Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siewca nienawiści

Do ateistów!!!

Polecane posty

Gość siewca nienawiści

4. Czcij ojca swego i matkę swoją. 5. Nie zabijaj. 6. Nie cudzołóż. 7. Nie kradnij. 8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu. 9. Nie pożądaj żony bliźniego swego. 10. Ani żadnej rzeczy, która jego (bliźniego) jest. Jak odniesiecie się do tego że nasza moralność została zbudowana przez chrześcijaństwo? Czy nie czujecie się dyskryminowaniu musząc wyznawać chrześcijański system moralny??? Bo np Islam dopuszcza zabicie niewiernej żony i posiadanie kilku żon. Czy nie uważacie że narzucanie chrześcijańskiej moralności przez państwo i społeczeństwo to dyskryminacja ludzi wyznających inne religie czy też niewierzących??? A np w starożytnej Sparcie zrzucano słabe i chorowite dzieci ze skały, może więc powrócimy do tego zwyczaju skoro tak podkreślacie antyczne korzenie Europy, a odrzucacie te chrześcijańskie? Dlaczego mamy więc mamy mieć narzucony chrześcijański system moralny a nie np hitlerowski, spartański czy muzułmański?

Gość siewca nienawiści
Przepraszam, wkradł się mały błąd. Oczywiście nie system chrześcijański tylko judeochrześcijański. To takie małe sprostowanie.

Gość złota łza
bo kazdy ma prawo decydowac o sobie i nie ma rownych i rowniejszych?

nie czuje sie dyskryminowana i absolutnie mi to nie przeszkadza. ja jestem ateistką, a nie antychrzescijanką

kazdego indywidualna sprawa czy przestrzega czy nie :p nie wiem w czym widzisz problem ?:p

Gość siewca nienawiści
A tym widzę problem że za zabójstwo czy kradzież grożą represje prawne. Skoro niby państwo ma być świeckie to czemu ja jako osoba nie wyznająca chrześcijańskiego systemu wartości nie mogę zabijać i kraść? Co do pozostałych przykazań, nie grożą za ich nieprzestrzeganie represje prawne, ale są to zachowania społecznie potępiane. Potępia się zdradę małżeńską, potępia się brak szacunku do rodziców, potępia się fałszywe oskarżanie kogoś (za to z oskarżenia prywatnego grożą represje). Czy wy nie widzicie że dekalog jest nam narzucany w świeckim państwie? Czemu mam być potępiany za zdradę małżeńską skoro nie uznaję dekalogu? Jakim prawem zostanę zamknięty w więzieniu za zabicie niewiernej żony jeśli zamiast dekalogu to islam kształtuje moją moralność??? Czy wy nie widzicie że dekalog jest nam narzucany w świeckim państwie?

Gość myślałeś nad tym całą noc
4, 5, 6, 7, 8 - w podobnym, ogólnikowym brzmieniu te "zasady moralności" istniały w pogańskim świecie śródziemnomorskim, w cywilizacjach dalekiego wschodu, także w islamie i w cywilizacji Aborygenów (i jeszcze kilkuset innych). 5 - dokładniej to przykazanie brzmiało "nie zamordujesz drugiego Żyda" - ponieważ był to przepis ustalony przez przywódcę politycznego w ściśle określonej sytuacji politycznej dla własnych podwładnych - a nie dla całego świata. 9-10 - oczywiście chodzi o nie o bliźniego tj. każdą drugą osobę, ale o wolnego Żyda płci męskiej. Tak trudno zrozumieć, że to są bardzo pragmatyczne zasady ułatwiające życie w małej społeczności?

Gość siewca nienawiści
Dlaczego WOŚP zbiera pieniądze na ratowanie chorych dzieci, zamiast zabijać te dzieci skoro Europa ma korzenie antyczne a nie chrześcijańskie?

Gość siewca nienawiści
Shatyn "Bo to dorobek ludzkości a nie chrzescijaństwa." No ale muzułmanie to też część ludzkości. Dlaczego więc oni mogą zabijać niewierne żony i chrześcijan a my nie możemy zabijać choćby tylko tych niewiernych żon? Mieszkańcy Starożytnej Sparty też byli częścią ludzkości, ba nawet naziści byli częścią ludzkości i ich dzieło to część dorobku ludzkości. Czemu więc mamy korzystać z chrześcijańskiej części dorobku a nie np z hitlerowskiej?

