Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jufararata

Ten krzyż jest symbolem naszego narodu

Polecane posty

Gość jufararata

Tak co chwilę mówi jakiś nawiedzony facet- jeden z protestujących przeciwko przeniesieniu krzyża. Patrzę i własnym oczom nie wierzę. Naprawdę chce mi się śmiać, jakby ci ludzie byli w jakimś amoku , opętani. Przypominam, że symbolami naszego narodu są flaga i godło, a nie krzyże! Ja też jestem katoliczką, ale bez przesady , to tylko krzyż i niech stoi tam, gdzie jego miejsce - w kościele.

Gość DTF
Ale was j3bpie z tym krzyżem :o

Gość tania jania
brzydcy, głupi ludzie, prości i chcący jakkolwiek zaistnieć bo pewnie przegrali życie, dla mnie to powinno się ich wziąć za mordę i wywieźć, najlepiej do Tworek

Gość franek z Janek
najgorsze,że robią to i mówią w imieniu wszystkich polaków, ja ich nie upoważniłem...i wstyd mi za takich kilku oszołomów, których nie potrafią wziąć za ryj, po co pozwalali im zostać pod tym krzyżem, wiadomo było, że jełopy nie ustąpią, pieprzone berety

Jakoś większość społeczeństwa nie protestuje przeciw krzyzom ustawionym nielegalnie w miejscach , gdzie zgineły ofiary wypadków..przy drogach.

Ale pałac Prezydencki nie jest miejscem kultu. To miejsce urzędowania Prezydenta i nie powinien stać tam żaden krzyż!!! Miejsce krzyża jest w kościele!!!

to jest jakas farsa...... wstyd mi za tych ludzi co tam stoja i protestuja, pielgrzymka radia maryja.... OSZOŁOMYYYYYYYY

Gość franek z Janek
ABC berecie, a jaka większość protestuje pod pałacem bo dla mnie to tylko kilku fanatyków, których najlepiej sprzątnąć

Gość rydzykowska dewocja
tak jest krzyż pod pałacem= państwo wyznaniowe!

Gość jufararata
nikaaa5 masz rację, Pałac Prezydencki to urząd państwowy, a nie świątynia. Przypominam jeszcze, że w Polsce są nie tylko katolicy, i co z nimi? Czemu ma im się podobać ten krzyż? Przecież mamy rozdział państwa od kościoła i co? Wstyd!

[zgłoś do usunięcia] franek z Janek ABC berecie, a jaka większość protestuje pod pałacem bo dla mnie to tylko kilku fanatyków, których najlepiej sprzątnąć To ma być jakaś konkretna wypowiedż przeciw mojej? :D No właśnie, takim mamy Polaków.Żal mi Was większości...żadnych własnych poglądów, wiedzy historycznej i na dodatek próbujecie polemizować...Jesteście śmieszni. A Ty Franku, może ustosunkujesz się bardziej do mojej wcześniejszej wypowiedzi, zanim zabierzesz głos krytyki?

[zgłoś do usunięcia] jufararata nikaaa5 masz rację, Pałac Prezydencki to urząd państwowy, a nie świątynia. Przypominam jeszcze, że w Polsce są nie tylko katolicy, i co z nimi? Czemu ma im się podobać ten krzyż? Przecież mamy rozdział państwa od kościoła i co? Wstyd! Wstydem jest to, że się wypowiadacie i nie macie pojecia o czym.Ten krzyż to sprawa polityczna przecież.A poza tym, czy faktycznie mamy rozdział państwa od kościoła? A czy ktoś się pytał ludzi innej wiary co oni myslą o krzyżach wieszanych w szkołach i o religii, która jako przedmiot wlicza sie do sredniej????????????????? Żal mi Was, porażka.

abc 101 oczywiście że nikt nie protestuje prziwko krzyżom przy drodze bo one tam stoja ponieważ ktoś w tym konkretnym miekscu zginął.... a z tego co mi wiadomo samolot pod pałacem prezydenckim się nie rozbił...

Nikt nie protestuje przeciwko tym krzyżom, bo się nie opłaca...to nie jest decyzja polityczna...

Gość aabbccddeefff
"zkołach i o religii, która jako przedmiot wlicza sie do sredniej?????????????????" przeciez szkoła ma OBOWIĄZEK zapewnić etykę reszcie. To ża to może w praktyce niezbyt działać to inna sprawa. Bądź asertywna i przyduś szkołę żeby zrealizowała swoje obowiązki względem twojego dziecka, jezeli jesteś innego wyznania. Przeciez możesz. W razie czego masz drogę sądową i trybunał praw człowieka w Strasburgu

moim zdaniem Kaczyński jako prezydent nie zasługuje aby upamiętniano jego tragiczną śmierć w takim miejscu.

Gość najwłaściwszym miejscem
dla tego krzyża jest smoleńsk

To nie chodzi o to, jakiego jestem wyznania, ale kiedy podejmowano decyzję odnośnie religii w szkołach, jakoś nikt z tych krzykaczy nawet nie zipnał...:D

A poza tym faktycznie krzyż w przypadku Polski można uznać za symbol.Religia zawsze była ostoją patriotyzmu.Kiedy Polaska utraciła niepodległość, modlono się o Nią, kapelani wstępowali do oddziałów powstańczych, a z nowszej historii Popiełuszko odprawiał msze za Ojczyznę... Pierwszym hymnem Polski była "Bogurodzica".

Gość eskalop
abc101 - no właśnie, więc dlaczego ten krzyż - symbol Polski, walk za Ojczyznę ma stać przed Pałacem Prezydenckim jako symbol... katastrofy lotniczej? Owszem zginęła głowa państwa, nawet dwie razem z R. Kaczorowskim, ale to był wypadek, a nie śmierć męczeńska w imię Polski. Jeśli chcemy upamiętniać w ten sposób śmierć wielkich ludzi to przed Pałacem Królewskim, Wawelem i innymi siedzibami polskich władców powinny być usiane krzyżami przed wejściem jak na cmentarzu. Uważam, że ten krzyż był potrzebnym gestem, ale nie może stać tam wiecznie. Tym bardziej, że teraz już nie symbolizuje żałoby i katastrofy, ale jest przedmiotem walki sił politycznych. Również Ci ludzie którzy protestują dla mnie nie mają nic wspólnego z moją religią, z patriotyzmem, z szacunkiem do poległych w katastrofie.

męczeńska śmierć? To oni sami poszli na pewną śmierć w imię Polski? nie, polecieli na obchody rocznicy i mieli tragiczny wypadek. Nie wierzę, nie wierzę, że żyję w tym samym kraju co ci ludzie. Nie wierzę, że ci ludzie mają pełnię praw obywatelskich i ich emerytury są wypłacane z moich pieniędzy... To mi się chyba śni.

Gość to trzeba usunac z
cmentarza bo to miejsce publiczne z drug sw andrzeja

Gość eskalop
Nie trzeba usuwać krzyży z cmentarza. Chodzi o zachowanie proporcji. Kiedy idę ulicą i widzę krzyż, myślę "kościół", na wsi "skrzyżowanie dróg lub miejsce kultu gdy brak kościoła", dużo krzyży - "cmentarz", flaga, godło - "instytucja państwowa". Kiedy wchodzę do domu nie potrzebuję krzyża wielkości szafy, tylko niewielki symbol na ścianie. Kiedy umiera bliska mi osoba... składam jej ciało na cmentarzu, a nie robię ołtarza w domu.