Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zawstydzona mama

Trochę intymne pytanie

Polecane posty

Gość zawstydzona mama

Jestem w 8 tygodniu ciąży. Podcierałam się dziś papierem i poczułam takie dziwne odczucie jakby mi tam coś wystawało. Jakbym miała tampon włożony i ten sznureczek wystawał. Wzięłam lusterko i to obejrzałam no i mam tam takie dwie wypukłe kuleczki. Wszystko jest bardzo spuchnięte. Czy to tak ma być czy coś jest nie tak?

Gość coś jest nie tak
idź do lekarza. Masz prawdopodobnie jakiś stan zapalny.

Gość koperkowa herbata
mnie sie to zdarza raz na jakis czas niestety...czasem przy podcieraniu mozna sie zadrapac paznokciem.wiem,glupio to brzmi...mnie pomaga podmywanie sie szarym mydlem.

Ojjjj... trudno co powiedziec, jesli mnie nie myli pamięć to w ciąży narządy rodne kobiety ciężarnej ''wyglądają'' trochę inaczej.

Gość zawstydzona mama
Nie. To nie wygląda na stan zapalny tylko coś mi napuchło i tak wystaje. Do lekarza idę pod koniec tygodnia. Myślę, ze jakby się coś złego działo w sensie infekcji to by chyba piekło, albo bym miała jakąś brzydko pachnącą grudkowatą wydzielinę, a ja mam normalny mleczny śluz. Taki jak jest w ciąży. Nie piecze mnie, nie swędzi, tylko takie spuchnięte bardzo jest.

Gość koperkowa herbata
to nie uzywaj pachnacych specyfikow do higieny intymnej...moze cos Cie podraznilo.mowie ci sprobuj z szarym mydlem...jest dobre w takich sytuacjach.na pewno Ci nie zaszkodzi,a byc moze pomoze:)

Gość koperkowa herbata
a boli Cie tam?

Gość anty plastik
kosmita ci się zalęgnął

ja przez caly czas uzywam płyn do higieny intymnej z ziaji przeciwgrzybiczy chyba z macierzanki i odpukac jeszcze zadnej infekcji ani niczego nie zlapalam, a o to nie trudno bo co chwile latam siusiu i nie rzadka sa to ubikacje w hipermarketach :/

Gość zawstydzona mama
Nie. Nie boli. Poczułam tylko takie wystające i z ciekawości zajrzałam. A używam od lat tego samego żelu do higieny intymnej z Soraji z rumiankiem.

Gość zawstydzona mama
Raczej o stan zapalny byłoby trudno bo ostatnio nigdzie nie korzystałam z WC w miejscach publicznych. Nie uprawiamy z mężem sexu. Często się podmywam i zakładam bawełnianą bieliznę bez sztucznych dodatków. No nie wiem. Zapytam lekarza jak będę na pewno. Ale w pierwszej chwili przeraziłam się, ze to jakieś poronienie i ze to dziecko wystaje. Wiem, ze to głupie, ale tak się przestraszyłam. Jak zobaczyłam, ze to tylko takie napuchnięte kuleczki to się trochę uspokoiłam.

moze za czesto sie podmywasz, bo to tez nie dobrze. bo sie niszczy naturalna flore bakteryjna. lekarze zalecaja dwa razy dziennie

Gość zawstydzona mama
Dwa do trzech razy dziennie. Miałam kilka lat temu infekcję, ale pamiętam, że mnie piekło i dodatkowo miałam taką żółtawą wydzielinę wtedy. Dostałam lekarstwa na to. Teraz nic takiego nie występuje. Sama opuchlizna może być objawem infekcji? Dziewczyny w ciąży, czy macie opuchnięte narządy rodne?

no ja nie mam, ale nie pamietam jak bylo na poczatku teraz jestem w 6mcu natomiast pociemniały mi okolice intymne heh wygladam jakbym krocze na solarium opalala ;P

Gość tak dziecko wystaje
w 8 tygodniu... gdzie te baby mają rozum?

Gość wystające kuleczki?
moze po prostu żylaki?tam tez się zdarzają niestety,a cięzarnym nawet często...

jestem w ciąży i mam lekko opuchnięte narządy, zauważyłam to na początku ciąży, jest to normalne bo narządy są bardziej ukrwione ale oprócz tego wyglądają normalnie i nie mam nic takiego co opisujesz

Gość zawstydzona mama
Chodziło mi o poronienie. Użyłam słowa dziecko, ale jak cię to zadowala mogę napisać płód lub zarodek. Ale takie myśli miałam jak dotknęłam tam papierem i poczułam, ze coś wystaje. Na papierze nie było krwi i w lusterku wszystko wygląda ok więc się uspokoiłam.

Twoj opis jest mało precyzyjny. Jeśli owe dwa zgrubienia są symeteyczne po obu stonach raczej bliżej dolnej cześci warg sromowych to mogą to być powiększone gruczoły Bartholina. Tak czy owak lepiej pokazać to lekarzowi.

Gość zawstydzona mama
Bywalec jest właśnie tak jak napisałeś. O czym świadczą takie powiększone gruczoły?

Gość zawstydzona mama
Jeszcze napisze, że dziś mi się to już wszystko unormowało i jest tak jak zawsze.

Przejściowe powiekszenie gruczołow Bartholina moz byc spowoadowane zmianami hormolnymi zachodzącymi we wczesnej ciązy. Ale może to też swiadcyć o infekcji bakteryjnejna ktora sa one bardzo podatne. Skoro powiekszenie ustąpiło i nie towarzyszyly mu inne objawy jak: zaczerwieneinie śluzówki wokoł, podejrzna wydzielina, uczucie pieczenia lub bólu to na razie nie musz z ty nic robić , tylko obserwować. Przy najbliższej wizycie u ginekologa powiedz jednak o tym że miało to miejsce. Gdyby jednak któreś z tych objawów wystapiły lub powiekszenie powtazrało się - udaj się niezwlocznie do lekarza.