Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość IsabelleGreen

Chcę wyjechać za rok

Polecane posty

Gość IsabelleGreen

do pracy za granicę. Marzyłam już w tym roku, ale za późno się za to zabrałam i teraz pracuję za marne grosze jako kolporter. Nigdy nie byłam za granicą w celach zarobkowych, ale chciałabym spróbować jak to jest. Może ktoś wie od czego zacząć załatwiać taki wyjazd, gdzie się zgłosić itp? Niby mam kilka znajomych za granicą, ale jak oni mi coś znajdą, to będę święta.

Gość IsabelleGreen
Bardzo proszę o radę, jestem w tym totalnie zielona, a nie chcę już tego odkładać.

Po pierwsze zastanow sie gdzie chcesz wyjechac: jaki klimat lubisz, jakie tradycje etc... nie ma sensu wyjezdzac do miejsca ktore zaraz znienawidzisz. Potem zastanow sie gdzie chcesz pracowac i zrob wywiad w internecie: jakie sa mozliwosci, za ile, jakie prawo, pozwolenia etc... przygotuj sobie zajebiaszcze CV po angielsku i wysylaj gdzie sie da. Jezeli nie stac cie aby przezyc bez pracy conajmniej 3-4 miesaice to nei pakuj sie w nic w ciemno. Daj znac jak bedziesz miala jakies konkretne pytania.

Gość IsabelleGreen
Holandia, Wyspy, Norwegia...coś w tym rodzaju. Może napiszcie, gdzie najbardziej warto pojechać.

Gość tak szczerze z tego co pamieta
m to Ty mieszkasz w holandii? Powiedz mi jak jest z praca? Czy zakwaterowanie znajde bez problemu? Bylam 3 lata temu w Holandii i pamietam ze byl problem z mieszkaniem

Gość IsabelleGreen
Najbardziej chciałabym pojechać do Norwegii, bo lubię północne klimaty, nawet uczę się od miesiąca norweskiego. Poza tym umiem jeszcze angielski i rosyjski.

Gość IsabelleGreen
CV już przygotowałam. W tym roku miałam jechać do Edynburga, gdzie mieszka moja kumpela, wysłałam nawet cv za jej pośrednictwem, ale niestety, bez skutku.

Chcialam jeszcze zapytac o biuro pracy, mozesz polecic konkretne? bez oszustów :) w jakim mieście mieszkasz? Dawno temu pisałam z Tobą i podawalas mi namiary na pewne biuro ale pozniej znalazlam tutaj prace wiec zrezygnowalam a teraz znowu planuje wyjazd :)

Autorko sorki że wtrąciłam Ci sie w topik ale chyba jest na temat wiec moge? ;)

Gość kochanna ewwa
za rok? myslałam ze teraz jedziesz:)

jak jedziesz przez firme,to zakwaterowanie jest juz wliczone,tylko,ze wtedy firma z ciebie ciagnie.to jest dobre na chwile,bardziej zeby sie zorientowac i poszukac czegos samemu:P AB job service ciagnie chyba 25 euro na tydzien za mieszkanie,a czasem jest cholerny scisk.plus chyba 8 na ubezpieczenie,no i 1 euro od kazdej przepracowanej godziny. tych firm jest ogolnie jak grzybow po deszczu-man power,tempo team, team work, FHS, in persons itd itp mozna probowac tez na stronkach internetowych,typu seasonal work itd,ale tam slabe szanse na prace. ja jestem zdania,ze praca jest-ale lepiej poczekac az studenci wyjada,wtedy duzo wiecej miejsc pracy wolnych. zalezy tez gdzie bys chciala pracowac.wiadomo,ze najwiecej ofert z ogrodnictwa

Gość IsabelleGreen
Nic nie szkodzi, ja też bardzo chętnie się czegoś dowiem od doświadczonej osoby :)

