Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ali0emma

Na czym polega metoda Cantienica? Jak ja ćwiczyć?

Polecane posty

Gość Ali0emma
Jest ktoś

Gość Ewa eve
ktoś ćwiczy?po jakim czasie są efekty???

Gość a co to ma wspólnego
z uczuciami? :O🖐️

Gość na stałeee3er
CANTIENICA Metoda Kształtowania Ciała i Postawy to anatomicznie uzasadniona koncepcja sposobu na postawę i sprawność ruchową, autorstwa Szwajcarki Benity Cantieni. Benita Cantieni 12 lat temu założyła przedsiębiorstwo zajmujące się empirycznym badaniem anatomii i zakładając szkołę stawiła, nową marką, wyzwanie branży zdrowia. Swoim sukcesem tryumfowała w pierwszej kolejności na sobie, stawając się, po raz pierwszy w życiu, wolnym od bólu człowiekiem, mającym przyjemność w bieganiu. Z wielką pasją przekazuje swoją wiedzę tym, którzy chcą swoje ciało utrzymać aktywnie i zdrowo po sędziwy wiek. Przedmiotem badań Benity Cantieni jest idealna postawa, w której wszystkie stawy i kręgi wolne są od ucisku - nazywa ją Basis-Embodiment. W tym zgodnym z naturą, odpowiadającym planowi budowy człowieka, naprężeniu znajduje się 100 % utrzymujących szkielet mięśni w dynamicznie aktywnym napięciu wyjściowym. Konsekwentne sprzężanie mięśni powoduje w reakcji łancuchowej wolną i niezakłóconą współpracę kości, mięśni, ścięgien, więzadeł, powięzi, nerwów i narządów

Gość oli ela
canrienica to terapia na takie schorzenia jak wysiłkowe nietrzymanie moczu,opadanie narządów,problemy po porodzie z mięśniami miednicy,niestety metoda mało znana w Polsce a kobiet z takimi problemami jest sporo i to już w młodym wieku

Gość trenuję
metoda Cantienica polega m. in. na integracji mięśni dźwigacza odbytu w każdy ruch, tak w każdy :) Mięśnie te mają dużo większe znaczenie aniżeli tylko dźwiganie odbytu. Aktywne, odpowiednio stosowane, współpracują w dźwiganiu i poruszaniu ciałem. Aby poznać więcej szczegółów trzeba nawiązać kontakt z trenerką, która się na tym zna. Bezwzględnie warto jest zainwestować. W Polsce jest taka trenerka jest tylko jedna, ale jest i fajnie byłoby, aby takich było więcej. Efekty terapeutyczne są rezultatem kształtowania anatomicznie prawidłowej postawy, generalnie według prostych i konkretnych zasad. Ważna jest nie ilość ale anatomicznie precyzyjne wykonywanie ćwiczeń i wdrażanie ich w życie codzienne. Problemów zdrowotnych wynikających z nieprawidłowości postawy jest wiele, dlatego też tak bogate jest działanie terapeutyczne treningu metodą Cantienica. Można o tym przeczytać na stronie internetowej trenerki Małgorzaty Żarnowskiej. Jeśli chodzi o problem z nietrzymaniem moczu efekty pojawiają się w zależności od nasilenia problemu. Pierwsze już po pierwszym treningu, bo się dowiesz jak użyć odpowiednich mięśni aby zmniejszyć ucisk na pęcherz i nie popuszczać podczas śmiechu, kaszlu czy kichania. Na początku musisz nauczyć się prosto siedzieć i ruszać kośćmi miednicy (guzami kulszowymi). Jeśli się garbisz to na początku będzie trochę uciążliwe, ale do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja. Uświadom sobie, że garbiąc się i zaciskając zwieracze tylko pogłębiasz problem, a przy tym też nie wyglądasz ciekawie. Praca tymi mięśniami jest bardzo subtelna dlatego, żeby nie robić błędów od początku najlepiej zacząć z trenerką. Niektóre ćwiczenia są opisane na facebooku. Mnie pomogło już po 3 lekcjach, a wcześniej męczyłam się przez kilka lat. Trenuję dalej bo osiągam też inne wspaniałe efekty ;)

Gość trenuję
moim zamiarem była odpowiedź na post o metodzie Cantienica, teraz spostrzegłam, że wątek tego Forum to ŻYCIE UCZUCIOWE ;) Ponieważ wierzę, że nic nie dzieje się przypadkiem uzupełniam post :) Ciało i psychika wzajemnie oddziaływują na siebie i mają ogromny choć niedoceniany wpływ na ŻYCIE UCZUCIOWE ;) .... Poprzez ćwiczenia metodą Cantienica wzrasta pewność i zaufanie do swego ciała ponieważ kształtujesz i rozwijasz świadomość ciała, zaczynasz inaczej obchodzić się ze swoim ciałem, postrzegasz je inaczej, pozwalasz na nowe doznania i uczucia. Życie uczuciowe staje się bogatsze ;) Nie bez znaczenia jest tutaj również problem nietrzymania moczu, który często utrudnia życie seksualne i przez to negatywnie wpływa na życie uczuciowe.

Gość gość Dorota
Ja miałam ego typu problemy po porodzie i ćwiczę metodą cantienica, a dokładniej we współpracy z fizjoterapeutą bo w moim przypadku to poważny problem był. Teraz już jest znacznie lepiej bo terapia w Rehapro przynosi efekty. Troche obawiałam się wizyt u fizjoterapeuty ale koleżanka poleciła mi Pana Piotra i miała rację.