Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anusssssska

L4 a macierzynski?

Polecane posty

Gość anusssssska

teraz jestem na L4 ale wkrotce poród, moze ktos mi napisze jak to jest...mam wystawione L4 na dlugi okres czasu i przed jego koncem zaczne najprawdopodobniej rodzic...po porodzie jakie papiery mam wziac i skad, do kiedy je zaniesc do Zusu, czy do zakładu pracy zeby miec macierzynski? sorki ze takie proste pytania, ale nie mam kogo zapytac

W szpitalu powinnaś dostać zaświadczenie o dacie porodu. Tam gdzie rodziłam po salach chodziły panie pielęgniarki i prosiły te kobiety, które na macierzyński się wybierają o ich książeczki ubezpieczeniowe. Oddawane były wraz z wypisem i zaświadczeniem o dacie porodu w dniu wyjścia ze szpitala. Zaświadczenie mąż zaniósł do mojej pracy i na tej podstawie został mi udzielony urlop macierzyński. Tyle pamiętam. Rodziłam co prawda tylko 6 miesięcy temu, ale poród i pobyt w szpitalu to tak zakręcony okres, że pewne rzeczy zacierają się w pamięci.

Gość DOBRA SPACERÓWKA
wystarczy do kadr zanieść świadectwo że szpitala o dniu porodu i od tego dnia zaczną ci naliczać urlop, możesz do wysłać poczta albo mąż czy ktoś z rodziny niech to zaświadczenie doniesie

Gość anusssssska
bardzo dziekuje za informacje :) nie wiedzialam czy cos jeszcze trzeba ale jak tylko zasiwdczenie do pracy to fajnie :)