Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vghjvh

krzyz

Polecane posty

Gość Ares.
do..vghjvh czytaj uważnie tekst, jak czegoś nie rozumiesz to poproś może ktoś Ci wytłumacz, a nie przekręcasz fakty..

bmblondyn - on podal tylko sklad delegacji, nie mowil ze w jednym samolocie. To kancelaria premiera organizowala wyjazd, i to w ich kompetencjach bylo m.in. takie rozdzielenie czlonkow delegacji pomiedzy samolotami, zeby bylo bezpiecznie anna z wiekszym IQ - "nie byla to oficjalna wizyta" http://gazetapolska.pl/artykuly/kategoria/54/3344/w-dzisiejszej-gp i na to sa dokumenty

Gość ja Anna z większym IQ
nie miejsca tyczyła sie moja wypowiedź a formy i powodu dla których feralna "delegacja"- nieoficjalna (oficjalna i na dyplomatyczne zaproszenie była kilka dni wczesniej), podróżowała w to miejsce. Nie dziwi mnie że L.K. chciał uczestniczyć w obchodach, ale skoro nie cieszył sie autorytetem i nie był zaproszony to mógł pojechac jak inni- nie zabierajac ze soba całej świty ludzi, w znacznej miejrze nie wiazanych z Katyniem. Nie widze zauwazam poprostu zwiazku jaki jest miedzy katyniem a Prezesem NBP, Przesem Naczelnej rady Adwokackiej, posłami... Chyba tylko taki, że na zaproszenie prezydenta wystepuje radość i pakuje sie walizeczke. No nie żaden spisek, poprostu pech- to sie zdarza.

nie wiem jakie są sposoby załatwiania spraw na takich stanowiskach, ale wiem, że jak przygotowuję w pracy jakiś nowy projekt, to szefowa mimo, że ja go wymyśliłem, sprawdza i akceptuje swoim podpisem, że zapoznała się ze sprawą. Miślę , że tam było podobnie, dostał Kaczor na biurko dokumenty i pewno bez zapznania się z nimi podpisał. Zdarzyło się to Wałęsie, jak ułaskawił jakiegoś zbrodniarza.

Gość vghjvh
miejsce krzyza jest szkolach urzedach, sejmie, konstytucji i tam gdzie narod sobie zyczy

Gość bulsszit
a ja jestem narodem i sobie nie zycze ! jestem osoba nie wierząca i czemu ktos ma mi narzucać swoja wiarę ? Mam w konstytucji prawo do wolności wyznania !

Gość vghjvh
masz obowiazek poszanowania naszego wyznania.

Gość Polak= Katolik!
Mieszko I przyjął chrzest i tak jest od 1000 lat! A jak ktoś nie uważa się za katolika to niech nie nazywa się Polakiem! Wam, tym nowoczesnym i oświeconym nie chodzi o wolność religijną i tolerancję! Wy walczycie z Polskością! Was żydów i bolszewików kuje w oczy że nasz naród ma 1000 letnie tradycje! Tylko żydzi i bolszewicy podnosili rękę na krzyż, a teraz wy idziecie tą drogą! Mówicie po polsku ale jesteście antypolakami! Walczycie z 1000 letnią tradycją Polską! Dziś walczycie z krzyżami, a jutro co!? Co jutro ja się pytam!? Co wam będzie przeszkadzać? Flaga narodowa biało-czerwona? Orzeł biały w koronie!? W Niemczech już tak jest że flagi nie można wywiesić! Chcecie tego w Polsce! Facet tam wywiesił flagę Niemiecką jak był mundial w RPA, prawdziwy kibic, to go tacy ludzie jak wy od nazistów zwyzywali, dom mu sprayem pomazali, a flagę zniszczyli! A wszystko w obronie tej waszej pseudo-tolerancji bo przecież eksponowanie symboli narodowych to przejaw nietolerancji i nienawiści i ksenofobii! WARA WAM OD KRZYŻA!

