Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miranda22222222222

usg polowkowe

Polecane posty

Gość miranda22222222222

jestem w 19tc dzis mam wizyte u ginekologa. kolejna zapewne bedzie za msc czy powinnam spytac o usg polowkowe??

moja gin twierdzi, że najlepiej połówkowe zrobić między 22 a 24 tc, ale nie wiem dlaczego :) Sama będę miała w ten piątek, a to będzie 21tc

Gość Masia26
Ja mam za tydzień i będę w 22 tyg.mój lekarz mówi że to najlepszy czas bo dziecko dobrze jest widoczne bo ma dużo miejsca i wszystko b. dobrze widać.

ja mialam usg po 22tc- naciskalam wczesniej, ale jak kolezanka wyzej powiedziala, moj ginekolog twierdzi tak samo: polowkowe usg robi sie po 22tc ciazy...wtedy dobrze wyksztalcone sa wszystkie narzady:)

Ja też byłam w 19 t.c. u lekarza i wtedy ka zał przyjść na połówkowe za miesiąc, czyli był to 23 t.c. Lekarz sam Ci powinien to powiedzieć, a jak nie to wtedy zapytaj.

Gość miranda22222222222
mimo wszystko martwi mnie fakt, ze zadko mi roi usg tym bardziej ze chodze prywatnie i lpace za to. on ciagle uwaza ze nie ma potrzeby takiej w dodatku jak robi je to badanie trwa gora 5min. nie mowi mi ilel wazy dziecko mowi tylko ile mierzy i wszystko

bo do tej pory dziecko prawie nic nie ważyło :) teraz waży z 0,2-0,3kg i dopiero w okolicach połowy ciąży aparat usg szacuje wagę- zależy od sprzętu, ale ta waga jest bardzo mała standardowo usg robi się 3razy w ciągu całej ciąży. Ja ze względu na wcześniejsze obumarcie mam robione na każdej wizycie dosłownie 30sek, żeby sprawdzić, czy serduszko bije i czy płód jest odpowiedniej wielkości. Dokładne miałam w 13tc z pomiarem przezierności, a teraz będzie drugie Sądzę, że nie ma potrzeby częstych badań, ale skoro chodzisz prywatnie zmień lekarza i po kłopocie

Ja też mam lekarza, który uważa, że USG na każdej wizycie nie jest konieczne, więc najczęściej tylko bada mnie i mierzy tętno. Wcześniej chodziłam do innego, ale teraz za daleko mieszkam i musiałabym dojeżdżać tam 2 autobusami. I ten pierwszy robił co wizytę - w 4 tyg, w 7 tyg, w 11 tyg. A ten zrobił tylko w 13 te wykrywające wady genetyczne, potem w 23 połówkowe, a następne ma być za tydzień, to będzie 33 t.c. Już pomijam kwestie, że mój obecny lekarz nie uznaje czegoś takiego jak zdradzanie płci dziecka. Też chodzę prywatnie.

Gość miranda22222222222
moj lekarz rowniez nie chce podac plci...a ciezko znalesc dobrego lekarza w moim miescie ;/

Gość usg zwane połówkowym
należy wykonać pomiędzy 20 a 23 tc dlatego, że dziecko jest już na tyle wykształcone by sprawdzić wszystkie narządy, ale jeszcze na tyle małe by zrobić to bez większego problemu

Gość gryczka
Też miałam niewiele USG i pewnie już tak zostanie. Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to nie ma potrzeby robić co wizytę. Ja miałam w 5tc, bo dostałam plamienia, więc sprawdzali, czy nie jest pozamaciczna. Potem w 7tc poszłam żeby zobaczyć, czy ciąża jest żywa. W 8 tc miałam nadprogramowe, bo wylądowałam w szpitalu na obserwacji no i tam mi zrobili... Później w 13tc, z oceną przezierności karkowej i kości nosowej. I kolejne dopiero połówkowe, w 23tc. Mój gin dokładnie tak samo powiedział, żeby nie iść wcześniej niż w 21tc, a najlepiej między 23 a 25 :-) Tak że spokojnie za miesiąc możesz zrobić.

Gość miranda22222222222
chcialabym wiedziec co u mojego malenstwa..dlatego chcialabym usg czesciej...mialam zgrozona ciaze na poczatku i troszke martwie sie..za kazdym razem czekam na kolejna wizyte i usg... czy wszystko ok i w ogole.

Nie martw się tak. Ja też się długo zamartwiałam czy wszystko jest ok i żyłam od wizyty do wizyty. Teraz jak codziennie dzidzi wariuje w brzuchu to jestem bardziej spokojna, bo wiem, że żyje :) A co do płci, to najpierw byłam bardzo zła z tego powodu, ale teraz nawet się cieszę, że będę miała niespodziankę. To moje pierwsze dziecko, więc jest mi to zupełnie obojętne. No i lepiej nie wiedzieć, niż nastawić się psychicznie na jakąś płeć, a przy porodzie się zaskoczyć :)