Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lejssa

Mój 2,5 latek ma iksowate nogi.

Polecane posty

Gość lejssa

Na bilansie babka tylko powiedziała:"O widze, ze dziecko ma krzywe nogi" i to tyle. Nie wiem co mam z tym zrobić.Pewnie zmienić pediatrę:P ale chyba wypadałoby odwiedzić ortopedę?? Doświadczone mamy pomóżcie.

Gość bilans to sztuka-przynajmniej
u nas

skutek płaskostopia, da się naprawić a pediatra beznadziejny

Gość lejssa
Ja się na tym nie znam, ale zawsze dbaliśmy żeby miał dobre buty. Mój fizjoterapeuta zauważył, ze młody ma słabe mięśnie brzucha. Młody jedzie jeszcze na pieluchach.Może jak się pozbędziemy pampersów to będzie lepiej?? A skierowanie spoko dostanę.

Gość lejssa
W domu biega na boso i w ogóle duzo się rusza.Jak był mlodszy to sobie dobrze wyglądał, a tera juz wszystko wybiegał.

Gość gergetg
Mój kuzyn miał takie nogi (i ja tez mam) i wkładki ortopedyczne bardzo ładnie mu nogi wyprostowały. (Ja też nosiłam ale było już dla mnie za późno.)

Gość lejssa
A co to za wkładki.Ortopeda je zalecił?Gdzie sie je kupuje?

wkładki ortopedyczne na płaskostopie. Kupisz je w każdym sklepie medycznym

Gość gergetg
To było lata temu, w poprzednim systemie, więc wszystko wyglądało inaczej. Znaleźliśmy specjalny sklep z takimi wkładkami (myślę że teraz szuka się ich w sklepach z artykułami medycznymi, często znajdują się one w pobliżu specjalistycznych przychodni). Mama wspomnianego kuzyna chyba miała zalecenie od lekarza ale może to był jej własny pomysł, dzięki podpowiedziom znajomych. Ja też nie byłam badana. (Kuzyn miał jakieś trzy latka gdy nosił te wkładki, ja dziesięć i wyjmowałam je z butów bo są bardzo niewygodne. Stąd u niego radykalna zmiana, a u mnie nie.) Myślę że wszystkiego dowiesz się u ortopedy. Żądaj skierowania.

aha i żeby wkładki przyniosły efekt buty powinny być usztywniane i sięgające za kostkę możesz też kupić buty ortopedyczne z gotowym wyprofilowaniem

Gość lejssa
Dzięki.Jutro ide po skierowanie.Niedawno to zauważłam,wcześniej nie miał takich nóżek.Skąd to się bierze :-O

idź do ortopedy dziecięcego trzeba mieć skierowanie lub prywatnie, u mnie w okolicy tylko prywatnie, koszt ok.100 zł, szczegółowe badania trwały ok 30 minut i jestem spokojna, lekarz powiedział,ze to naturalna postawa dziecka i nie muszę się martwić.

Gość gość
Zagląda tu ktoś jeszcze? Mam podobny problem i szukam rozwiązania?

Gość gość
To jest jakiś totalny idiotyzm. W mojej przychodni jest taka nawiedzona lekarka, która wszystkim dwulatkom na bilansie wmawia krzywe 'iksowate nogi'. Od mojej wizyty zaczęłam zwracać uwagę na dzieci na ulicy i większość dwulatków takie właśnie nogi ma. Potem jakoś z tego wyrastają, trzy- i czterolatki na placu zabaw mają już bardziej proste nogi.

Gość gość
U mojego Synka też około 2 roku życia zobaczyliśmy, że nogi zrobiły się jakieś takie bardziej w ixy niż proste, obserwowałam Go parę dni i okazało się, że dokładnie w ten sposób nogi układają mu się na jeździku którego używa, a spędzał na nim trochę czasu, bo go uwielbiał, wiele razy zabieraliśmy go też na dwór i tam też Synek jeździł. Więc jeździk poszedł sobie poodpoczywać, zaczęliśmy przywiązywać większa uwagę do tego żeby codziennie pił tran ( naturalne żródło wit. D) i teraz ma 3 lata i jest dobrze, nóżki się ładnie wyprostowały bez ortopedy i jakichkolwiek zabiegów z butami, wkładkami itp.

Gość gość
Dodam jeszcze, że od 2 roku życia Synek do teraz urósł 8 cm. więc bardzo możliwe, że to też ma związek z tym że się nogi wyprostowały.

Gość gość
w rodzinie mojego meza niestety wszyscy maja takie nogi - geny masakra i otylosc do tego :O

Gość gość
koślawość kolan zapewne moja corka 4 l to ma choc nie zbyt duze ale piediatra poweidziala ze do 5 roku życia nic nie robic ze poweinno sie samo wyrownac no chyba ze syn ma bardzo duze

Gość gość
przy tych różnych wadach warto zakupić dziecku ortopedyczne obuwie, ja takie zamówiłam u http://sklep.tombut.pl/ mam nadzieję, że wada zniknie