Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leonja34567

tętno 108 czy to dużo czy normalka?(30 tc)

Polecane posty

Gość leonja34567

zaczęłam jeść fenoterol - czy to od tego?serce chce mi wyskoczyć z piersi:(

Gość brunetka1976
tetno powinno wynosic 130- 140 tak moj gin powiedzial

Gość Ballada
chodzi o twoje tetno? Ja mialam takie wysokie po 30 tyg i do tej pory miewam ale odkad brzuszek sie obnizył jest mniejsze! Wydaje mi sie ze to normalne po 30 tyg krew przepływa szybciej my mamy wiecej do dzwigania szybko sie meczymy i dlatego takie duze to tetno. Ja mialam takie naewt jak lezalam i bylo nawet 120

Gość leonja34567
czyli chyba nie mamy co się martwić tylko sobie polegiwać:)chociaż nawet jak leżę mam koło stówy

Gość ona wroclawianka
normalne. w ciąży zwiększa się objętość krwi, również masz w sobie dość duży "narząd" - dziecko + łożysko, to wszystko sprawia, że serce musi pracować szybciej.

Gość cma cme goni
Ja też tak miałam to wynik ciąży , jak urodzisz wróci do normy lub bedzie troszke podwyższone:O

Gość leonja34567
a jak wygląda poród przy takim tętnie? czy bardzo wysokie tętno jest przeciwskazaniem do porodu siłami natury?

Gość 140-150
ja mam tetno w granicach 140-150 i zyje:) moj lekarz sie smial, ze bedzie mial problem sprawdzic tetno malej, bo mamy bardzo podobne:D do tego mam arytmie- ale nie jest to zwiazane z ciaza...niesadze zeby wysokie tetno bylo przeciwskazaniem do sn- zawsze moga podac leki, ktore obnizaja tetno, a sa niegrozne dla dziecka...

to normalne ja czasem nawet jak leżę to czuję swój puls, dudni mi w uszach :-)

Gość gryczka
Również tak mam. Normalnie (tzn. przed ciążą) miewałam w spoczynku 80-85, obecnie powyżej 90 zazwyczaj, a jak się kawałek przejdę (dosłownie parę metrów) to powyżej 100. Podobno w ciąży to normalne, chociaż lekarka rodzinna jak mi zrobiła ekg w 21tc i wyszło 108 właśnie, to wysłała mnie do kardiologa, bo powiedziała, że to nie jest normalne :-p Ale wszędzie czytam, że w ciąży tętno się podnosi i to sporo, więc chyba niepotrzebnie spanikowała :-p A w ogóle wizytę u kardiologa dostałam na 26 października, a termin mam na sam początek grudnia, więc jak się dzidzia pospieszy - odpukać - to już przed porodem tego kardiologa nie zaliczę... :-p

Gość gryczka
Też niestety często jak leżę to czuję swój puls, dosłownie aż mi cała klatka piersiowa chodzi. Nieprzyjemne to jest, ale też podobno nie jest niczym niezwykłym w ciąży. Po prostu mamy teraz bardzo obciążony układ krwionośny, pod koniec ciąży nasze serce musi przepompowywać około połowę krwi więcej, niż normalnie! (czyli jak miałyśmy 5 litrów, to pod koniec ciąży nawet 7,5!)

Gość hej...
autorko, w twoim przypadku to przez Fenoterol. Ja też musiałam go zażywać:( Bierzesz razem z Isoptinem? Pamiętam, ze na samym początku bylam przerażona, myślałam, że dostaję nerwicy, nie wiedziałam, że to ten "wewnętzrny niepokój" o którym mówiła mi lekarka. Z biegiem czasu sie przyzwyczaisz, powodzenia.