Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuzannazuz1

sama w uk, prosze o rade!

Polecane posty

Gość zuzannazuz1

hej! Jestem nowa na forum wiec jesli kopjuje temat to z gory przepraszam. Mam pytanie, poniewaz jestem w UK od 2 miesiecy, przyjechalam tu do sieostry z corka wlasciwie na okres wakacji, szybo znalazlam prace i w polowie wrzesnia mialysmy wracac do domu. Ale okazuje sie, ze nie bardzo mamy po co tam wracac, bo ojciec mojego dziecka srednio sie nami interesuje, trwa to juz w sumie od jakiegos czasu, ale chyba bedac z nim w Polsce wolalam sie oszukiwac ze wcale tak nie jest . Biorac pod uwage fakt, ze nie jestesmy malzenstwem, mieszkamy u niego a ja w Polsce pracowalam tylko dorywczo zaczynam sie zastanawiac czy nie leprszym pomyslem byloby zostanie tutaj? I dlatego mam pytanie jakie mam szanse na benefity po tak krotkim pobycie? szczerze powiedziawszy nawet nie wiem od czego to wszystko zaczac :( pewnie duza czesc osob mnie skrytykuje , ze chce zyc na koszt podatnikow, ale musze stanac jakos na nogi, bo moj swiat sie powoli wali, a bardzo chce zeby moje dziecko odczulo to w jak najmniejszym stopniu.

benefity należą się po roku pracy w uk. zwrot dostajesz do 3 miesięcy wstecz. możesz próbować, może jakiś dodatek dostaniesz :) na razie załatw sobie potrzebne papiery- home office, nin... jak masz pracę to dasz radę bez benefitów na początek :)

wcale nie prawda że należą się po roku pracy możesz już skladać papiery tylko się teraz podobno długo czeka nawet do roku czasu

Gość grrrrr...........
Czemu nie zapytasz siostry ? Jest na miejscu powinna sie troche orientowac ... ?

nawet do roku trzeba czekać bo przeciągają i nie chcą dawać osobom, które są krótko w uk :)

Gość zuzannazuz1
nin i home office juz mam zalatwilam to od razu po po przyjezdzie, a siostra sie srednio w tych sprawach orentuje, bo nidgy nie skladala zadnych podan o benefity :(

a w jakich okolicach mieszkasz? jeśli okolice manchester lub liverpool to mogę Ci dać namiary na sprawdzone polskie biuro, które zajmuje się doradztwem w tych sprawach :)

Gość provokejszyn j@k nic..........
ta,idz zapalc jakims polako za cos co mozesz miec za darmo -citizen adice bureau albo idz do councilu.

skoro Autorka nie wie co i jak to lepiej niech zajmie się tym ktoś, kto się na tym zna. będzie szybciej i zostanie jej wytłumaczone wszystko po polsku co i jak, co się należy, kiedy itp. złośliwość nie jest tu na miejscu :O

należy Ci się na dziecko child benefit to rodzinne child tax credit to dodatek na dziecko i working tax credit to dodatek dla najmniej zarabiających wpisz w wyszukiwarkę nazwy tych benefitów i wyswietli Ci się co i jak i gdzie załatwić

Gość dobra rada:)
czesc Zuza, jako samodzielna mama moge Ci ze swojego doswiadczenia poradzic: - po pierwsze - mniej krytyke gdzies a patrz na swoj tylek:) i corki po drugie - jesli chcesz tu zostac, nie wracac do swojego partera - to nie trac szansy i zostawaj! masz juz prace, czyli teraz mozesz juz skladac papiery o Child Tax Credit + Child Working Credit - oba benefity Ci sie naleza z racji tego, ze pracujesz! formy dostepne sa w biurze HM Revenue albo online, albo do nich dzwonisz i ci wysla, zaznacz w formach, ze proszisz o wyrownanie - do 3 mcy wstecz - odkad Ci sie naleza - czyli rozpoczecia pracy dofinansowanie do mieszkania i znizka na council tax doopiero bedzie nalezala ci sie po 12 miesiacach przepracowanych tutaj ale z powyzszych z tych Credit Taxow - dacie sobie spokojne rade - tylko musisz pracowac