Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niecierpliiwyyy

20 lat i brak matury - co dalej? pomóżcie !!

Polecane posty

Gość niecierpliiwyyy

ehh nie pytajcie po co na co i dlaczego, powiem tylko tyle, ze z przyczyn ode mnie niezależny byłem wrecz zmuszony przerwać naukę w liceum (na rzecz roboty fizycznej na pełny etat) i obecnie mając prawie 20 lat mam wykształcenie gimnazjalne, a oczywiste jest to, że bardzo przydałaby mi sie matura , zresztą oceny miałem dobre, nie jestem jakimś głąbem, byłbym gotów nawet teraz ją napisać, bez żadnego przygotowania i wiem ze zdać, to bym zdał, ale niestety nie jest lekko, i nie można od tak sobie napisać(a szkoda), tak wiec mam w zwiazku z tym pytanie - do jakiej szkoły zapisać się aby jak najszybciej zdać tą głupią maturę? są jakieś inne szkoły oprócz liceum dla dorosłych? wiem, ze są przygotowania i kursy, ale właśnie - to są tylko i wyłącznie przygotowania do matury, a jeli nawet nie zostaje mi nic oprócz zapisania się do liceum dla dorosłych , to są takie które trwają krócej niż 3 lata? bo cho.lernie szkoda mi 3 lat czekania na maturę :O naprawdę nie ma jakiś innych instytucji, szkół czy czegokolwiek gdzie mógłbym zapisać się i maturę zdać szybciej? nawet niech będą drogie i prywatne, byleby jak najszybciej ją zdać, błagaam o pomoc!! i o rady, bo niezbyt się w tym orientuje ps. tak, wiem ze można niby 'kupić' maturę, ale jednak bałbym się że oszustwo prędzej czy później by sie wydało, wole uczciwie to załatwić

Gość niecierpliiwyyy
naprawdę nikt nie wie?

ale jak ty to sobie wyobrazasz? nie chcesz zdobywac wiedzy przez 3 lata aby miec mature- no ok, ale po co ci matura? z matura czy bez i tak guzik masz. matura poki co przydaje sie tylko po to aby isc na studia a jesli na studia isc nie zamierzasz (bo szkoda ci 3 lat w liceum dla doroslych wiec tak wnioskuje) to chyba lepiej ja sobie odpuscic i zrobic jakis dodatkowy zawod? matura sama w sobie jest gowno warta

Gość Zaciekawiona bloadyna
Kursy sobie zrob..;p

"ps. tak, wiem ze można niby 'kupić' maturę, ale jednak bałbym się że oszustwo prędzej czy później by sie wydało, wole uczciwie to załatwić" nie wierze,ze nie pojmujesz,ze zeby przystapic do matury trzeba najpierw sie uczyc pare lat.Nie ma tak,ze przychodzisz sobie razem z maturzystami,siadasz,piszesz maturke i z glowy.Musisz miec ukonczone liceum albo technikum,zeby moc przystapic do matury.Jesli chcesz naprawde w to zainwestowac to wieczorowke polecam.

Gość niecierpliiwyyy
bez przesady i największe głąby(które mają same dwóje) zdają maturę i idą na studia, a wykształcenie średnie jest wymagane na wielu stanowiskach

Gość niecierpliiwyyy
i chodzi mi o to czy jest jakieś liceum szybciej przygotowywujące do matury np. dwuletnie? bo w trakcie poszukiwań w necie rzucały mi się w oczy i takie, a w moim przypadku takie dwuletnie by się przydało, tylko nie wiem na jakiej zasadzie to wszystko - czy do tego dwuletniego trzeba mieć zaliczone jakieś klasy w lo czy jak..

Gość Wujek dobra radaaa
Od 2 lat istnieje możliwość uzyskania wykształcenia średniego zdając egzaminy Z CAŁEGO MATERIAŁU LICEUM. Nie musisz chodzić do żadnej szkoły, a jedynie iść do CKE, wyrazić chęć pisania takiego egzaminu i do niego przystąpić. Tyle teoria. W praktyce napisanie takiego egzaminu z zakresu wszystkich przedmiotów 3 letniego liceum graniczy z cudem... Ale jeśli jesteś zdolny, to kto wie ;-) Poszukaj informacji o tym na cke.edu.pl

inteligencja to jedno a nabyte wiadomosci to drugie. nie uczylam sie do matury i zdalam ja ale nie wierz w to ze zdasz ja jesli kompletnie nie lizniesz materialu ktory przerabia sie w szkole sredniej. juz z j.polskim mozesz miec problemy jezeli nie czytales wymaganych lektur. jak chcesz to zdac? na podstawie wiedzy nabytej z programow puszczanych w tv?

Gość Wujek dobra radaaa
Tutaj masz więcej informacji o możliwości zdawania egzaminów z zakresu całego liceum i linki: www.libertarianizm.net/thread-663-post-7640.html

Gość niecierpliiwyyy
dzięki , i to miałem na myśli, poza tym znalazłem coś takiego jak 'liceum eksternistyczne'' - owszem płatne, ale trwa tylko rok(!) ale niestety w moim miescie nie ma takiego :(

Gość Wujek dobra radaaa
Nie ma czegoś takiego jak liceum trwające rok! To tak naprawdę są kursy, przygotowujące właśnie do zdawania tych egzaminów z zakresu materiału całego liceum.

Gość niecierpliiwyyy
hmm akurat ta szkoła roczna niestety jest tylko w gdańsku...