Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

michasia13037

pomoc finansowa dla samotnej matki

Polecane posty

Witam Chciałabym się dowiedzieć o jaka pomoc finansowa może sie starac samotna matka która się jeszcze uczy? Alimenty od ojca raczej odpadaja bo jest bezrobotny... Dach nad głową mam ale musze miec pieniądze na jedzenie na dziecko pieluchy i mleko itd no i na te dojazdy do szkoły bo mieszkam na wsi... Chce się dowiedziec o co moge sie w ogole starac gdzie mam się z tym udac?

Gość asicazin
Mozesz starac sie o alimeny z banku alimentacyjnego jesli tatus jest bezrobotny tyle tylko ze musisz miec je zasadzone przez sad.Mozesz isc tez do mops

Co mam Ci poradzic..? Przeciez wiadomo ze w PL nie ma jako takiego socjalu dla samotnej matki..Z tego co wiem mozna jakies grosze np na oplate przedszkola czy zlobka zalatwic..Ale znajoma mowila,ze jak poszla to od razu sie pytali o status rodziny materialny i dzwonili dlaczego nie moze rodzina pomoc..i tak wkolko Macieju :O

Gość po co sie puscilas
Bez zabezpieczenia i to jeszcze z bezrobotnym ,ktory Cie zostawil na dodatek :)

Gość ja ci udzielę odpowiedzi
no więc na początku powiem ci,że samotny rodzic to taki który jeden z rodziców nie żyje,lub kiedy ojciec dziecka jest nieznany (chodzi o to,że nie uznał dziecka,czyli nie widnieje w akcie urodzenia dziecka) lub kiedy powództwo o ustalenie świadczeń alimentacyjnych od jednego z rodziców zostało oddalone przez sąd. Wiec teraz napisz w jakiej jesteś sytuacji,to napisze ci co dalej robić:)

Gość asicazin
Dziwne co tu czytam,ojciec mojego dziecka zyje ale nie jestesmy razem gdy gdy dostawalam kiedys pomoc z mops to wlasnie z tytulu samotnie wychowujacego rodzica

do asicazin ale o jaka pomąc sie starałaś? To był zasiłek rodzinny,czy może pieniądze z MOPSU czyli taki rodzaj zapomogi,że dostajesz pieniądze na j,odzież,środki czystości itd?

asicazin miałaś za pewne pomoc z MOPS-u, czyli ta zapomoga, a dla mopsu jeśli wychowujesz sama dziecka,masz na nie zasądzone alimenty itd to jesteś dla nich samotną matką,niestety wydział świadczeń rodzinnych ma inne 'przepisy'

Gość emilatata
a gdybyś potrzebowała wzorów pism do sądu o zasądzenie alimentów czy ugodę alimentacyjną to znajdziesz je na stronie www.silaczka.pl to portal dla samotnych rodziców i wiele przydatnych informacji na nim znajdziesz. jest nawet forum eksperckie, na którym możesz przedstawić swój przypadek osobie która na co dzień pracuje w świadczeniach rodzinnych i funduszu alimentacyjnym. I dopytać się co i jak Pozdrawiam i powodzenia życzę