Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość retatui

mala czarna

Polecane posty

Gość retatui

szukam malej czarne z rękawem 3/4 rozmiar 38/40 takiej na co dzien czy ktos wie gdzie mozna kupić?

Gość retatui
up

Opisz ja dokładniej pokaż przykłady podobnych na zdjęciach bo mała czarna to bardzo szerokie pojęcie. ok rękaw 3/4. jaki dekolt? jak długość? mała czarna to zarówno mini jak i sukienka przed kolano. jaki materiał? satyna? bawełna? bawełna satynowa? atłas? jedwab itd. jaki krój? małą czarną nazwiemy sukienkę bardzo obcisła jak i rozkloszowana itd.

Gość jolanda77
IMO mała czarna jest mała z definicji i nie posiada rękawów. Po prostu szukasz czarnej sukienki z rękawem 3/4.... napisz trochę szczegółów co oprócz tego, że czarna i rękaw... zobacz tą: http://www.naia.pl/black-businesswoman-sukienka-midi-266 i na gendai widziałam jeszcze fajną ale nie mogę teraz znaleźć

jolanda77 -> nie jest do końca tak jak piszesz. w modzie pojęcia rozwijają się i zmieniają swoje znaczenie. mała czarna w obecnej chwili jest pojęciem bardzo szerokim i żyje raczej już w społeczeństwie jako ogólne pojecie. oznacz mniej więcej: - prostą(w znaczeniu bez zbędnych dodatków choć i to jest łamane przez projektantów) - klasyczną (z czasem wiele krojów jest uznawane za klasyczne więc ciężko tu postawić jakąś sensowną granice) - czarną (to się nigdy nie zmienia naszczęście) - krótką (max zaraz za kolano choć spotkałam się z określenie mała czarna sukienki do połowy uda i to przez stylistów) - powinna być też elegancka (lub przynajmniej trochę elegancka) oczywiście definicja coco jest inna. LBD chanela z lat 20 http://www.vintagetextile.com/little_black_dress.htm (lepszego linka nie znalazłam) co zaskakujące jeśli się nie mylę w kolekcji pod lbd figurowały też sukienki w innym kolorze niż czarny ale czytałam to już dawno i nie wiem czy mi się nie pomieszało. problem w tym że mała czarna przeszła już tyle mutacji i ewolucji że ciężko określić jednoznacznie czym jest.

Gość jolanda77
@ nibys - trochę się z Tobą zgadzam, wiem że "mała czarna" nie znaczy dosłownie, ale dlaczego tak jest to już nie wiem - po co komplikować. Tak jak w temacie - "mała czarna z rękawami 3/4" i zadałaś 100 pytań żeby uściślić - logika nakazuje żeby "mała czarna z rękawami 3/4" była "czarną sukienką z rękawami 3/4" :):):)