Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o której oglądać

deszcz meteorytów

Polecane posty

Gość o której oglądać

o której się zaczyna

Gość i od razu ja zapytam
kiedy to bedzie spadac? Za ile dni?

Gość Femme Farfalle
ok 24:00

Gość hfghfhgfhgfh
a cos takiego jest teraz???? bo ja ze 20minut temu widziałam coś dużego spadającego z nieba:)

Gość u mnie same chmury
więc nici z widowiska :(

Gość o której oglądać
ok o 24 bede patrzeć w niebo

Gość o której oglądać
jak nie ma chmur na niebie to raczej coś zobaczysz

Gość o której oglądać
superman z batmanem i spidermanem

Gość to nie supermen
to superświnka;)

Gość Biały duch
Długo interesowałem się astronomią, ludzie mają błędne pojęcie o takich "deszczach". To nie jest dosłownie "deszcz", nie zaczyna się o konkretnej porze. Codziennie w pole atmosfery ziemskiej wpada mnóstwo kosmicznych "śmieci", niektóre większe obserwujemy nocą jako tzw. spadające gwiazdy, a dokładnie meteory (nie meteoryty jak piszesz, bo meteoryt to meteor który doleciał do powierzchni Ziemi). Jednak są obszary w Układzie Słonecznym gdzie tych śmieci znajduje się stosunkowo wiele, są zgrupowane

Gość Biały duch
Ziemia podczas swojej wędrówki dookoła Słońca rytmicznie wchodzi w te obszary. Wtedy po prostu pojawia się nasilenie meteorów. Inaczej mówiąc jest ich więcej niż zwykle, spadają częściej, ale nie jedna za drugą jak krople deszczu. Jest ich po prostu dużo, to właśnie tzw "deszcz meteorów", mimo wszystko polecam wtedy przyglądać się niebu :). Czasem mówi się np o Leonidach, Perseidach. Nazwy biorą się stąd, od od której strony na Niebie meteory "wpadają" w atmosferę. Nie znaczy to że widać to na niebie w jednym miejscu. Spadają w różnych punktach, jedynak gdyby od każdego meteoru poprowadzić linię wzdłuż jego lotu, lecz jednak "wstecz", linie spotykać się będę w jednym regionie. W przypadku Perseid będzie to gwiazdozbiór Perseusza, w przypadku Leoni- gwiazdozbiór Lwa. "Deszcz" nie zaczyna się "nagle", po prostu Ziemia stopniowo wkracza w obszar w którym występuje większe występowanie tych "okruchów" niż w innych miejscach na torze Ziemi dookoła Słońca.

Gość Biały duch
Te zagęszczone miejsca to- "roje meteorów". A dlaczego akurat w tym miejscy w Układzie Słonecznym jest ich tak wiele? Bo np. kiedyś przelatywała tędy kometa, która na swojej drodze zostawiła mnóstwo zanieczyszczeń, rozpadała się. Powstał przy tym "pas" śmieci, w który Ziemia regularnie wpada podczas wędrówki dookoła Słońca. Ale się rozpisałem. Ale może kogoś zainteresuje :)

Gość Biały duch
A tak w ogóle dawno porzuciłem swoje zainteresowanie, nawet nie pamiętałem że są teraz Perseidy :(.... idę na dwór

Gość o której oglądać
a dzisiaj też będzie je widać?