Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość becikowa2

ZAŚWIADCZENIE w celu becikowego

Polecane posty

Gość becikowa2

mam pytanie jak się w tej chwili przedstawia sytuacja z zaświadczeniem, że było się pod opieka lekarza już od 10 tygodnia ciąży czy ten przepis obowiązuje bo raz go ustalano potem odładano "na potem" -poprostu się pogubiłam w tym dzięki za odpowiedzi

Gość kokojambo
Obowiązuje ;) Mops posiada odpowiednie druki tego zaświadczenia, które musi wypełnić twój gin ;)

Gość nie obowiazuje
zostal zawieszony do konca 2011 r. Zreszta nie wiadomo, czy becikowe w ogole bedzie. Partia rzadzaca chce je zniesc. Ciecia budzetowe..

Gość kokojambo
No przecież ja musiałam przedstawić to zaświadczenie do becikowego :o

Gość kokojambo
MINISTERSTWO ZDROWIA Warszawa, 3 lutego 2010 r. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia postanowiły zmienić przepisy dotyczące wypłacania tzw. becikowego: kobiety które po 1 listopada 2009 roku wystąpiły lub wystąpią o wypłatę becikowego nie będą musiały udowadniać, że najpóźniej od 10 tygodnia ciąży były pod opieką lekarza ginekologa lub położnej. Jedynym warunkiem otrzymania pieniędzy będzie okazanie przez rodzica zaświadczenia lekarskiego, które potwierdzi co najmniej jedną wizytę ciężarnej u lekarza ginekologa lub położnej. Becikowe otrzymają też te kobiety, którym po 1 listopada 2009 r. odmówiono jego wypłaty, bo nie potrafiły udowodnić, że przebywały pod stałą opieką lekarza od 10 tygodnia ciąży. Po wejściu w życie nowych przepisów będą miały prawo ponownie ubiegać się o wypłatę pieniędzy w urzędach gmin i Miejskich Ośrodkach Pomocy Społecznej. Nowe przepisy wejdą w życie po nowelizacji ustawy o świadczeniach rodzinnych. Projekt ma stanąć na najbliższym posiedzeniu Rady Ministrów. Źródło Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r. Niby zawieszone do 2011 r., a w marcu tego roku musiałam zaświadczenie przedłożyć :o Więc nie kumam:o

Gość becikowa2
no właśnie w związku z tym zamieszaniem się w tym pogubiłaam i pytam te "świeże przyszłe mamy" czy wypełniały to zaświadczenie u gina?

Gość kokojambo
Po porodzie się dowiedz w MOPSie i wtedy będziesz wiedziała co musisz faktycznie dostarczyć.

Gość becikowa2
no po porodzie to już za poźno bo wstecz to żaden lekarz nie wypisze nikt nie mówi że całą ciąże prowadzić będzie 1 lekarz , czasem sytuacja zmusza że zmienia się lakarza i co wtedy pójdę do tego pierwszego zeby mi wypisał no i wole wiedzieć jetsem w 5tc (jeszcze mam zcas) to lekarza się wybieram pzred 10 tyg ale nie wiem czy mam brać z mops-u ten świstek

Gość kokojambo
No, a kiedy ty chcesz becikowe załatwiać? :o Przed porodem? :o Przecież do becikowego przede wszystkim potrzebny jest skrócony akt urodzenia dziecka, więc becikowe załatwia się po porodzie. Wcześniej możesz się dowiedzieć o to zaświadczenie i czy będzie trzeba je załączyć.

Gość kokojambo
A zaświadczenie też tylko po porodzie może wystawić lekarz jeśli będzie ono wymagane.

Gość becikowa2
wiadomo że wniosek do MOPS-u składa się po porodzie no z tym się nie zgodzę że zaświadczenie lekarz wystawia po porodzie lub pod sam koniec ciaży tak jak pisałam idziesz np. w 7tc do lekarza i wtedy wyastawia taki "DOKUMENT" bo możesz do niego już więcej (teoretycznie) nie przyjść i co ten 2-gi będzie wystawiał taki dokument...pytam bo nie wiem ale na pewno nie PO PORODZIE! kto ma na to czas

Gość becikowa2
no ale mi głównie chodzi o to czy jest to OBECNIE WYMAGANE...jak się mam nastawiać...czy spieszyć się z pójsciem do lekarza... no bo jak tak to lekarz będzie wiedział o co chodzi

Gość przede wszytskim idz
do lekarza, dla swojego i dzidzi zdrowia. a zaswiadczenie do becikowego moze wsytawic Tobie ostatni lekraz, ktory bedzie twoja ciaze prowadzil. popros go tylko, zeby wpisal date pierwszej wizyty na podstawie karty ciazy i niech na tym zaswidczeniu napisze "za zgodnoscia z dokumetacja lekarska"

Gość TOBREX
Nie potrzebne zaswiadczenie.Te dziewczyny ktore niedawno musialy dostarczyc zaswiadczenie byly obslugiwane przez niedouczone matolice w urzedzie. Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r. http://www.becikowe.com/ ja mam to samo napisane co kokojambo :)

Gość jagodaaaaa
Czy ktoś wie jaki ma być wzór zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego 1 wizyte. I jak to wygląda w przypadku urodzenia dziecka za granicą. Chodzi mi o to czy musi być specjalny formularz i czy może go wypełnić zagraniczna położna lub lekarz. Co dokładnie powinno byc zapisane w tym formularzu ? Dzieki za odp.

Gość mama agatkiiiaa
jesli urodzilas dziecko za granica nie przysluguje ci becikowe

Gość wojadzerka2
składa sie do mopsu gdzie jest sie zameldowanym tak?

Gość jagodaaaaa
Mama Agatkiii JAkies podstawy prawne ? Spotkałam nie jedne opinie, ż ejednak się należy każdej polce bez względu gdzie sie dziecko urodziło. http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/373421,becikowe_takze_za_porod_za_granica.html POza tym pytam o zaświadzcenie a nie o to czy mi się należy czy nie. To już rostrzygnie indywidualnie dany urząd. POza tym co z matkami co po porodzie jadą i mieszkają w Polsce ? NIe sądze aby nie składały o becikowe.