Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamunia_ok

To jak to w końcu jest z tym mlekiemc???????????????

Polecane posty

Gość mamunia_ok

Cześć dziewczyny ! Ja mam do was pytanie o tak podstawową rzecz jak porcjowanie mleka modyfikowanego. Pomóżcie bo już zwariowałam ! Weźmy przykład mleka bebilon 2 i jego dawkowania na opakowaniu: wiek niemowlęcia liczba porcji na dobę ilość wody liczba miarek 7.miesiąc > 3 210ml 7 Przychodzi dzisiaj do mnie znajoma co ma kilka miesięcy starsze dziecko i mówi tak: ONA NAJPIERW WSYPUJE MLEKO DO BUTELKI ( odpowiednia ilosc miarek) a pozniej zalewa woda do odpowiedniej ilosci podanej na mleku. Ja od pocztaku robilam tak: najpierw 210ml wody do butelki (podgrzewalam) a pozniej sypalam 7 miarek mleka. W sumie zawartosc butelki wzrastała o kilka ml dalej. Pod podanym dawkowaniem mleka na bebilonie jest taki skrót ( jakby podpowiedź): - 100ml Bebilonu 2 = 90ml wody+ 3 plaskie miareczk Czyli co?? Leje sie 90ml wody ( o 10 mniej) i dodaje dopiero miarki?? No oszaleje - Boże pewnie to mega proste - ale jednak kazda inaczej to porcjuje...

Gość mamunia_ok
chodzilo o : 7 miesiac : liczba porcji na dobe: 3 -> liczba miarek na 210ml wody ->7 zle mi sie wpisalo

ja się nie znam, ale jako chemik założyłabym, ze to jest podana ilość gotowego "roztworu" czyli mleko plus woda ma razem dawać te 270ml

Gość rewfwerfw
Wg mnie na określoną ilość wody wsypuje się liczbę miarek i nie ma już znaczenia ile wyjdzie w efekcie bo wiadomo że więcej ale o tym producent nie pisze bo byłoby zamieszanie..

Gość Mala ksiezniczka*
miarka jest co 30 ml. i koniec problemu. na przyklad wlewasz 150 wody, wsypujesz 5 miarek mleka. to jedno. dwa, dziecko to nie komputer, nie musi wypijac akurat tyle, ile zaleca producent. pa pa

odnosiłam się do pierwszej wypowiedzi a to co poprawiłaś jest logiczne, bo masz sprecyzowane: wody "7 miesiac : liczba porcji na dobe: 3 -> liczba miarek na 210ml wody ->7" A te kilka ml miałoby jakieś znaczenie?

Gość zrobiecozechce!
dzięki wielkie dziewczyny :*** W sumie to podaje 7 miesiecy swojemu dziecko mleko : 210 ml wody + zalecana ilosc wody i jest OK. Zawsze ktos cos musi nagadac ehhh... A co do zalecanej ilosci : to ja i tak dawalam czesciej albo wiecej mleka dziecku: bo tak chcialo :) wiec jesli chodzi o ilosc podawanych butelek dziennie nie sugerowwalam sie producentami. Bo by mi dziecko z glodu zyc nie dalo;)

Gość Mamiiii
ma sie dawac najpierw wode potem mleko wtedy otrzymuje sie wlasciwa ilosc jak ona najpierw wsypie proszek a potem wode to wyjdzie jej inna ilosc po 8 miesiacu maja byc 2 mleka polecam czajnik z regulacja temperatury z philipsa ja ustawiam na 40 stopni i wklewam do butelki potem proszek i gotowe a na 60 robie kaszke szybko i bez problemu

Gość ala9148
Ja moje maleństwo karmie mlekiem bebilon comfort 2. A więc tak dziecko przeciętnie je co 3-4 godz. Poprostu musisz zaobserwować jaki mały ma apetyt i ile zjada. wię wtedy obliczysz ile musisz miareczek mleka wsypać. I masz tam napisane że na 90ml wody masz trzy miareczki no to zakladając ze maluch zje 120 wsypujesz 4 i tak licz sobie co 30 ml miarke bedzie Ci łatwiej. A i bardzo ważna rzecz najpierw wlej wodę do buteleczki a nie wsypuj proszek, bo wtedy maluch ma xłe dawkowanie mleka bo nie wlejesz wtedy odpowiedniej ilości wody. A i nigdy nie wsypuj proszku na wrzątek, bo mleko traci witaminy:) Mam nadzieję że pomogłam:) Jeśli masz jeszce jakies pytania wątpliwości chętnie pomogę:) pozdrawiam:)

Ja pierdziele , mnie wierzez w to co widze :P Wy czytac nie umiecie ze zrozumieniem czy jak ??? Jak wy dziecko wychowacie jak nie umiecie zrobic tak prostej czynnosci jak mleko... cos starszego. :(

te, chemik, a co ty mialas z analitycznej :P skoro sie pytasz czy te kilka ml ma znaczenie :P

Gość parappa
ja od początku najpierw przygotowuję ciepłą wodę np. 210ml. i do tego odpowiednio 7 miarek mleka :) nie przyszło mi do głowy, żeby robić inaczej :)

Gość gość
Proszę o pomoc! O co chodzi z miareczka w Bebiko? Bo jest na mniej więcej środku kreska dookoła i druga pionowa krótka. Dokąd mam sypać mleko? do tej kreski? czy pełna miarke? Proszę o odpowiedź