Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gddgdgggddd

Malowanie ściany na czarno

Polecane posty

Gość gddgdgggddd

Ponad rok temu chciałam pomalować sobie jedną ścianę na czarno, kupiłam farbę (już jest nieco przeterminowana :O) Chciałam, aby zrobił mi to malarz, żeby było ładnie, bez zacieków itd. Niestety fachowca się nie doczekałam (prosiłam mamę wielokrotnie), więc chcę pomalować te ścianę sama. Trochę się boję, bo to ciemny kolor, ale mam nadzieję, że dam radę. Macie może jakieś wskazówki?

Gość gddgdgggddd
Czy przed nałożeniem farby powinnam coś zrobić ze ścianą? (jest biała, malowana kilka lat temu)

Gość Jeżeli ze ściany
którą chcesz malować nie odchodzi farba to możesz śmiało malować.Najlepiej jakbyś to robiła wałkiem na długim kiju.I tak jak ktoś pisał-góra-dół.

Najpierw musisz zagruntować sciane (grunt taki jak by płyn poprostu im pomalowac sciany przed malowaniem czarną farbą ) bo farba ze sciany moze zaczac odpadac po 1-2 latach gdy jej nie zagruntujesz

Gość Jeżeli ze ściany
acha i jest taka specialna taśma papierowa,szeroka.Możesz ją nakleić na sufit i ściany boczne w miejscach gdzie stykają się z tą ścianą do malowania.To pozwoli ci uniknąc maźnięć na tych ścianach.

Gość gddgdgggddd
Super :) Dziękuję za odpowiedzi. Możecie mi jeszcze przybliżyć koszt tych rzeczy?

p.s popytaj sie znajomych nie wiem rodziny jakiegos wujka który to juz robił bo nie wiem jakoł masz sytuacje z ta scianą jesli była juz raz gruntowana i malowana to chyba nie trzeba koniecznie gruntować drugi raz ale lepiej to zrobic ;)

Gość gddgdgggddd
Ściana wygląda dobrze, farba nie odchodzi

Gość Iza87
Ja tasmy nie uzywam, ale maluje naipierw linie wokól podlogi i sufitu oraz kontaktów i takich tam, a dopiero potem reszte. Ps. A tak generalnie znaczniej lepiej wyglada czarna tapeta w jakies wzory niz czarna farba http://uktv.co.uk/images/standarditem/EX1/13510_EX1.jpg http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRVDG_Ao4XWXal3lvPFW59C3Xd7OxxkaiWByMDugZCderhA_bE&t=1&usg=__u-0_JvmCncn1Jy7_dO5LAeTJ3Zw= http://www.apartmenttherapy.com/uimages/la/022609wallpaperremoval-01.jpg

Gość gddgdgggddd
Iza 87, dzięki ;) Jednak wolę farbę od tapety, tym bardziej, że mam na tej ścianie obraz (Nowy Jork nocą) :)

czyli już raz była gruntowana pewnie ;p ale ja bym radził ci jeszcze raz to zrobić bo póżniej może być klops , bo farby na farbe nie mozna chyba kłasc (nie wiem czy mnie zrozumiałaś xD)

super to wygląda ściany są białe jedna czarna i jeszcze dodatki czarno białe moja znajoma ma taki salon bosko:) może poproś jakiegoś kolegę :)

Gość gddgdgggddd
Też mi się podoba :) Pokój mam utrzymany właśnie w takiej stylistyce, z czarnymi dodatkami :)

Gość liliputek111
tu masz wskazówki o malowaniu, na pewno znajdziesz dużo porad magnatfarby.pl

Ja ostatnio malowałem ściany w salonie i wybrałem metodę proszkową. Powiem wam szczerze, że jest to świetne rozwiązanie. Specjalną farbę kupiłem w multifarb http://www.multifarb.pl/oferta/farby-przemyslowe/farby-proszkowe/ i zacząłem malowanie ścian. O wiele wygodniejsze rozwiązanie niż chodzenie z wałkiem i do tego nie trzeba wszystkiego dokładnie zabezpieczać przed farbą. Polecam to rozwiązanie każdemu.

Gość gość
Naprzód malujesz z góry na dół, potem pasy poprzeczne z góry na dół w stronę okna. Nigdy odwrotnie, zawsze malujemy w stronę światła.

Gość bakjjjj
Jakoś od zeszłego miesiąca mamy na zakładzie nowy mieszalnik i jest to automat który kupowaliśmy z Mixmann. Firma ma swoją stronę z opisami maszyn – mixmann.com. Póki co się sprawdza, szybko pracuje i też ta szybkość nie oznacza gorszej jakości mieszania. Kolor się ładnie rozprowadza po farbie, nie ma jakiś odcieni, odłamów, mieszanina jest idealnie jednorodna.

Gość zenek77z
Osobiście mam fajne doświadczenia z firmą Mixmann.

Gość gość
Polecam zainwestowanie w fachowców podczas malowania ścian. Ostatnio miałem okazje zainwestować w usługi zlota-raczka24h.pl/

Gość gość
Super wspominam usługi firmy zlota-raczka24h.pl/ Przyznam, jestem zaskoczony pozytywnie.

Gość gość
dziewczyny bo ja mam ten sam problem. teraz ściana jest biała i czy jeśli pomaluję na czarno to nie bedzie prześwitywać? i czym malować? pędzlem wałkiem?

Gość saturdaymonday
nie no jak weźmiesz farbę która dobrze kryje to nic nie bedzie prześwitywać. ja malowałam duluxem easycare z zielonego na fiolet i spoko kolor pokrył