Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość martusiazabka

wyrywanie zębów - znieczulenia i koszty?

Polecane posty

Gość martusiazabka

Witam. Mam 20 lat i jestem z Łodzi. Chciałabym zaczerpnąć nieco informacji odnośnie usuwania zębów z użyciem gazu rozweselającego, lub przy znieczuleniu ogólnym. A mianowicie jak to wygląda, na czym polega i jakie są koszta i gdzie w Łodzi taki zabieg można wykonać? Nie wyobrażam sobie bowiem wyrywania zębów "tradycyjnymi" metodami. Jakieś pół roku temu miałam wyrywanego zęba. Spędziłam w gabinecie chirurgicznym ponad godzinę. Dostałam 3 znieczulenia (2 zwykłe, refundowane przez NFZ i jedno płatne, rzekomo mocniejsze), a pomimo to płakałam z bólu. Mam "ciasno" w szczęce, więc ząb był spłaszczony - była to prawa, górna piątka - i ciężko wychodził, na dodatek "zahaczył" się o kość i nie chciał wyjść. Po godzinnej walce, rwaniu i piłowaniu pani chirurg rozcięła mi dziąsło żeby go wreszcie wyjąć. Wyszłam z gabinetu zapłakana, opuchnięta i zakrwawiona. Ludzie patrzyli na mnie z przerażeniem, a dzieci z poczekalni chciały uciec do domu. Przez kilka dni nie mogłam mówić, ani jeść. Opuchlizna też nie schodziła. Nigdy więcej nie chce tego przeżywać! Jednak przez ścisk w szczęce, bardzo często łamią mi się zęby i robią się dziurki. Leczenie ich to syzyfowa praca. Zaleczy się jedną, a parę miesięcy później ząb jest znów do leczenia. Ostatnio pani doktor powiedziała mi, że najlepiej byłoby wyrwać kilka zębów (minimum 3) i założyć aparat ruchomy. Byłaby to szansa na wyrównanie zębów i nie psułyby się one tak szybko. Jednak wizja wyrwania 3 zębów przeraża mnie. Pomyślałam więc o tym gazie rozweselającym, lub znieczuleniu ogólnym... Do wyrwania mam lewą górną trójkę (tzw. kieł, jest on wysunięty do przodu, rośnie na dziąśle) i obydwie górne ósemki. Lewa jest w całości wyrżnięta, natomiast prawa dopiero wychodzi, ale obie muszę usunąć ze względu na brak miejsca szczęce. Jaki jest koszt konsultacji u ortodonty? I jakie są koszty wyrwania zębów? Czy można wyrwać 3 na raz, czy muszę z każdym osobno chodzić? I jakie są koszty zastosowania przy wyrywaniu tego gazu, lub znieczulenia ogólnego? Proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję, pozdrawiam, Marta

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować