Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sjiwjsiwswsw

kupuje mieszkanie, mam chyba glupiutkie pytanie

Polecane posty

Gość sjiwjsiwswsw

jak mam rozumiec, ze jest "nieopomiarowane CO"?

Wydaje mi się, że znaczy to, że ogrzewanie jest nielegalnie zrobione, tzn bez zgłoszenia tego faktu. Mieszkanie jest w starym czy nowym budownictwie?

Gość arrrek
tzn że centralne ogrzewanie jest na jakiegoś rodzaju ryczałcie powierzchniowym, czasami tak jest w jakichś starych blokach, liczy się zużycie w budynku przez powierzchnię lokalu, generalnie pomiar jest bardzo niekorzystny

Gość sjiwjsiwswsw
aha, czyli powinnam sie cieszyc, ze CO jest nieopomiarowane? to ile mniej wiecej ja bede za nie placic? w nowym budownictwie

Gość hiacynata
Koniecznie sprawdź,czy ktoś nie jest w nim zameldowany!!!

Gość sjiwjsiwswsw
a w sumie, stare budownicto to ktore lata dla Ciebie? to sa bloki z lat 80, jeden z lat 60

Gość sjiwjsiwswsw
jesli kupuje mieszkanie od kogos, to chyba oczywiste, ze ktos sie z niego wymeldowywuje sprzedajac mi je, czyz nie? czy trzeba tego dopilnowac? nie znam sie za bardzo na tym, wiec bede wdzieczna za wszelkie rady

Gość aha i achh
nie masz liczników ciepła na kaloryferach albo coś w tym stylu i będziesz płacić ryczałtem za ciepło, od powierzchni chyba

Ale pewnie kupujecie przez posrednikow? Przez agencje tak? To chyba tam wam musza wszystko wytlumaczyc?

Gość bedziesz placic
ryczalt nie jest to super rozwiazanie ja za 34m2 place ok 220zl

Jesli kupujesz mieszkanie od kogos to ta osoba-wlasciciel do aktu notarialnego musi wymelowac sie z mieszkanie-i uregulowac wszystkie oplaty,tak zeby bylo wszystko na zero...Inaczej mieszkania nie kupicie;) Z osoba zameldowana -choc i takie przypadki byly ;)

No musisz tego dopilnowac-ale malo prawdopodobne,żeby osoba sie nie wymeldowala i podeszla do aktu..notariusz tez to przeciez sprawdza..A swoja droga jak sie kupuje mieszkanie to trzeba nawet najdrobniejszych rzeczy dopilnowac..

Gość sjiwjsiwswsw
ja na razie przegladam mieszkania, umowilam sie na ich ogladanie, oczywiscie po wszystko wypytam posrednika, ale chcialam sie wczesniej zorientowac. CO 220 zl na miesiac? :/ niestety mieszkania, ktore mnie interesuja maja wszystkie "nieopomiarowane CO" :/ mozna to opomiarowac?

No jak kupujesz mieszkanie przez agencje-to oni zazwyczaj biora prowizję-i zazwyczaj pokrywa ją kupujący..Więć osoba prowadząca musi wszystko wytlumaczyc-to jej praca..Ja w agencji zaplacilam 2 tys wiec laski nie robia ,że wszystkiego dopilnuja i sie zajma..

Gość ale jesteście denni
to że nieopomiarowane, oznacza że nie ma podzielników ciepła, czyli płacą wszyscy według proporcji: kto ma większy metraż więcej, a kto mniejszy - to mniej, jednostkowo za każdy m2. Nie ma to nic wspólnego z nielegalnym funkcjonowaniem. Napewno jest niekorzystne dla osób, które nie grzeją na maksa, ale zdecydowanie korzystniejsze dla tych co lubią ciepełko i grzeją ciągle. Sama wiem, bo kiedyś miałam podzielniki i że lubię solidnie dogrzać, płaciłam niebotyczne sumy. Teraz mieszkam w nieopomiarowanym mieszkaniu i płacę mniej.

U notariusza dowiesz się jakie dokumenty będą potrzebne. To bedzie trochę dla Ciebie zabezpieczeniem.Sprzedający będzie musiał dostarczyć dokument z gminy o wymeldowaniu, to ważne.Poza tym zaświadczenie ze spółdzielni lub wspólnoty o ewentualnym zadłuzeniu.No i po kupnie razem ze sprzedającym bedzie trzeba udać się do gazowni , elektrowni i w sprawie telefonu, by wszelkie umowy zawarte z dotychczasowym właścicielem przeszły na Ciebie.Tam też sprawdzisz, czy nie było zadłużenia przy okazji.

Gość dzieki sliczne!!!