Gość siewca nienawiści
"To zdobycze cywilizacji a nie zapisy dekalogu i prawa chrześcijan." Nazizm i komunizm to też są zdobycze cywilizacyjne. Czemu to nie one wyznaczają naszą moralność tylko akurat judaizm i chrześcijaństwo?

Zauwaz ze te same zasady panuja w wiekszosci religii czy ideologii - od satanizmu po neopoganizm.

Witam . Mieszkam w niemczech , tutaj jako ateista czuje sie wolny jak ptak , Wydaje mi sie jednak ze w polsce ateisci maja powody do tego zeby czuc sie w jakis tam sposob dyskryminowani .

Gość ...........oj............
świat idzie do przodu! wyobrażasz sobie teraz sytuacje że matka która urodzila dziecko z zespołem Downa zrzuca je ze skarpy? I te "pielgrzymki" w Tatry żeby strącić swoje dziecko z Giewontu:O

Gość siewca nienawiści
Powiem wam czemu! Bo cywilizacja Europejska została ukształtowana przez chrześcijaństwo i czy to wam się podoba czy nie to nie zmienicie tego! Sami mimo że nie wierzycie w Boga, że macie w dupie Jezusa, ale w głębi rzeczy jesteście zwykłymi chrześcijanami jak ci wierzący bo w życiu kierujecie się tym systemem wartości moralnych!

Muzułmanie mogą zabijać niewierne żony z bardzo prostego powodu - stosują się do Dekalogu.

Gość siewca nienawiści
" świat idzie do przodu! wyobrażasz sobie teraz sytuacje że matka która urodzila dziecko z zespołem Downa zrzuca je ze skarpy? I te "pielgrzymki" w Tatry żeby strącić swoje dziecko z Giewontu " A czemu nie? Skoro niektórzy idą na piechotę przez parę dni prosić obraz o uzdrowienie? To można sobie i wyobrazić pielgrzymki w Tatry by zrzucić chore dziecko z Giewontu. Zresztą, w dzisiejszych czasach mamy takie zrzucanie z Giewontu pod postacią eutanazji i aborcji.

Ja akurat kieruje sie tym co osobiscie mi pasuje, a ze taki poglad jest uznawany za chrzescijanski, islamski czy buddyjski jest dla mnie malo wazny. Po prostu cywilizacja europejska przyjela najlepsze i najkorzystniejsze zasady moralane, z kazdej religii po trochu i ulozyla z tego prawo. Zeby wszystkim zylo sie lepiej ;)

Gość siewca nienawiści
" Nie wiem czy zwróciłes uwagę ale to właśnie chrześcijanie spozywają "ciało i krew Jezusa"... Co z tego że symbolicznie. To nie zdobycz cywilizacji." Jak to nie? Przecież kanibale to część ludzkości, kanibalizm był/jest zakorzeniony w wielu kulturach tak jak u nas chrześcijaństwo. Więc kanibalizm jest zdobyczą cywilizacyjną, chociaż nie Europejskiej.

Symbolicznie? Każdy katolik powie Ci, że na tym polega różnica między rzymskim katolicyzmem a późniejszymi odłamami chrześcijaństwa, że katolik wierzy, że spożywa prawdziwe ciało Chrystusa, a nie żaden symbol. Poza tym bądźmy szczerzy - chrześcijaństwo podbijając Europę musiało nagiąć się do jej zasad i światopoglądu a nie na odwrót. Dlatego mówimy, że nie wolno nikogo zabijać, a nie tylko osób z tej samej nacji. Dlatego nie zabijamy niewiernych żon - co najwyżej je wypędzamy z domu i wywozimy na taczce pełnej gnoju przez wieś - ale zabijanie nigdy się na szerszą skalę nie przyjęło. Okrucieństwo, jakim z naszego punktu widzenia charakteryzuje się świat muzułmański wynika z tego, że muzułmanie traktują Dekalog poważnie (nie tylko Koran).

Gość siewca nienawiści
"To chrześcijanie kierują się naszym systemem wartosci." No sory, ale gorszej głupoty nie słyszałem. Chrześcijanie jakoś nie korzystają z dorobku tych waszych antycznych korzeni Europy i nie zrzucają nikogo ze skał.

