Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panna mloda.....

Pilne! Odmiana nazwiska. Pomozcie

Polecane posty

Gość panna mloda.....

Witam, niedlugo biore slub i musze wypisac zaproszenia. Mam problem z odmiana nazwiska Wiewióra. "Zapraszam Sz.P. Jadwige i Marka Wiewiórę / Wiewiorow?/ Wiewióra??????" Ktora wersja jest poprawna????

Gość wiewiórów

Gość Cagy
Nazwiska się nie odmienia. Zatem Jadwigę Wiewióra:)

Gość Always first
Wydaje mi się, że druga opcja jest poprawna: Wiewiórów. Większość nazwisk w języku się odmienia. Także według poprawnej polszczyzny powinno być Wiewiórów. Chociaż wiem, że niektórzy obrażają się, kiedy ktoś odmienia ich nazwisko. Także może popytaj w rodzinie. Ktoś na pewno wie.

Gość Cagy
Jadwigę i Marka Wiewióra

Gość po co komplikować skoro
nie wiesz jak odmienić? Na kopercie Jadiga i Marek Wiwióra w środku... Zapraszam państwa na ślub...

Gość wiewiórów
polskie nazwiska się odmieniają kujawa/kujawowie państwa kujawów

Gość Cagy
Wydaje mi się, że odmieniać można te, które kończą się na -ski na przykład. Ja bym nie odmieniała Wiewiórów:)

Gość panna mloda.....
mam takie gotowe zaproszenie gdzie tekst zmusza mnie do odmiany nazwiska, nie moge inaczej no nic, moze wpisze bez odmiany Wiewiora skoro moga sie obrazic jesli odmienie

Gość do -------pierwsza dama
niektórych nazwisk się nie odmienia:) Bo z Kowalskimi nie miałaby kłopotów i spokojnie napisałaby, że Jadwigę i Marka Kowalskich :)

Ogólne zalecenie dotyczace odmiany nazwisk polskich i obcych jest nastepujace: jesli jest tylko możliwe przyporządkowanie nazwiska do jakiegos wzorca odmiany, należy to zrobic. Wybierajac odpowiedni wzorzec odmiany, należy uwzglednic przynajmniej jedno z nastepujacych kryteriów: płec własciciela, zakonczenie nazwiska, jego narodowosc. Nazwiska kobiet Nazwiska kobiet o zakonczeniu na -a, - ska, -cka, -dzka oraz -ewa, -owa odmieniaja sie jak przymiotniki. Dabrowska - Dabrowskiej Konopacka - Konopackiej Kuncewiczowa - Kuncewiczowej Pozostałe nazwiska żenskie zakonczone na -a odmieniaja sie jak rzeczowniki pospolite o podobnym zakonczeniu. Halama - Halamy, Pakuła - Pakuły. Nazwiska panienskie zakonczone przyrostami -ówna, - anka odmieniaja sie jak rzeczowniki: Kozakówna-Kozakówny. Wszystkie pozostałe nazwiska żenskie sa nieodmienne. Dwuczłonowe nazwiska kobiet odmieniamy według nastepujacych zasad: - każdy z członów takiego nazwiska zakonczony na ska, -cka, -owa, -ina odmienia sie. Niektóre nazwiska dwuczłonowe sa w zwiazku z tym nieodmienne również wówczas, gdy składaja sie z członu przymiotnikowego, np. Nowak-Borowy, Walewicz-Górny. Jesli jednak forma podstawowa nazwiska przymiotnikowego jest żenska ( Walewicz-Górna), nazwisko to odmieniamy. Warto także pamietac, że na pierwszym miejscu w takich nazwiskach stawia sie nazwisko rodowe (Skłodowska-Curie). Nazwiska meżczyzn Nie odmienia sie nazwisk meskich - zakonczonych w wymowie na „ła Benoit, Dubois - zakonczonych w wymowie na samogłoske, np. Nehru - zakonczonych w wymowie na akcentowana samogłoske, co w ortografii oddaje sie przez o, -au, -eau, po których moga wystepowac niewymawialne s, -x. Wyjatkiem jest spolszczona forma Rousseau- Russo, Russa. Można nie odmieniac nazwisk meżczyzn, które sa zakonczone w wymowie na samogłoski e, o lub sylabe akcentowana i wystepuja jako składniki podrzedne w wyrażeniach różnego rodzaju, to znaczy w połaczeniu z imieniem, tytułem, okresleniem zawodu, np. Napoleon Bonaparte, Napoleona Bonapartego albo Napoleona Bonaparte.. Odmieniaja sie: - nazwiska meżczyzn zakonczone na pismie na samogłoske-a (wzorzec identyczny jak dla wyrazów pospolitych i imion o takim zakonczeniu): Zola, Zoli. Wyjatkiem sa nazwiska zakonczone na „ła. Nazwiska konczace sie w wymowie na samogłoski i (pisane i, -ie), -y, -e (e, , e, ai, eu), po których moga wystepowac nie wymawiane s lub x, odmieniaja sie jak przymiotniki. Verdi-Verdiego Słowianskie nazwiska zakonczone na o odmieniamy jak nazwiska zakonczone na a lub rzeczowniki pospolite o podobnym zakonczeniu Makarenko-Makarenki Matejko-Matejki, Matejce, Matejke, Matejka Niesłowianskie nazwiska na o (z wyjatkiem tych, które maja akcent na ostatniej sylabie) odmieniaja sie według wzorca meskiego. Rzeczowniki o temacie zakonczonym na spółgłoske miekka (j, s, z, c, dz, n), funkcjonalnie miekka (sz, rz, cz, c, dz., l) lub tylnojezykowa (k, g, ch) maja w miejscowniku koncówke -u, pozostałe zas -e. Pirandello-Pirandella, Pirandellu Cagliostro, Cagliostrze. Tradycyjnie nieodmienne sa: Brando, Castro, Eco, Franco, Ionesco. Nazwiska meżczyzn zakonczone w wymowie lub pisowni na spółgłoske, odmieniaja sie jak polskie imiona i nazwiska lub rzeczowniki pospolite żywotne zakonczone na te spółgłoski. Nazwiska polskie dwu- i wielosylabowe o formie identycznej z rzeczownikami pospolitymi zachowuja takie same obocznosci, jakie zachodza w odpowiednich wyrazach pospolitych. Szczególnosci dotyczy to tzw. e ruchomego, opuszczanego w formach odmiany., np. Malec, Malca Nazwiska jednosylabowe zachowuja e, nawet jesli jest ono ruchome w identycznie zbudowanych rzeczownikach pospolitych : Smiech, Smiecha. Niektóre nazwiska o postaci rzeczowników pospolitych może miec dwojakie formy odmiany Dab- Daba (a. Deba) Gołab- Gołaba (a. Gołebia) Kocioł- Kocioła (a. Kotła) Kozioł-Kozioła (a. Kozła) Nazwiska w liczbie mnogiej Nazwiska zakonczone w mianowniku lp na spółgłoske oraz na samogłoski a, -e, -o, otrzymuja koncówke owie i odmieniaja sie jak rzeczowniki. Nazwiska o formie przymiotnikowej otrzymuja koncówke i//y i odmieniaja sie jak przymiotniki Kowalski- Kowalscy Borowy- Borowi Dwuczłonowe nazwiska meskie W rodzimych nazwiskach dwuczłonowych odmieniamy oba człony: Boya-elenskiego, Lehra-Spławinskiego. UWAGA!!! Jesli natomiast pierwszy człon nazwiska złożonego jest dawnym herbem lub przydomkiem, pozostaje nieodmieniany!!! Pobóg -Maliowski, Pobóg-Malinowskiemu. Jesli jednak jest on zakonczony samogłoska, może miec warianty fleksyjne Ostoja-Malinowski- Ostoja-Malinowskiego, a. Ostoi-Malinowskiego. W obcych nazwiskach dwuczłonowych odmieniamy również oba człony: Mendelssohn- Bartholdy, Mendelssohna-Bartholdyego Elementy takie jak Saint, de, von, Ibn, Mac, Mc nie odmieniaja sie.

