Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamabycporazdrugi

jak dałyścierade po narodzinach drugiego dziecka?

Polecane posty

Gość mamabycporazdrugi

strasznie boje sie ze nie bede miec sily przez nocne wstawanie i dzienna opieke nad dwojka dzieci, syn ma 2,5 roku. Czy macie jakies rady ja przetrwać?

Gość mamabycporazdrugi
nawet porodu sie tak nie boje jak tego co bedzie po:(

Gość mamabycporazdrugi
mój starszy nie spi w dzien:( niejest zbyt samodzielny - przy mnie, przy obcych i rodzinie umie sie soba zajac alejak ja jestem w poblizu to rzadko sie sam bawi, boje sie ze bedzie zazdrosy, ze np. bede karmic mlodszego a on bedzie cos kombinowal w drugim pokoju zeby zwrocic uwage...

Gość no to juz go teraz przyzwyczaj
aj zeby byl samodzielny. Nie wyreczaj go w czynnosciach ktore moze sam zrobic, zostaw go niech sie sam bawi podczas gdy ty czytasz gazete - a jak bedzie przeszkadzal to nie zwracaj uwagi odeslij go niech sie bawi sam. Czasto problemy z pierwszym dzieckiem sa tworzone przez rodzicow ktorzy "za bardzo" sie nim zajowali... A w przypadku mojej siostry to najlepiej zadzialal nowy lektor dvd i stos bajek. Wlaczala mu i miala czas zeby zajac sie noworodkiem i domem, mniej wiecej 2 godziny dziennie. A do tego karmila starszaka w tych samych godzinach co mlodszego, z tym ze sam jadl, a w niedzyczasie dawala mu butle z herbatka albo sokiem i starszy nasladowal mlodszego.

Gość mamabycporazdrugi
no wlasnie musze zaczac go przyzwyczajac ze nie zawsze bede mogla poswiecic mu czas...

Gość Mamiiii
ja tez jestem w podobnej sytuacji drugie dziecko przyjdzie na swiat w listopadzie roznica rok i 9 miesiecy . ale moj synek (obecnie 18 miesiecy) umie sie sam soba zajac i tam bylo od poczatku bo go tego nauczylam ja koncze studia wiec musze miec czas na nauke a on umie ladnie bawic sie klockami obejrzy bajeczke pomaluje itd. musisz dziecko nauczyc zeby umialo sie soba zajac na jakis czas nie caly czas przy mamie i zabawa z mama .zmieniaj mu zabawki jak sie znudzi wymyslaj ciakawe zabawy wytlumacze ze musisz to i to teraz zrobic i ma byc na sie sam pobawic. moj synek jeszcze spi w dzien ok 2 godzin a tak to wstaje o 7 i idzie spac o 20.30-21 .ucze go samodzielnie jesc lyzeczka i widelcem ,zaczynam tez odzwyczajac go od pampersa ale akurat zeby mu ida wiec poczekam jeszcze

Gość Mamiiii
trzeba miec plan i przygotowac juz starsze dziecko zeby umialo sie soba zajac i bedzie ok. za ogladaniem bajek caly dzien nie jestem ale godzina dziennie moze byc . moj lubi klocki duplo,zabawki little people,rysowanie,zabawa kuchennymi rzeczami (zamierzam mu kupic taka mala kuchnie) nalewa dzbaneczkiem do filizanek miesza lyzkami itd ,ma swoje ulubione bajki,lubi tanczyc wystarczy ze wlacze jakas z jego piosenek:),spacer i zabawa w piaskownicy,zabawa w wannie i jakos ten dzien wyglada:)

Gość Niech dziecko śpi obok twojego
łóżka w gondoli, albo dostawionym do twojego łóżka łóżeczku. Chyba że ktoś będzie w domu i będzie ci je podawał w porze karmienia. Ojciec albo babcia mogą je przewijać i myć. Jeśli będziesz sama ułóż sobie wszystkie akcesoria pielęgnacyjne i telefon koło łóżka i jak nie będziesz miała siły wstać, to będziesz mogła wszystko robić w dzieckiem na twoim łóżku. Dobrze by jednak było żeby ktoś przynosił ci zapas jedzenia i picia.

Gość Niech dziecko śpi obok twojego
Starsze dziecko lepiej żeby miało na pierwsze kilka dni opiekę babci albo ojca, żebyś miała spokój.

Gość moralis
moje dziecko miało 2 lata, kiedy urodziłam drugie. byłam przerażona, ale było ok. warto skorzystać z pomocy mamy, teściowej. no i trezeba podejść do sprawy pozytywnie.

Gość wam tez
Jedna podstawowa zasada: jesli urodzi sie maluszek to pozwol starszemu na spedzanie czasu z maluszkiem, czasem nie wysylaj z dziadkiem na calodzienne wypady po za dom dla swietego spokoju.... Starszak tez musi sie przyzwyczaic do nowej sytuacji i roli brata... Znam pare osob co tak robilo, ze po narodzinach pierwszym dzieckiem zajeli sie dziadkowie by pomoc, a teraz po paru latach rodzenstwo sie tylko tłucze....

Gość lambadaaaaa
My narazie nie planujemy drugiego dziecka (córeczka ma rok), nie ma za bardzo warunków póki co, no ale jak się trafi mimo wszystko to jakoś damy radę :) Ale też się boję jak to bedzie z dwójką dzieci. Póki co mogę skoncentrować się na córce, ale wcześniej czy później te uwagę trzeba będzie rozdzielić na dwoje. Słyszłam od znajomej, że jej prawie trzyletni synek po narodzinach siostry, uwstecznił się. Zaczął się wypróżniać w majtki :O

Gość Mamiiii
3 letnie dziecko jest juz zazdrosne i moze to okazywac w rozny sposob .dziecko roczne i dwu przyjmuje rodzenstwo naturalnie

Gość po jakiego grzyba
zachodzilas tak szybko w ciaze????:o co za beznadziejne baby

mam dwojke dzieci,miedzy ktorymi jest 15 miesiecy roznicy.Obydwie pociechy planowane-zeby nie bylo;) Sama sie nimi zajmuje,bo i moja mama,i tesciowie sa daleko,poza tym lubie wszystko robic po swojemu,a tesciowa uwielbia miec wszystko pod kontrola i wlazic w zycie innych bez zaproszenia.Po urodzeniu drugiego dziecka bylam dosyc zmeczona przez pierwsze dwa tygodnie.Teraz mlodsze ma 8 tygodni,przesypia cale noce i jest ok:) Dasz rade:)