Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szamboooo

czy to kleszcze????

Polecane posty

witam, dwa dni temu znalazlam trzy czarne kropki w ksztalcie malutkiego slonecznika byly wrecz wbite w skore- ale nie widac bylo odnozy... wyrwalam-zostały różowe plamki zadnej krwi. i były jakies takie zeschnięte... wiem jak kleszcze wyglądaja kiedys mialam i wyciąglam sama ale te byly jakies dziwne a teraz znowu znalazlam mega wypukla krope na lydce i mam tak jakby napuchnięte wessane i wokolo czerwone probuje wyciagnac pinseta ale lipa jak wyciagalam to po kawalku mi sie urywal krew nie leciala najgorsze jest to ze nie ma odnozy byc moze sa pod skora albo przy goleniu przecielam go na pol... mozliwe ze to kleszcz?? bo sie zastanawialam czy nie pieprzyk ale mam inne pieprzyki i sa calkiem inne

Gość ladaco
może to królicze bobki jak zaschnięte

No fajnie. Nie ma to jak super inteligentne podejście do profilaktyki.... Do lekarza i to już!

Gość euforbia
O tej porze są takie małe kleszcze - podobno są to stadia larwalne o nazwie nimfy. Mojej córce znalazłam jednego - odnóża było widać dopiero pod lupą. Poszła do lekarza i dostała profilaktycznie antybiotyk na 6 dni. A kleszcza spakowałam do szczelnego pudełeczka plastikowego i schowałam, bo w razie czego można przebadać na obecność DNA krętka boreliozy. Sama miałam rumień, więc jestem bardzo przeczulona, a lekarka jak widać, tez nie zlekceważyła.