeuta. Jedyny mój problem polega na tym, że nie mogę sie zdecydować, czy to jego picie jest już niebezpieczne czy mieści sie w normie. Bo jesli jest za duże to odchodzę i tyle. Nie potrzebuje terapii.

Gość senna****
Dagmara alkoholicy potrafią udowadniac otoczeniu ze panują nad nałogiem i czasem wprowadzają coś takiego jak picie kontrolowane ale niestety sielanka trwa chwilę:O i z czasem coraz trudniej im tą kontrolę utrzymywac :( Nie musisz od niego odchodzic jesli nie jestes gotowa ale skoro juz wiedzisz problem i to ze nie umiesz sie z niego wyrwac to juz czas na zmiany. Idz na terapię. tam dowiesz się jak radzic sobie sama ze sobą w takich sytuacjach. zajmij sie sobą a jemu daj szanse dorosnąc i poniecsc konsekwencje picia im wczesniej tym wieksza masz szanse że destrukcja alkoholu nie wpłyneła na zminę kjego charakteru.

Gość senna****
Dagmarrraaaaa senna - ale mi nie jest potrzebny terapeuta. Jedyny mój problem polega na tym, że nie mogę sie zdecydować, czy to jego picie jest już niebezpieczne czy mieści sie w normie. Bo jesli jest za duże to odchodzę i tyle. Nie potrzebuje terapii. a jesli teraz ci mówię ze nie miesi sie w normie to odejdziesz?:classic_cool: zabierzesz manatki i znikniesz?? sama wczesniej napisałas ze zyc bez niego nie mozesz?? :O jakby to było w normie nie powstałby ten temat nie uwazasz?:P

Gość Dagmarrraaaaa
senna - dziękuję, pomyslę nad tym. Na razie muszę leciec do pracy. Dziekuję za rady i pozdrawiam.

Gość senna****
nie mysl tylko działaj :classic_cool: poczytaj chociaz o współuzaleznieniu zaloze sie ze odnajdziesz tam siebie ;)🖐️

Gość Dagmarrraaaaa
senna - teraz to mnie naprawde przestraszyłaś. Zerknęłam właśnie na pierwszą strone o współuzależnieniu jaka wyskoczyła w przeglądarce i początek rzeczywiście jakby o mnie... "Zaczęło się banalnie, Twój partner zawsze lubił się bawić, mogło się , to nawet podobać, bo nie mruk i towarzyski z poczuciem humoru. Tylko matka mogła mówić, żebyś uważała. Koleżankom nie wierzyłaś, bo mogły Ci przecież zazdrościć. Byłaś pewna, że będzie dobrym mężem a poza tym, jak będą dzieci, to przecież " Mój partner lubi się bawić i zawsze powtarza, że po slubie skończy z tym całkowicie. Rodzice też mi nieraz zwracali uwage na jego picie... Tylko jest tu jeszcze jedno ale... Z opowieści wiem, że mój tato kiedyś też sporo pił, a jednak alkoholikiem nie został. Założył rodzinę i jest wzorowym ojcem i mężem. Kurcze, jakie to wszystko trudne... Boję się, że może on też dotrzymałby swojej obietnicy, a ja zerwę i go niepotrzebnie stracę...

Ktoś zadał pytanie - tak, jestem DDA. A przynajmniej tak myślę. Mój Ojciec zaczął pić po wyjeździe Mamy za granicę. Miałam wówczas 20 lat, więc nie byłam dzieckiem. Mieszkałam z Nim 3 lata, po czym się przeprowadziłam. Co do obecnego partnera - nie jest tak, że nie pije całkowicie. Lubi wypić np lampkę wina do romantycznej kolacji czy napije się szampana jak wznoszą toast. Wypije piwo z dawno niewidzianym kolegą, ale na tym Jego picie się kończy.

Gość senna****
Mój partner lubi się bawić i zawsze powtarza, że po slubie skończy z tym całkowicie. Rodzice też mi nieraz zwracali uwage na jego picie... Tylko jest tu jeszcze jedno ale... Z opowieści wiem, że mój tato kiedyś też sporo pił, a jednak alkoholikiem nie został. Założył rodzinę i jest wzorowym ojcem i mężem. Kurcze, jakie to wszystko trudne... Boję się, że może on też dotrzymałby swojej obietnicy, a ja zerwę i go niepotrzebnie stracę... Dagmara nie zrywaj :) jesli nie jestes pewna tego że napewno chcesz od niego odejsc ale terapia pomoze ci zyc równolegle i nie dac mu sie okłamać oraz umiejetnie postawic granice których on nie moze przekraczać. To wazne w zyciu zarówno alkoholika jak i osób z nim zyjących czy pozosających w róznych rlacjach decyzje o zyciu z nim czy odejsciu mozna podjąc w kazdej chwili wazne aby byla to decyzja zgodna z tobą samą ;)

Ja też proponuję terapię. :) Tam u Was nie jest jeszcze źle. Nie ukrywajmy. Nie upija się na umó, nie robi awantur. Może coś z tego wyjść, acz nie musi.