Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alsania

Czy to już cukrzyca ???

Polecane posty

Gość Alsania

Czy wynik 102 na glukometrze to już cukrzyca. Bardzo się boję , że mam cukrzyce. 4 lata temu też miałem taki wynik :(, też na glukometrze. Przy ostatnim pomiarze, zjadłem wcześniej 7 Tic Taców ( bo zapaliłam papierosa) . Dodam że mam 33 lata.. Prosze poradźcie coś

Gość sdfsdfs
norma jest od 90-110 to norma ksiazkowa nie zasmiecaj forum glupotami

Gość Alsania
Podają że do 100 :(

Gość sdfsdfs
Alsania na poczatku myslalam ze sobie zartujesz ale widze po minie ze naprawde sie wystraszylas, norma jest do 110, nawet jak bys miala 115 to dopiero jest alarm do obserowania siebie tzn poziomu cukru, 102 jak piszesz to w sam , moi pacjenci z interny marza o tym aby miec cukier 102:)

Gość Alsania
sdfsdfs chodzi o to, że wyczytałam że norma jest do 100, a tu ciągle 100, ostatnio ubzdurałam sobie, że mam zawał. Wylądowałam na Izbie Przyjęć........ Żadnego zawału nie było, tylko że widać nerwicę na EKG... Ostatnie dwa tygodnie wkręciłam sobie że mam czerniaka, tzn, dermatologmi wkęcił, przeszłam przez 5 którzy to wykluczyli. Teraz od tygodnia ( co 3-4( dni mam dziwne pieczenie na nadgarstkach i od roku pogorszył mi się wzrok. Okulista zrobił mi wszystkie badania (dno oka ciśnienie itp. ) wszystko w normie, a ja ciągle źle widzę. Po jedzeiu robię się senna i zaczynam źle widzeć........ ( tak miałam dziś) . Cholesterol miałam 250 w czerwcu. Nie zrobili mi jednak lipodiagramu. Ciśnienie mam zawsze 110 -50 czasem spada na 60-50 / 100, najwyższe to 90 / 130 . Jestem szczupła , 170 cm wzrostu, waga 51. Nadmienie tylko, że mam tez nerwicę lękową. :(

Gość gryczka
Znam ten ból. Powinnaś zacząć leczyć się u psychologa, jesli jeszcze tego nie robisz... Kiedy ten cukier badałaś? Tylko po tic-tacach czy wcześniej w ciągu 2 godzin coś jadłaś większego?

Gość Alsania
nie jadm, bo o 4 w nocy trafiłam na Izbę Przyjęc, najpierw pobrali mi krew i coś tam jedna krzyczała cukier 85 i teraz się wieczorem zastanawiam czy to ja miałam taki cukier, z żyły. Rano ak sięobudziłam jeszcze jakieś badania mi robili. Wysłali mnie na prześwietlenie kręgosłupa (związane z tymi bólami w klatce i dusznościami), jak tak czekałam w kolejce do RTG, to wyszłam i zapaliłam papierosa, no i potem zjadłam chyba 7-10 Tic Taców , nie pamiętam dokładnie ile, na koniec zrobili mi cukier, ale nie z żyły, tylko z palca ( jakieś pół h , po zjedzeniu tic taców i papierosie) już nie wspomnę o kupie nerwów, powiedzili że wszystko o.k., 4 lata temu miała raka żołądka ( nerwica, hipohondria) , popatrzyłam w stare badania i tez było 102 z glukometru. Wyczytałam, że glukometry zawyżają. Zawsze miałam, wyniki perfekt, tylko PLT ( płytki krwi poniżej, w granicach 95 -110 ) , no i ten cholesterol ostatnio. Wiem że to wydaje Wam się śmieszne, ale z nerwicą , nie umiem sobie poradzić.

Gość kasik1212
matko ja badalam jakis miesiac temu cukier i mialam 112, pielegniarka powiedziala mi ze wszytsko jest dobrze

Gość Alsania
Nie wiem,ale dziwne jest to że po jedzeni czuję dziwne delikatne pieczenie nadgartków i jakbym gorzej widziała

Gość Alsania
ta hipohondria

Gość gryczka
No ale hipochondria to zaburzenie jak wiele innych i powinnaś zająć się jej leczeniem. Co do cukru (i innych wyników) to normy są ORIENTACYJNE. Ludzie to nie zaprogramowane maszynki i nie wszyscy są książkowi. Tak niewielkie odchylenie naprawdę nie ma znaczenia, poza tym pojedynczy epizod to tez nie powód do zmartwień. Badaj cukier regularnie i dopiero jeśli przez jakiś czas będzie się utrzymywać wyraźnie powyżej normy, to pomyśl o konsultacji z diabetologiem. Ja np. mam wiecznie za niski (dwie godziny po posiłku zdarza mi się mieć cukier 65). Konsultowało mnie już dwóch diabetologów, w tym znana w moim mieście pani profesor. Wszystko wskazuje na to, że taka moja uroda - nadmierna produkcja insuliny. Poza regularnym odżywianiem i pilnowaniem, aby nie doszło do niedocukrzenia, niewiele mogę z tym zrobić.

Gość gryczka
Pomijam fakt, że gdybyś miała cukrzycę na takim poziomie, że masz zaburzenia widzenia, to miałabyś znacznie wyższy cukier niż 102.

Gość wymarzona
ciekawe co bys zrobila jak bys miala 380 jak moj maz,on ma cukrzyce a dostal jej w szpitalu jak go leczyli sterydami,od tamtej pory przyjmuje leki w tym insuline w razie potrzeby. Nigdy wczesniej nie mial cukru tylko po tych sterydach juz zostala cukrzyca,wiec nalezy zawsze pytac o skutki uboczne leczenia,bo okazuje sie ze wlasnie po sterydach jest wysokie ryzyko cukrzycy i tak sie stalo,a ty sie powinnas zaczac leczyc u psychiatry bo to powazne schorzenie,wiesz ze samosugestia moze doprowadzic do naprawde powaznej choroby.

Gość qwer
norma jest od 85 bo mi lekarz mowil!!! zbadany cukier pokazal 120!! na czczo i po 3 dniach powtorka z badan i rowniez na czczo 85 na szczescie:)

Gość AnnaMilena
Czy wiesz, że jednym z istotnych symptomów cukrzycy jest postępująca suchość skóry? To skutek zaburzeń pracy gruczołów potowych i łojowych; skóra bowiem nie umie magazynować wystarczającej ilości tłuszczów i wody. Sucha i łuszcząca się skóra swędzi i pęka, występuje jej nadmierne rogowacenie. U cukrzyków większa jest też skłonność do grzybicy skóry i paznokci stóp. Dowiedz się więcej i wejdź na: http://www.stopacukrzycowa.org.pl/