Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Artefakt_Diabła

kulinarne pytanie

Polecane posty

dobra, ja wam zawsze daje porady kulinarne, raz wy możecie macie jakieś pomysły na przyrządzenie krewetek? albo pomysły na doprawienie ich? szukam jakiś ciekawych poąłczeń smakowych. no i oczywiście musi pasować do siebie

Gość tajasne
ja osobiście najbardziej lubie połączenie najprostsze, czyli sól, pieprz i smazone na masełku, albo w panierce na głębokim oleju. z połączeń z kuchni tajskiej - duszone krewetki w sosie imbirowym. krewetki podsmażasz, podduszasz, organizujesz sos z szalotek i imbiru (pikantny, słodkawo-ostry), doprawiasz ziolami i sokiem z limonki lub cytryny. krewetki w sosie słodko-kwaśnym to banał i na pewno znane :) robisz sosik słodko-kwasny z ananasem, papryką, bambusem itd i zalewasz nim podsmażone i podduszone krewetki.

krewetki na patelke z dużą ilościa masła, dodajesz puszkę pomidorów bez skórek, ja zawsze dodaje jeszcze chociaż łyżkę koncentratu pomidorowego, wciskasz czosnek według uznania, zioła, świeża natka pietruszki pokrojona, sól pieprz, szybko się robi i jest smaczne

ja dziś mam ochotę na szpinak i zastanawiam się jak go zrobić;) może naleśniki ze szpinakiem zapiekane z sosikiem hmm...

ja wczoraj zrobiłam szpinak moze banalne ale polecam makaron ze szpinakiem usmazonym z cebulą i jogurtem, posypane żółtym serem Cham>robaki nie robaki, trzeba kiedys odpocząc od schabowych i pulpetów

40dag krewetek,20dag brokułów ,20 dag groszku cukrowego,1 pęczek dymki,1 żółta papryka ,1 mała papryczka chili , pół szklanki białego wytrawnego wina ,3łyzki oliwy ,1,2 ząbki czosnku,1 łyżka posiekanych ziół(pietruszki,estragonu,bazylii),sól i pieprz

Gość wredna@
miazdzysz czosnek, dodajesz posiekane chilli i oliwe z oliwek, wrzucasz krewety, przykrywasz folia i do lodowki. A potem albo na patelnie albo na grilla. Pycha