Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Agula85*

Obiad - coś z niczego! jakie macie pomysły

Polecane posty

Cienko u mnie z kasa a do wypłaty jeszcze kilka dni. Co mogę zrobić na obiad mając tylko: ryż makaron jajka troche mleka mąka pieczywo mogę ewentualnie dokupić coś niedrogiego Muszę przeżyc do poniedziałku mając 10zł na dzień

Gość możesz kupić filet z kurczaka
i podzielić na dwie części - będziesz miała dwa obiady, tylko przypraw soie każdego dnia inaczej, daj inne dodatki (np. ryż, makaron nie wiem jaki masz - taki do zupy czy raczej jak do pasty). Do tego możesz dokupić małą cukinię, jakąś paprykę, i pomidory w puszce i zrobić leczo. Ziemniaki chyba są tanie, to możesz sobie usmażyć placki ziemniaczane, albo jakieś kluchy zrobić z mąki i sera... Generalnie chyba da się, chociaż nie wiem jakie masz możliwości jeśli chodzi o wielkość zjadanych porcji, liczbę posiłków itp. Ale do poniedziałku się przemęczysz jakoś :)

Gość aaammm
kup włoszczyzne kostki rosolowe i sok pomidorowy wszystko z biedronki ugotuj taki rosołek i jednego dnia zjedz z ryżem ( zupka ryżowa) drugiego dnia dolej soku pomidorowego i ugotuj do tego klusie i podbij mlekiem ( zupka Pomidorowa) na sniadanie zrob sobie mleko i lane ciasto, a najlepiej kup sobie ziemniaczki i ugotuj do tego jako sadzone i pych a jak ci zostanie ziemniaków dosyp maki jajko zamieszaj i zrób knedle z maselkiem pyszne musisz kombinowac :)

Gość czerwony piekny i elegancki
zrob placki ziemniaczane

Gość czerwony piekny i elegancki
albo pyszne i tanie danie :) Podsmaż cebule z cienka kielbasa pokrojona w kostke, ugotuj makaron, dodaj go do garnka z cebula i wedlina, do tego przyprawy i koncentrat pomidorowy, troche wody i wsio :) Pyszne danie ala spaghetti a nawet lepsze. Najlepiej do tego pasuje makaron swiderki

Gość aaammm
fajny topik a i te klusie z kiebaska napewno pycha:)

Gość niesia :)
Masz mąke i jajka wiec kluski ślaskie :) może pozatym ryż masz i jak to przedmówczyni mowiła dokup filecika i w jeden dzien polecam z curry, poprostu dodajesz curry do podpieczonego mieska i kukurydze, mieszasz z ryżem i jest ;) a na drugi dzien możesz wypanierowac w płatkach i z makaronem lub ziemniakami ;)

Gość jdgds
10 zł/dzień to całkiem nie mało; a na ile osób? kup całego kurczaka - jakieś 10 zł, bedziesz miała: korpus na zupy filety na kotlety udka, skrzydełka Zupy: pomidorowa z makaronem/ryzem/lanym ciastem (przecier -1 zł) lane ciasto na rosole rosół z makaronem grzybowa (pieczarki, ew. zupa w proszku grzybowa - 3 zł) II danie ryż z cebulą i kurczakiem placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym makaron z musem jabłkowym/ryz z jabłkami ziemniaki z udkiem z kurczaka ryż z kurczakiem i warzywa na patelnię (warzywa na pat ok 4 zł) naleśniki trzeba sobie zrobić tylk odobry jadłospis na te kilka dni i nie wyrzucać tego co zostaje ale przetwarzać np. ziemniaki na kluski śląskie, kopytka itp

Gość kotleciki ryzowe
ugotu ryz - ale nie na sypko, tylko na "mokro" do tego zetrzyj trochę (nie trzeba duzo-ok.2-3 plasterkow)zoltego sera przypraw wszystko wymieszaj z 1 jajkiem uformuj kotlety niewielkich wymiarow, mozna je obtoczyc w bulce tartej i dodac jeszcze koperku, ale nie jest to konieczne i usmaz. ja robie je z sosem grzybowym,ale bez niczego tez sa ok!

Gość przeciez jest tyle pomyslow
dzisiaj zrob jajko sadzone i ziemniaki z kefirem jutro - makaron z kielbaska tak i koncentratem jak pisala dziewczyna wyzej (tezz taki robie) w piatek - zupa pomidorowa z ryżem gotowana na skrzydelkach a pozniej skrzydelka opanieruj i usmaz, do tego ziemniaki i surowka z ogorka, cebuli i pomidora w sobote- placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym w niedziele- filet z kurczaka w sosie smietankowym z ryzem lub ziemniakami Spokojnie Ci wystarczy pieniedzy :)

Gość jenk
jdgds-jestem pod wrażeniem na serio.

Gość gonia 0909
Wiesz, pole do popisu masz całkiem spore..Wystarczy uruchomic wyobraznie i podeprzec sie pomyslami forumowiczek. Ja osobiscie polecam goląbki i roznego rodzaju placki i kluski:)

Z produktów które masz zrobiłabym : makaron z jajkiem,naleśniki lub omlet. Piszesz że masz 10 zł na dzień więc swobodnie możesz kupić sobie kurczaka ,włoszczyznę,ziemniaki ,ogórki -sezonowe więc tanie i śmietanę.Owszem wydasz więcej niż 10 zł,ale obiad mozesz mieć na parę dni. Jednego dnia ugotujesz sobie z niego rosół.Drugiego już masz pomidorówkę ;) A kurczaka ugotowanego możesz opatulić panierką +ziemniaki+mizeria.I tym oto sposobem masz 3 obiady ;) W stanach kryzysowych lepiej się opłaca zrobić coś co "na dłużej"będziesz mieć,w razie potrzeby zamrozisz ;) Możesz kupić mięso mielone i kapustę - i masz już gołąbki na 2 dni.Co zostanie mozesz zagotować w słoiki lub zamrozisz.

