Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mrowa25

cesarka wskazania

Polecane posty

Gość mrowa25

Mam pytanie i chciałabym poznać opinie dziewczyn w podobnej sytuacji. Mam wadę wzroku -5,75 cały czas powiększającą się. Czy według was są wskazania do cesarki????

Gość mrowa25
up up

Gość postaram się byc kulturalna
na to pytanie odpowie co tylko okulista...

Gość uupppppp
chyba coś koło 8 diptrii dopiero dyskfalifikuje do naturalnego porodu, ale najlepiej idź do okulisty.

Gość mrowa25
co racja to racja ale chciałabym się dowiedzieć jak było w waszym przypadku czy lekarz decydował się na cesarkę czy poród naturalny.

Gość mrowa25
Ginekolog na początku powiedziała mi że wada sie kwalifikuje do cesarki a opinie dwóch okulistów mam różne jeden za drugi przeciw i bądź tu mądra. Zostaje wizyta u trzeciego chyba.

zależy od stanu siatkówki. ja mam w miarę dobry wzrok, tzn przed porodem -1 teraz -3 (przez poród tak mi się wzrok pogorszył) ale moja koleżanka ma -9 i -9,5 i była u okulisty i ten zalecił...poród naturalny z nieaktywną drugą fazą, czytaj poród zabiegowy - kleszcze lub vacum!!! poszła do innego specjalisty i ten bez problemu zalecił cesarkę i tak też ciąża się zakończyła!

Gość mrowa25
I właśnie tak to jest. Kolejny lekarz i kolejna opinia. A czy któraś z was z taką wadą miała zalecana cesarkę?

moja siostra ma ok -5,5 i -6 i ostatnio na wizycie okulista jej zapowiedział ze jak zajdzie w ciąże to on absolutnie na naturalny poród zgody nie wyrazi! da jej zaświadczenie na cc bo w jej przypadku sn grozi odklejeniem siatkówki.

Gość mrowa25
Jak widać są normalni lekarze, jeden mi napisała że pierwszy poród naturalny ale drugi już cesarka. No tak jak mi sie pogorszy to co za różnica . Sama nie wiem co robić. A może prywatna klinika??

Miałam w styczniu cc właśnie ze wskazań okulistycznych wtedy miałam -11 i -12 ale to nie był powód wskazania cc tylko to ze mam już jakieś zwyrodnienia w oczach i dlatego a jak bym nie miała tych zwyrodnień to bym miała rodzic naturalnie tak okulista powiedziała. Najgorsze jest to że moja okulistka u której leczyłam wzrok kilka lat nie zauwazyła zwyrodnień miała zły sprzet dopiero poszłam do naprawde dobrej okulistki i z super sprzetem i sie okazało że jak bym posłuchała tamtej to bym była teraz pewnie ślepa

Gość mrowa25
i jak tu zaufać lekarzowi?

Gość Tratata1225
Ja mam też sporą wadę i dostałam zaświadczenie od okulisty że wskazany poród cc.