Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem juz sama

ILE DAC W PREZENCIE DLA MLODYCH?

Polecane posty

Ze mnie wychodzi pazernosc??? :D Nie zartuj, to nie ja zalozylam topik po to, by dowiedziec sie, czy moge przyoszczedzic 200 zl na weselu kuzynki :D I tak- jezeli slub bierze osoba z rodziny, bardzo mi bliska daje DUZO wiecej niz to, co napislam powyzej. I nie mam pretensji do osob, ktore w kopercie daly mi 150zl od pary bo wiecej nie mialy (gdy mnie talerz kosztowalok 260zl), ale mam 'pretensje' do tych, ktorzy przyszli w sukienkach za 500zl, i dali tez 150zl. Teraz rozumiesz?

Gość nie wiem juz sama
dlatego zalozylam ten temat by sie wlasnie dowiedziec ile wypada dac i by panna mloda nie miala do mnie zalu jaki ty mialas. Ludzie pisali ze 300 jest ok bo nie organizuja nam noclegu (nie wiedzialam nawet ze a to znaczenie) inni pisali ze za malo. Wiec napisalam ze w takim razie 400zl bedzie najlepszym rozwiazaniem. A z drugiej strony skad wiesz ze ktos kto mial sukienke za 500zl jest bogaty? Moja siostra byla w sukience za 1000zl a nie przelewa jej sie (sukienke kupila za granica tanio) i nikt nie wie o tym ze nie maja duzo pieniedzy bo wydaja kupe kasy na leczenie. Nie osadzaj wiec tak szybko kazdego kto przyjdzie w czyms drozszym.

Gość kukuryczka pstryczka
A ja uważam, że jeżeli to Twoja kuzynka, to 300 - 400 zł od pary jest jak najbardziej ok. A nawet 300, biorąc pod uwagę koszt noclegu. Jak ja brałam ślub, to miałam sytuację, że od 6-ciu osób z jednej rodziny (wujek, ciotka , kuzyn i kuzynka z osobmi tow - wszyscy pełnoletni oczywiście), dostaliśmy w kopercie 200 zł. A z kuzynka i ciotką spotkałam sie w dniu śliubu u fryzjera (fryzur za ponad 100 zł), a ciotka na weselu chwaliła się mojej mamie że za buty dała 200 zł. :o To nie o to chodzi że chciałam na nich zarobić, ale uwaqżam, że 200 zł od 6 osób to przesada. :o Niestety ludzie przesadzają też w druga stronę.

Gość sophialoren
jak uważasz ze 300 za mało, a 500za dużo daj po środku i finał, młodzi nie organizują noclegu gościom, a w zasadzie powinni, więc można to ująć że skąpią na gościach, dla mnie osobiście byłoby to nie do przyjęcia, że moi goście sami sobie płacą za nocleg, w twojej sytuacji uważam że 400 to max

Gość to wszystko zależy...
Tak Zabko, wychodzisz na pazerna. A dlaczego? Dlatego, ze z Twojej wypowiedzi wynika, że zrobilas wesele, zeby zarobic na goscich. Trzeba bylo nie placic 260 zl od osoby, a zrobic przyjecie dla najblizszych. Zalezy Ci na kasie, nie na ludziach.

Gość mała zielona zabka mitomanko
niedorozwinieta dajesz na weselach 500 zł ? ciekawe ze miesiac czy dwa temu pisałas ze utrzymujesz sie z dzieckiem za 700 zł miesiecznie i na nic ci nie starcza

Na wesele uzbieralam sporo wczesniej, nie liczylam na zwrot. Gdybym chciala, aby sie zwrocilo, zrobilabym w duzo tanszym lokalu, a nie tam, gdzie mialam :) Nie mialam tez pretensji o to, ze dostalam malo, bo akurat wesele sie zwrocilo, na co absolutnie nie liczylam, biorac pod uwage miejsce, w ktorym sie odbywalo !!!!!!!! Ale to normalne, ze czuje sie niesmak widzac ludzi, ktorych naprawde stac, ktorzy zreszta rok wczesniej dostali ode mnie ladny prezent ($), a teraz??? Sorry ;) i to wlasnie mialam na mysli piszac o sukience :) Jeszcze raz mowie- "pasuje" Ci dac 400zl. Dasz 300- moga czuc niesmak, bo wiedza, ze Cie stac, ze jak sama twierdizsz nawet 1000 nie jest problemem. Dasz wiecej, pewno bedzie im bardzo milo. A 400 jest w sam raz 🖐️

Gość sophialoren
a poza tym niepotrzebnie rozmawiałaś na ten temat, z siostrą młodej, wiadomo,że siostra zawsze powie żebyś dała więcej a nie mniej, proste i logiczne, za bardzo się przejmujesz całym tym weselem, więcej luzu, w końcu jedziesz tam żeby się dobrze bawić, a nie myśleć kto ile w kopercie przyniesie

Mitomanka to jestes Ty sama :D Nie mam dziecka, ani tym bardziej nie utrzymuje sie za 700 zl :D gdybym miala tylko tyle kasy do dyzpozycji, nie staralabym sie o baby.

Gość piszczie
a czy wy się podpisujecie na tych kopertach ze oni wiedza ile od kogo, bo wątpię ze na bieżąco przy składaniu życzeń sprawdzają?

Gość sophialoren
u nas do koperty oprócz kasy rzecz jasna, wkłada się pamiątkę ślubu z życzeniami, więc raczej nie napiszesz życzeń anonimowo

Gość to wszystko zależy...
Ja się podpisuję. Wkładam do koperty kartkę z życzeniami, która jest podpisana i do tego pieniądze. Nie mam się czego wstydzić. Nie stać mnie i już. Poza tym wyjeżdżam na wakacje za granicę i też potrzebuję pieniędzy. A nie będę harować na same wesela.

Gość piszczie
aha pytam sie bo nei wiem dziekuje za odpowiedz

Gość witabuenocitrin
a ja dałem kupę w kopercie moja poranną świeży kał nigdy nie jest zły

Gość nie wiem juz sama
w takim razie dam 400zl, dzieki za pomoc

Gość witabuenocitrin
daj lepiej kupę swoją poranną mowię ci tylkowez tą kopertę babelkową mhhhmmm daj swój kał

Gość kwiatki bratki
300 zł jeżeli nocleg oplacasz sama, 500 zł bym dala gdyby było z noclegiem

Gość jb-1986
to może jakiś cennik wstawcie? będzie łatwiej!