Gość aaammm
moze dziewczyna niem doswiadczenia w gotowaniu to pyta :) ja pamietam czasy kiedy mieszkałam jeszcze wtedy z chłopakiem (teraz mężem ) a w domu mialam ogorki kiszone make i kostki rosołowe i gotowałam zupe ogórkową :) ogorki starłam pogotowałam dorzuciłam zukostki rosołowe zrobiłam lane ciasto zupka zjadliwa i jakos się żyło :) a i świderki z margaryną dobre i tanie też się kiedyś tak jadło wtedy nam się nie przelewało ale jak to mówią miłością sie żyje :)

Dziękuję bardzo, fajne macie pomysły. Trochę z nich skorzystałam. Jakoś dajemy z mężem radę, może gdyby udało mi sie przez cały miesiąc tak kombinować i nie wyrzucać jedzenia to więcej kasy by nam zostało. Najważniejsze to wiedzieć jak zrobić pyszne danie z prostych i nie drogich składników, nie marnować tego co zostało tzn. zrobić z tego coś innego a to co się da zamrozić i mieć na potem :)

Gość po co ci wiedziec
cos z niczego ..... to moze na przyklad: makaron ugotowac, odcedzic, polac oliwa, dodac sol i pieprz oraz suszone ziola, np. bazylia, do tego wrkoic cokolwiek mamy z lodowce z serii sery i wedliny. a do tego jakis warzywny dodatek, nawet z mrozonki, np. brokuly. (nie jest to tak do konca z niczego, ale nie trzeba specjalnie isc do sklepu, bo makaron i jakas mroznonke to mozna zawsze miec w zapasie)

Gość jjjk
Kup sobie pierogi zamrozone w sklepie !!!ruskie i z mięsem dobre dla mnie

Gość sądząc po dacie ...
sądząc po dacie wpisu, jestem przekonana, że autorka już coś przekąsiła :classic_cool:

Gość sądząc po dacie ...
sądząc po dacie wpisu, jestem przekonana, że autorka już coś przekąsiła :classic_cool:

Gość Czeka mnie długi dzień
zapiekanka ziemniaczana: potrzebne ziemniaki, cebula, mleko, masło, mąka, przyprawy ziemniaka na talarki, cebula pokrojona w krązki i to wrzucasz do foremki wysmarowanej tłuszczem. Oczywiście doprawiasz solą, pieprzem, innymi przyprawami wg upodobań, wszystko zalewasz beszamelem (masło i mąka - robisz z tego zasmażkę a potem dolewasz stopniowo zimne mleko...do tego gałka muszkatałowa...musi miec konsystencję budyniu taki beszamel). I do piekarnika - smacznego!

Gość Czeka mnie długi dzień
autorka na pewno przekąsiła :) hehe ale może przyda się ogólnie taki temat dla innych głodnych :)

Gość widze, ze tu wszyscy
glodni :)

Gość Marzenia się spełniają_*
ja jak nie mam "niczego" w domu, to robię focaccię albo pizzę z tym, co akurat mam w domu, nawet może być bez sera, do tego oliwa z oliwek do maczania, kieliszek wina i żyć nie umierać :D bardzo polecam zakup kamienia do robienia pizzy, wychodzi fantastyczna, chrupiąca od dołu

Gość ja robię coś takiego z makaron
u świderki który został z zupy z poprzedniego dnia. Kiełbase cienką kroję w kostkę, cebulę w kostkę, podsmażam cebulę na rumiano, dodaję kiełbasę, i 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, podsmażam wszystko, dorzucam ugotowany makaron, przyprawiam ulubionymi ziołami (bazylia, oregano lub zioła prowansalskie) i ewentualnie solą i pieprzem jeśli trzeba, podaję posypane serem zoltym, jest pyszne ;)

Gość ja robię coś takiego z makaron
a do takiego dania dla 3 osób pętelek kiełbasy i jedna mała cebula wystarcza w zupełności ;)

Gość Mangooooodfkndjkfdh
Kup w biedronce Warzywa na patelnie, koszt ok 4zł. rozpakuj i powybieraj z nich tylko ziemniaki, reszte schowaj do zamrazarki. rozmroz kartofle i pokrój i zrob z nich frytki. Do tego mozesz ugotowac ryżu z przyprawami, na pewno sie najesz :) kolejnego dnia mozesz powyjmowac brokuły, rozmrozic, przesmazyc na patelni, ugotowac ryz na al dente, wrzucic na patelnie do brokułów, przesmazyć z przyprawami (jakiekolwiek, moze byc bazylia, oregano, pieprz, sol, czosnek granulowany, ziola prowansalskie, cokolwiek masz innego). Kolejnego dnia na obiad możesz sobie usmażyć całą reszte pozostałych w paczce warzywek. I tym sposobem za 4 zł + ryz który masz, masz juz 3 obiady :P

tfu, miałam napisać - do 2012 roku :D ludzie, po co doradzacie babce, która pisała tu 2 LATA TEMU? :D

Gość oszczednosc
Ja polecam kupic całego kurczaka i oddzielic od niego udka, skrzydełka, piersi a jeszcze szkielet z tego bedzie co mozna na zupke jakas wykorzystac. mieso od biedy mozna same usmazyc nawet czy ugotowac i juz cos jest :)