Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maja1995

Sanatorium

Polecane posty

Gość maja1995

Co zabrać? Proszę o porady?

Gość Ars Neo
Wszystko co Ci sie przyda, czyli oczywiscie ubrania, przybory toaletowe, pizamka... wez stroj gimnastyczny, stroj kapielowy. jakies swoje bzdurki;) ksiazki jesli lubisz czytac

Gość maja1995
Mam 15 lat, więc tego co napisałeś/aś provokejszyn raczej nie wezmę. A nie wiecie może kiedy osoby z 3 gimnazjum jeżdżą do sanatorium? W ciągu roku szkolnego, czy w czasie wakacji?

Gość maja1995
Nie ma na stronie sanatorium zapłakana noc (A możesz mi podać link do jakiejś strony obojętnie jakiego sanatorium na której pisze co zabrać? Bardzo proszę

Gość Ars Neo
termin zalezy od tego na jakis wyznaczy Ci sanatorium, ja jechalam w srodku roku szkolnego. zalezy kiedy zlozone bedzie podanie. potem dostalam drugi raz, chcialam trafic na ferie/wakacje, ale dali tez w srodku roku i zrezygnowalam

Gość Ars Neo
moze powiedz co Ci dolega ja bylam na kregoslup, mielismy gimnastyke korekcyjna, wiec oczywiscie stroj do cwiczen zabiegi borowina (borowina nakladana na plecy i owijana folia) - tutaj nie trzeba stroju, jedynie recznik, bo gore sciagasz (ale w staniku chyba mozna zostac) Basen - stroj kapielowy, czepek

Gość maja1995
Ja bym właśnie wolała w wakacje ale nie wiem czy się uda. A podanie złożyłam na początku lipca. Ars Neo --> Nie wiesz w jakim terminie mogą mi dać to sanatorium?

Gość maja1995
Choroby górnych dróg oddechowych

Gość maja1995
Ars Neo - a ty w której klasie jesteś lub byłaś wtedy kiedy wyjeżdżałaś? I nie wiem, ale chyba termin ustalą tak, aby nie kolidował z egzaminem gimnazjalnym, prawda? Chcę się tylko upewnić.

Gość Ars Neo
Hm trudno mi powiedziec, to wszystko od nich zalezy, ale nie sadze, bys dostala na wakacje, po prostu procedrua trwa tyle, ze na pewno dadza Ci w czasie szkoly;/ Przypomnialo mi sie - kiedy dostaniesz zawiadomienie, ze dostalas miejsce, dostaniesz tez wykaz potrzebnych rzeczy. Skoro masz schorzenia drog oddechowych to na pewno nie dadza Ci zabiegow borowina czy podobnych, basen tez bym wykluczyla, ale nigdy nic nie wiadomo. Bedziesz pewnie miala inhalacje:) Nie boj sie nic, na pewno bedzie dolaczony wykaz jaki "osprzet" bedzie Ci potrzebny

Gość maja1995
Kiedyś już byłam, ale w 4 kl. podstawówki, więc za duzo nie pamietam. Ale wiem, że miałam inhalacje, borowiny na zatoki, kąpiele lecznicze i gimnazstykę, chyba że o czymś zapomniałam. A ile zabiegów dają tak mniej więcej?

Gość Ars Neo
Ja bylam w 1 gimnazjum, teraz mam 22 lata, wiec to juz kope lat temu bylo:p Z siorą byłam zreszta, dostalysmy termin na styczen, niedlugo po Nowym Roku, ale za chiny nie moge sobie przypominec kiedy Mama skladala podanie... Nie obawiaj sie, na pewno nie dostaniesz terminu na przyszla wiosne;) Az tak dlugo sie nie czeka;)

Gość maja1995
I nie wiesz czy jedzie się na 3 czy 4 tygodnie?