Gość pod tym znakiem zwyciezysz
Konstantyn wielki In hoc signo victor eris relacje historiografów chrześcijańskich W godzinach popołudniowych, gdy słońce zaczynało się już skłaniać ku zachodowi, zobaczył na własne oczy znak triumfalny w postaci krzyża ze światła na niebie, powyżej słońca, i był na nim umieszczony napis, mówiący: „Pod nim zwyciężaj. Na ten widok zdumienie ogarnęło i jego, i całe wojsko, które szło za nim w tej ekspedycji i stało się naocznym świadkiem cudu Euzebiusz rozróżnia jednakże dwie wizje. Pierwsza, której świadkami byli wszyscy żołnierze zgromadzeni wokół Konstantyna, miała miejsce w czasie zachodu słońca. Podczas wizji Konstantynowi został objawiony znak, mający przynieść armii zwycięstwo w nadchodzącym starciu. Jednakże niezwykłość widzenia i niejasny przekaz, którego august nie mógł odpowiednio zinterpretować, zaowocował kolejną wizją, która tym razem, podobnie jak w przekazie Laktancjusza, miała miejsce podczas snu: On sam był nie pewny, co może oznaczać to cudowne zjawisko. I podczas gdy o tym rozmyślał i wiele się zastanawiał nad jego wagą, nagle zapadła noc; wtedy ukazał mu się we śnie Chrystus Boga z tym samym znakiem, który wcześniej widział na niebie, nakazał mu wykonać podobiznę znaku, który ujrzał na niebie, i używać go jako obrony we wszystkich walkach ze swymi nieprzyjaciółmi12. Dalej autor podaje, że konsekwencją widzenia cesarza stało się wykonanie objawionego znaku, który przyjął kształt tzw. labarum, sztandaru cesarskiego. Według Euzebiusza, na labarum składały się: Długie drzewce, pokryte złotem, tworzyły kształt krzyża, mając w poprzek łukowato zakrzywiony pręt. Na samym szczycie całej figury przymocowana była korona przeplatana klejnotami i złotem. Na niej był symbol imienia Zbawiciela, dwie litery wskazujące na imię Chrystusa przez znaki inicjału, przy czym litera P przecięta była przez X umieszczone w jej środku13. Zwieńczenie labarum stanowiła więc chryzma, symbol Chrystusa składający się z pierwszych liter boskiego imienia, zwany inaczej Chi (albo Khi) Rho.

A moje zdanie na temat krzyza jest takie-jestem wierzaca i praktykujaca i uwazam ze miejsce tego krzyza jest w Kosciele lub na miejscu tragedii.Palac prezydencki to nie miejsce dla modlacych sie pelgrzymów.Polska nie jest krajem samych katolikow,zyja tu tez ludzie niewierzacy i maja oni prawo nie zyczyc sobie aby pod palacem ich prezydenta stal symbol Kosciola. Uwazam jednak ze hasla typu-ave szatan,precz krzyzem byly nie na miejscu.Wczorajsza manifestacje odebralam jako profanację krzyza.I na koniec dodam ze dwie zbite deski to zawsze bedzie krzyz-symbol męki Jezusa Chrystusa,obojetnie czy jest poswiecony czy tez nie...

Gość bvcx
usuniecie tego krzyza jest pretekstem i preludium do usuwania wszystkich krzyzy!! w calej polsce ze szkol, urzedow, przydroznych kaplic. jest to wstep do liberalizacji panstwa, do zniesienia konkordatu, do wywlaszczenia kosciola. do wprowadzenia aborcji eutanazji i wszelkiego zla.

Gość bvcx
bronmy krzyza i wiary naszych przodkow i naszej ojczyzny

Gość marcopola
Krzyż wiszący w Parlamencie i urzędach publicznych ma przypominać, że praca jest służbą. Służba z kolei wymaga zaangażowania, sprawiedliwości, rzetelności i wysiłku. Wzorem jest również Chrystus, który w Ewangelii mówi, że nie przyszedł na ziemię aby mu służono, ale aby służyć.

"jak panstwo moglo dopuscic do profanacji krzyza!!!!!!" no nie wiem zapytaj moze Jaroslawa kaczynskiego.Przeciez to jego imie skandowali "obroncy" krzyza.Mlodzi ludzie niepotrzebnie sie tam wtracaja,bo znizaja sie do tego samego poziomu co "obroncy" krzyza.ten krzyz mial byc przeniesiony w odpowiednie dla niego miejsce!tak jak miejsce zmarlych chrzescijan jest na cmentarzu.Taka jest kolej rzeczy. i jedna i druga strona wogole nie rozumie znaczenia krzyza.to jest walka polityczna pod przykrywka wiary.

Gość tamara ilicz pawlowa
płacę podatki pracuję w służbie zdrowia jestem czuła na ludzkie cierpienie pomagam jak tylko mogę i gdzie tylko mogę ale chcę żeby moje dziecko w państwowej szkole nie stykało się z symbolami religijnymi podobne odczucie mam do urzędów państwowych

"Wam, tym nowoczesnym i oświeconym nie chodzi o wolność religijną i tolerancję! Wy walczycie z Polskością! Was żydów i bolszewików kuje w oczy że nasz naród ma 1000 letnie tradycje! Tylko żydzi i bolszewicy podnosili rękę na krzyż, a teraz wy idziecie tą drogą! Mówicie po polsku ale jesteście antypolakami! Walczycie z 1000 letnią tradycją Polską! Dziś walczycie z krzyżami, a jutro co!? Co jutro ja się pytam!? Co wam będzie przeszkadzać? Flaga narodowa biało-czerwona? Orzeł biały w koronie!? W Niemczech już tak jest że flagi nie można wywiesić! Chcecie tego w Polsce!" o co to to nie!jeszcze flage w to mieszacie!jestescie smieszni.I mowie tutaj o obu stronach!To wstyd,zeby sie tak zachowywac pod krzyzem!Sami to rozpetaliscie na dodatek!Krzyz mial byc umieszczony w miejscu do tego specjalnie przeznaczonym!Jeszcze skandowaliscie Jaroslawa Kaczynskiego pod krzyzem!Bo to jest wojna polityczna nic wiecej.Jestescie gowno warci tak samo jak ci mlodzi co sie osmieszaja pod tym krzyzem!tak to wyglada z boku jak inne narody was obserwuja! ja od pieciu lat nie mieszkam w PL,bo mnie na to nie stac! "nie zapomnij skad tutaj przybyles,nie zapomnij gdzie sie urodziles,bo w pamieci jest sila zakleta wiec pamietaj synu moj.O kolorach bialym i czerwonym,o symbolach orla i korony...2 ktos taki jak ty nie moze uczyc patriotyzmu!Bo WY zakrawacie juz na fanatykow!

" usuniecie tego krzyza jest pretekstem i preludium do usuwania wszystkich krzyzy!! w calej polsce ze szkol, urzedow, przydroznych kaplic. jest to wstep do liberalizacji panstwa, do zniesienia konkordatu, do wywlaszczenia kosciola. do wprowadzenia aborcji eutanazji i wszelkiego zla." lecz sie!!!To sa wyimaginowane podejrzenia!

poza tym sam Jan Pawel 2 kiedys powiedzial,ze RELIGIA NIE MOZE ISC W PARZE Z POLITYKA! ale dzis juz nikt jego slow nie pamieta!kosciol i polityka to dwie odrebne sprawy!A WY,ktorzy popieracie jareczka tego nie widzicie!Otworzcie oczy!

" Was żydów i bolszewików kuje w oczy" ocknij sie czlowieku!!!Bolszewicy juz dawno na cmentarzach leza!Jak smiesz mnie i innych Polakow nazywac bolszewikami???Jedyne co mnie kluje w oczy to ta szopka!!!Wstyd normalnie nawet zal spluwac w wasza strone.To Wy zrobiliscie sobie z krzyza pole walki!!Wy rozpetaliscie te zenade!I wszyscy co stoja pod tym krzyzem i go "bronia" lub sa po przeciwnej stronie i sie tam wypowiadaja zenujaco sa odpowiedzialni za ten gnoj!!I co Ty masz do zydow?????????taki jestes anty hitlerowiec,a fanatyzm az tryska!! leczyc sie!

Gość fdfvdsv
podnosze

Gość n@ćp@n@ zekol@dą
jak widzisz temat sie wyczerpal.