Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lejla83

problem ze zgarniem danych ze starego dysku

Polecane posty

akurat to wiem :D choć pierwszy raz w życiu jak rozkręcałam kompa to pod prądem ;)

Z zasilacza (pudło do którego jest podłączony kabel zasilający) wychodzi cała masa przewodów i jeden z nich jest zakończony wtyczką, która pasuje do twardziela. Nie możesz nic popsuć, bo żadnej innej wtyczki tam nie podłączysz, więc bez obaw.

jeszcze się okaze czy nie mogę ;) dzięki za rady, jutro po pracy działam znowu z tym wszystkim :)

Jeszcze przy szerokiej tasmie , jak są dwa sprzety podpiete , to jest cos takiego jak ustawienie odpowiednie zworek ,

Gość informatyk_ehe
Ale motacie. Nowy sprzęt ma zapewne SATA 2 a więc bardzo wąską listwe i zasilanie. Stary komputer mial interfejs IDE a więc 80 zyłową taśme i zasilanie molexa (4 kabelki z wtyczką - zółty, 2 czarne i czerwony). I teraz zeby jej to zadziałało to: Musisz wyciągnąć taśme z dyskiem ze starego kompa, i podłaczyc do nowego kompa pod IDE 0, jesli w ogole masz tam taki interfejs (na płycie głownej). Następnie ustawić zworke w dysku najlepiej na CS - Cable Select, wtedy system sam wykryje i wybierze ustawienie tego dysku. Inną sprawą jest BIOS. I nie rób zadnych resetów BIOSu jak ci tu jakis debil napisal bo skasujesz optymalne ustawienia. Jesli zauwazysz ze komputer nie wykrywa dysku to musisz wejsc do BIOSu i właczyc w ADVANCED opcje interfejsu IDE. Podejrzewam ze jesli masz SATA to masz ustawioną opcje: RAID i zapewne IDE w ogole jest wylączone. Musisz to przestawić na ENABLED i ustawić z RAID na IDE.

Gość zuzannaanna
Jeśli masz problem ze zgraniem danych ze starego dysku to może udaj się do jakiegoś serwisu, który się tym zajmie? Z tego co wiem tutaj http://centrumodzyskiwaniadanych.pl/serwis/ można wykonać coś takiego? Ja po nowym roku mam zamiar iść do nich z dyskiem by odzyskać zdjęcia bo jakiś czas temu padł mi komp i wszytsko przepadło.