Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarna1229

Antykoncepcja nieletnich

Polecane posty

Witam. Niebawem kończę 17 lat. Miesiąc temu rozpoczęłam życie seksualne z moim chłopakiem. Do tego momentu zabezpieczamy się prezerwatywami. Ja jednak zawsze odczuwam lekki dyskomfort. Boje się, że prezerwatywa nie daje mi pewności. Zastanawiam się nad prywatną wizytą u ginekologa i prośbą o przepisanie tabletek antykoncepcyjnych. Od 2 lat mam regularne cykle a miesiączkować zaczęłam 5 lat temu. Czy tabletki mogą mi w jakikolwiek sposób zaszkodzić ? Mam również jedno pytanie odnośnie badań nieletnich w gabinecie ginekologicznym pod kontem ciąży. Czy gdy niepełnoletnia dziewczyna(ale po ukończeniu 16 roku życia) uda się na takie badanie i badanie wykryje ciąże, czy w takiej sytuacji lekarz powiadamia o fakcie opiekunów czy nie ma takiego prawa ? Mówię tu o prywatnym gabinecie ginekologicznym. Z góry dziękuje za odpowiedź.

są plusy i minusy tabletek zresztą tak jak jakiejkolwiek innej metody anty.to jak na nie zareagujesz to zależy chyba tylko od organizmu.jeśli nie masz doświadczenia to pogadaj ze swoim lekarzem,opowiedz o soich obawach i poproś żeby odpowiednio dobrał tabletki.wkońcu od tego jest.co to wykrycia CIĄŻy to nie wiem ,generalnie po ukończeniu 16 r.ż. jest się hmm..dorosłym a lekarz jest zobowiązany zachowac tajemnicę lekarską.wydaje mi się,lecz nie jestem pewna że lekarz o ciąży nie powinien informowac nikogo prócz samej ciężarnej. <stopka>''Kochać człowieka-to pragnąć razem z nim się zestarzeć'' 😍G.K.😍 http://suwaczki.slub-wesele.pl/20090808560114.html</stopka>

Gość takk racja..
obowiazuje klauzula poufnosci ,kazego lekarza ,ja bylam ze swoja corka po tabletki anty ,miala 17 lat i lekarz wysluchal mnie o co mi chodzi i zapytal moja corke czy chce zebym była przy wizycie moja corka powiedziala ze nie koniecznie i poprosil mnie o wypicie sobie kawy w recepcji wiec jestes juz na tyle dorosla ze to ty jestes pacjetem a nie mama czy opiekun

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Ciekawi mnie to ponieważ wiem, że do lat 15 takie sytuacje lekarz jest zobowiązany poinformować odpowiednie służby i organy w tym nawet policję. Wim, że po ukończeniu 16 roku życia dziewczyna może iść do lekarza ginekologa bez opiekuna i jest przyjmowana jak dojrzała kobiet. Stąd moja ciekawość jak dalej taka sytuacja wygląda :) Ale też wiem, że nie każdy lekarz podejmuje się prowadzenia ciąży nieletniej dziewczyny, to mnie akurat zaskoczyło. Wiem, że zapewne nie jest to łatwe bo jakby nie było to dziecko ale chyba tym bardziej wymaga opieki specjalisty.