Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BartekO...

umowa zlecenie a zwolnienie lekarskie ?

Polecane posty

Gość BartekO...

jestem zatrudniony na umowę zlecenie. Czy lekarz może mi wystawić L4 jeśli nie obejmuje mnie płatne chorobowe ?

Gość BartekO...
nikt nie pomoże ?

Gość dumidao
Poczytaj kodeks cywilny, tam powinno być to uregulowane.

Nie jestem pewna jak to jest przy umowie zlecenie, ale musi być opłacane ubezpieczenie chorobowe, zeby dostawać wynagrodzenie podczas zwolnienia lekarskiego. A to z kolei przy tego typu umowie jest dobrowolne. Jeżeli opłacasz je sam lub wyraziłeś zgodę pracodawcy na odciąganie takiej składki, to powinieneś dostać wynagrodzenie, ale nie wiem w jakim wymiarze.

Natomiast odprowadzana na pewno jest składka zdrowotna a to oznacza, że możesz spokojnie chodzić na wizyty lekarskie w ramach NFZ - ludzie często mylą te dwie składki, dlatego to dodałam ;)

Teoretycznie skoro nie opłacasz składek i wynagrodzenia nikt ci nie zwróci, to L4 nie powinno ci być potrzebne, ale z drugiej strony jakoś musisz udokumentować nieobecność w pracy. A skoro już wiesz na czym to polega, to najlepiej zadzwoń do ZUSu i o to zapytaj.

Gość pimpa
mozesz sobie miec zwolnienie, zeby usprawiedliwic nieobecnosc ale jesli chodzi to o pieniadze itd to nikogo to nie interesuje w umowie zlecenie mozesz nie przychodzic, nie zrobic...i co najwyzej nie dostaniesz pieniedzy