Skandynawia to bardzo dobre miejsce ale faktycznie trzeba znac chociaz podstawy ich jezykow. Nie polecam UK, chociaz sam tu jestem marze o tym zeby sie przeniesc gdzies indziej. Ponoc teraz EU wschodnia ma branie - Litwa, Ukraina ... ale kto wie.

ja mieszkama blisko hoornu,tu najbardziej pewne jest wlasnie AB job service i tempo team...jest chyba jeszcze holland group czy cos takiego...no i man power

Gość IsabelleGreen
Dziękuję za info. Ale jak z tym mieszkankiem, jeśli szuka się na własną rękę? Czy tak trudno znaleźć?

mnie interesują oferty typu praca w sklepie, w restauracji jako kelnerka, czy kucharka, jest szansa na coś takiego? W ogrodnictwie moze jest wiecej ofert ale ja planuje wychechac na dluzesz i nie chcialabym pracy sezonowej :) Isabelle 🌼

Gość IsabelleGreen
Na razie studiuję, doświadczenie natomiast niewielkie : głównie jako kolporter.

Gość IsabelleGreen
Raz tylko pracowałam jako kelnerka w knajpie w Katowicach i jako hostessa w Krakowie, ale poza tym to zwykle kolportaż typu Echo Miasta, Metro, ulotki z Cosinusa i inne takie.

tak szczerze czy mogłabyś podać swojego maila lub gg? W razie jakby mi się coś przypomniało i chciałabym zapytać to wolałabym kogoś kto więcej wie niż ja a niestety nie mam znajomych w Holandii

kwiaty nie sa praca sezonowa.holandia to zbior szklarni-kwiaty leca caly rok.jako kelnerka to tylko amsterdam-tylko tam mozesz byc kelnerka nie znajac holenderskiego.moja znajoma pracowala tak w pizzerii. mieszkania na wlasna reke sa,ale drogie..musialabys szukac z grupka znajomych.sa tez jakies pojedyncze oferty pokoi,ale ogolnie ciezko.przez biuro placisz glownie 100 na miesiac,a wynajecie samodzielne to koszt 300euro na miesiac minimum...

Gość IsabelleGreen
Potrzebuję pracy na całe przyszłe wakacje. Podoba mi się praca jako kelnerka, sprzątaczka, przy zbiorach, w kuchni.

angielski znam na poziomie komunikatywnym więc potrafiłabym się jakoś dogadać ale holenderskiego niestety nie znam. Boje sie ze trafie na mieszkanie z jakas banda idiotów bo jak raz byłam holandi i dostałam mieszkanie to sami faceci alkoholicy i awanturnicy, aż sie balam w domu siedzieć.

Gość IsabelleGreen
A orientujecie się może jak wygląda praca w Irlandii ? Tata ma tam znajomych, jest szansa, że mogłabym u nich pomieszkać i niedrogo by to wyszło, a kraj, podobnie jak Norwegia, uroczy :)

Gość IsabelleGreen
Holenderski jest chyba masakrycznie trudnym językiem.

ale na pewno wiesz więcej niż ja :) Dziękuję, ja teraz muszę uciekać i jak będę chciała jeszcze o coś zapytać to napiszę do Ciebie jeśli mogę :) Pozdrawiam

na wakacje duzo mlodych przyjezdza,wiec problemu byc nie powinno,ale fakt faktem,w takich polskihc domkach imprezy sa non stop...:( sprzatanie to tutaj raczej praca na 3 wieczory w tygodniu,to bardziej taki dodatek. z praca przy zbiorach roznie bywa-wiekszosc juz robia maszyny,tylko potem sie na hali sortuje..ale wystrzegam przed salata,kapusta-robota na kolanach.za to pomidory,ogorki sa ok-w szklarni,w zimie tempa ok,tylko,ze czasem sa normy :/ w kuchni moze byc ciezko-w wieskzych miastach zawalone studentami,a w mniejszych nie potrzeba. kelnerka tak jak mowie-tylko stolica