Gość Always first
pierwsza dama Twoja polonistka była jakaś niedouczona. Teraz każda polonistka powie, że nazwiska się odmieniają.

Gość wiewiórów
poslkie nazwiska się odmienia i koniec a polonistka, która twierdzi że nie to jakaś debilka chyba niedokształcona, jeżeli tylko istnieje możliwość odmiany należy odmienić

Gość panna mloda.....
juz calkiem zglupialam:( to moze napisac Wiewiórę?

przez długi okres czasu było faktycznie uznawane, że nazwiska zakończone na -a, sa nazwiskami nieodmiennymi jednak obecnie odmienia się je. Wiewiórów ja bym napisała, ale jeszcze chwilkę nad tym pomyślę ;)

Gość Cagy
O proszę jak ktoś pięknie wyłożył:) Ale dalej nie jestem przekonana do Wiewiórów. Lepiej, jak ktoś radził, popytaj w rodzinie

Gość Cagy
Wiewiórę na pewno nie:) Bo to tak pojedyńczo;) A Ty zapraszasz małżeństwo

Gość panna mloda.....
ok no to wiewiorow? witch pomysl jeszcze:D

Gość Cagy
Upieram się przy J.M. Wiewióra. Lepiej brzmi niż Wiewiórów. Sama mam nieodmienne nazwisko, choc wydaje się swojskie i aż się prosi o "obróbkę". A fantazji ludziom nie brak, więc bywa śmiesznie. Chociaż, tak generalnie, to jest to denerwujące, więc po co ryzykować

przez lata jeszcze moją siostrę, a jest 9 lat starsza uczono, że nazwiska zakończone na -a są nieodmienne, jednak jak to bywa wszystkie zasady ulegają po czasie zmianie i generalnie powinno się odmieniać. Może faktycznie lepiej napisz bez odmiany, starsi ludzie to pewnie są więc i oni byli uczeni, że się nie odmienia i będzie dla nich to normalne jak napiszesz jadwiga i ..... Wiewióra, sorry imienia wujka nie zapamiętałam ;)

Gość mysle, ze
jak nie napiszesz, bedzie dobrze. Napisz gdzies na boku : Panstwo Wiewiora i Panstwo Wiewiorowie, to co Ci sie bardziej spodoba wybierzesz i ok