Gość Ars Neo
To mniej wiecej wiesz co moga Ci zalecic. Ja pamietam ze chyba codziennie gimnastyka, borowina, wirowki... Raz czy dwa mialam tak doraznie inhalacje (straszny suchy kaszel meczyl mnie przez miesiac, mimo, ze nie choruje na drogi oddechowe;/), mam troche slabsze krazenie, wiec lekarka prowadzaca dodatkowo zalecila mi naswwietlanie dloni lampa bioptron (to juz dodatkow, zauwazyla ze mi sienieja rece)

Gość Ars Neo
Zdaje mi sie ze ponad 3, wlasnie okolo 4 tygodni. ale moze to zalezy od statusu sanatorium;)

Gość Ars Neo
No i dwa razy w tygodniu mialam basen;) Wiesz ja myslalam ze Ty pytasz czy dostaniesz jeszcze na te wakacje, a chyba chodzilo Ci o przyszle - wiec powtorze sie jeszcze, ze na pewno rok nie bedzie czekac na decyzje;)

Gość maja1995
Ars Neo -> mam do Ciebie prośbę. Będziesz zaglądać na ten wątek i jak zadam jakieś pytanie lub dowiem się o terminie to mi odpowiesz. Bardzo Cię proszę.

Gość maja1995
zapłakana noc... - bardzo dziękuję :) Ars Neo --> dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jesteś super, że wytrzymałaś moje wszystkie pytania :)

Gość maja1995
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję:)

Gość Ars Neo
Maja jasne, dodam do ulubionych, jesli bede mogla Ci jeszcze jakos pomoc:)

Gość maja1995
Ars Neo --> Jesteś wielka :) Bardzo dziękuję

Gość Ars Neo
Nie ma sprawy;) Sprawdze jak wroce z urlopu, czyli we wtorek. Ale troszke pewnie jeszcze poczekasz na decyzje, chociaz nie zdziwilabym sie jesli dostaniesz termin juz na jesien;) Pa;*:)

Gość maja1995
A możecie mi powiedzieć jak w sanatorium wygląda szkoła i przygotowania do egzaminu gimnazjalnego?

Gość maja1995
I możecie powiedzieć mi czy są wspólne szafy czy osobne w każdym pokoju?

Gość minika900000
Mogę Ci napisać jak wyglądało sanatorium jak ja byłam. A byłam aż 3 razy. Za każdym razem w Ciechocinku. Ale najlepiej pamiętam ten ostatni pobyt mimo że od tego czasu też kupe czasu minęło bo prawie 7 lat. Jeśli chodzi o zabiegi to ja byłam na kręgosłup zawsze, ale miałam gimnastykę, basen, inhalacje, borowinę, parafinę, jakieś naświetlanie, masaże:) BYłam akurat wtedy w gimnazjum, ale nie w 3 klasie. Tylko w 2. I wyglądało to tak, że rano tak po śniadaniu zawsze odbywały się zabiegi. Każdy chodził tam gdzie musiał o danych godzinach. Potem był obiad i w dni szkolne po obiedzie szliśmy do szkoły, która mieściła się w drugim skrzydle budynku. Tam było bardzo łatwo jeśli chodzi o naukę, a co najfajniejsze to oceny jakie dostaniesz są przesyłane i wpisywane do dziennika w Twojej szkole. Pytałaś o szafy więc może powiem coś o pokojach. Ja mieszkałam w pokoju 5 osobowym. Byłam jeszcze z moimi 2 siostrami i były dwie dziewczyny. Każda miała szafkę nocną i półkę nad łóżkiem dodatkowo w pokoju była duża szafa na ubrania. Łazienki rzecz jasna były wspólne nawet nie najgorsze. Ja do sanatorium jeździłam zawsze z przyjemnością i nie z chęcią leczenia się, a spędzenia miło czasu, bo niestety nie jeździłam na żadne wczasy, a to była taka odskocznia:)

Gość minika900000
Ale wiadomo każde sanatorium to inny standard. Ja opisałam pobyt w Markiewiczu, a wcześniej byłam w innym również w Ciechocinku, ale innym budynku nie pamiętam nazwy i tam w pokoju mieliśmy tylko szafeczki nocne, a szafy ogólne na korytarzu, ale zamykane na klucz. No więc nie wiadomo jak to będzie u Ciebie.

Gość maja1995
Pytam się o szafy dlatego, że ostatnio jak byłam (w IV kl. podstawówki) to były wspólne i na dodatek nie zamykane.Wtedy też jednej z moich koleżanek zginął dres.