Gość siewca nienawiści
"Okrucieństwo, jakim z naszego punktu widzenia charakteryzuje się świat muzułmański wynika z tego, że muzułmanie traktują Dekalog poważnie (nie tylko Koran)." Że co? Poważnie? Czy w dekalogu pisze że za cudzołóstwo należy osobę zabić? Jest wręcz wczesniej napisane nie zabijaj

Gość ...........oj............
i te stosy małych rozkładających się ciał dzieci u stóp Tatr:O <rzyga> "nawet katole nie przestrzegają tych przykazań. tak, że " podpisuję się pod tym dlaczego w meksyku chrześcijanie robią laleczki woo doo, spalają żywe kury itd- mają mnóstwo tego typu obrzędów a u nas takie rzeczy są nie do pomyślenia wśród chrześcijan? Odpowiedź: bo to część ich kultury ukształtowanej przez tysiące lat. To co mamy dziś w Polsce jest efektem wcześniejszego "miszmaszu" kulturowego, wyznaniowego itd. Sporo obrzędów chrześcijańskich ma swoje korzenie w pogaństwie.

Chrześcijanie nawet we własnej doktrynie korzystają z dorobku europejskiego - a co tu mówić o etyce. W Europie zakorzeniony był politeizm i mimo wszelkich starań zaszczepienia monoteizmu trzeba było iść na ustępstwa - trójca święta, wszyscy święci, wszystkie matki boskie, wszyscy aniołowie itp. Jakoś w islamie to nie było potrzebne, a przecież tak samo korzystali z Biblii i nauk Chrystusa. Pierwsi chrześcijanie chcieli idealnego i utopijnego świata wybaczania i nadstawiania drugiego policzka nawet za cenę własnej śmierci na arenie. Nie udałoby się rozprzestrzenić chrześcijaństwa na całą Europę, gdyby nie zrezygnowano z tego postulatu. Chrześcijanie musieli odpuścić sobie niematerialnego Boga i karanie za modlitwy do złotego cielca - bo w Europie kult religijny bez wizerunku bóstwa nigdy by się nie przyjął.

Gość 4567
A jak Ty sie odniesiesz do tego, że "bog" objawił się pod kilkoma postaciami? PO CO? Czy jego wszechwiedzący rozumek nie przewidział, że zaistnieją konflikty na tle religijnym?

Nie jest napisane żadne "nie zabijaj". Jest napisane, że nie wolno zabić drugiego Żyda - w sytuacji walk niepodległościowych tego narodu. Można to przyrównać do dzisiejszego naszego zakazu - nie wolno służyć w obcej armii. A nie do zakazu zabijanie. A właśnie że tak - za cudzołóstwo należy karać śmiercią i pewna część muzułmanów traktuje to bardzo dosłownie.

Gość apostatka sie wypowie
ja postepuje zgodnie ze swoim sumieniem i mam gdzies dekalog i to ze jakas religia to narzuca swoim czlonkom, ja do nich nie naleze, jestem wolna i jestem dobrym czlowiekiem reszte mam gdzies

Gość ja postepuje zgodnie z
zasadami etycznymi i współzycia społecznego a nie gównianego i zmienionego dekalogu. Od małego człowiek się uczy, ze jak uderzy kolegę, to będzie kolega płakał, bo go to boli. Tak uczymy się tego co złe a co dobre. Ludzie zyjący w jaskiniach też kierowali się zasadami współzycia społecznego. Poza tym skoro tak odwołuje się autor do dekalogu, to biorąc pod uwagę, ze Polska to bardzo katolicki kraj, to więzienia powinny być tu puste, a jak widać nie są, czyli katolicy dopuszczają się przestepstw. Moralność zatem nie jest związana z religią ale z naszym pojmowanie zła i dobra. Są ludzie, którzy starają się być dobrzy dla innych a są też Ci, którzy są źli. Kościół sam wymordował w imię swojej religii wiele niewinnych osób.

Gość wierzącaniepraktykująca
siewca nienawiści- jak coś Ci się nie podoba to idź się powieś, utop etc. będzie o jednego psychopatę mniej na tym świcie, a całej ludzkości zrobisz tym przysługę bo jak czyta się Twoje głupie pytania dlaczego nie można zabijać ple ple ple to aż mi się objad w żołądku przewraca. Bardziej chorego człowieka nie spotkałam.