Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przemek :)

nauczyciel bez kwalifikacji i przygotowania pedagogicznego moze awansowac????

Polecane posty

witam od wrzesnia mam rozpoczac prace w technikum budowlanym. ukonczylem studia inz. na wydziale inzynierii srodowiska. problem jest taki... czy bez danych kwalifikacji do danych przedmiotow z budownictwa i braku kursu pedagogicznego bede mógl starac sie o wyzsze szczeble awansu zawodowego?

Gość kdved
dziwię się że cię wo gule zatrudnili a jeśli tak to na jakiej podstawie?

na takiej podstawie ze mialem przedmioty zwiazane z budownictwem i projektowaniem ale brakuje nauczycieli d nauki tych przedmiotow

Gość kdved
jedyną opcją jaka jest to że jesteś teraz w trakcie podyplomówki i uzupełniasz kwalifikacje wtedy kuratorium wyraża zgodę abyś uczył danych przedmiotów ale płaca wynosi 50% mniej gdyż jesteś jeszcze nie wykwalifikowany i bez kursu pedagogicznego nie masz prawa uczyć w szkole.

Gość kdved
ale nie masz uprawnień do uczenia tych przedmiotów?

Gość e kadrowa
jeśli nie masz kwalifikacji do nauczania przedmiotów zawodowych możesz mieć dokonane zbliżenie. Co do przygotowania pedagogicznego - jeżeli do w trakcie odbywania stażu /9 miesięcy na n-la kontraktowego/ istnieje możliwość ukończenia kursu pedagogicznego, możesz odbywać staż, jeśli nie możesz staż odbyć za rok. Inną możliwością, jeżeli nie masz kwalifikacji jest zatrudnienie za zgodą KO.

jesli kuratorium wyrazi zgode to moge jak najbardziej uczyc bo tak mnie informowala pani dyrektor ale dowiaduje sie ze jak nie uzupelnie budowlanki to moge po roku byc zwolniony

a co kryje sie pod slowem zblizenie?

Gość e kadrowa
Nie będziesz zwolniony, tylko umowa wygaśnie Ci po roku pracy. Dyrektor zawrze umowę na jeden rok szkolny. Umowę na czas nieokreślony można zawierać z nauczycielem kontraktowym.

Gość kdved
możesz być zwolniony bo kuratorium wyraża zgodę ale ty musisz uzupelnić te kwalifikacje jeśli nie uzupełniasz to wylatujesz. Ale zbieżność przedmiotów według ustawy juz nie obowiązuje teraz takim nauczycilą płaci się 50% mniej jako nauczyciel nie wykwalifikowany.

rozumiem ale bez uzupelnienia studiow podyplomowych sie nie obedzie raczej...?

Gość kdved
no na pewno się nie obędzie jak ty sobie to wyobrażasz chcesz uczyć dzieci nie mając o tym zielonego pojęcia i bez kwalifikacji dziwię się dyrektorowi że chciał cię zatrudnić.

Gość e kadrowa
Zbliżenie - jeśli przedmioty, które miałeś n studiach odpowiadają przedmiotom, które będziesz uczył np. studiując rehabilitację możesz mieć zbliżenie do nauczania gimnastyki korekcyjnej i wych. fiz., studiując biologie - można zbliżyć na nauczania środowiska czy przyrody.

wejdz w google i zobacz jakie sa przedmioty na inzynierii srodowiska... a sie zdziwisz

Gość kdved
wższystko zależy od tego co ten pan ma w suplemencie

Gość kdved
e kadrowa co ty pierdolisz nie widziałam ani jednego przypadku w którym uznaliby rehabilitację do nauczania wychowania fizycznego .

Wydaje mi się, że studia podyplomowe to jedyna opcja umożliwienia sobie awansu. Tak jest też przy nauczycielach, którzy są po studiach pedagogicznych, tak jak moja mama. Ale nie wiem, jak jest w przypadku nauczycieli technicznych, ale myślę, że podobnie.