Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hannika

Sery pleśniowe

Polecane posty

Gość hannika

w jakich postaciach lubicie jeść sery pleśniowe, jakich gatunków używacie? ja np. do sosów do makaronu lubię dodać ciut lazura, fantastycznie "dopełnia" smak. z kolei miękkie serki pleśniowe ze skórką lubię pod każdą postacią, na grzankach, kanapkach, w koreczkach z winogronami, świetne są też panierowane i grillowane serki typu camembert. polecam :) w smaku najbardziej mi pasują sery President, mają fajne wersje z dodatkami, np. z orzechami czy oliwkami - rewelacja :)

Gość i co z tego wynika
wymieniłaś wszystko więc o co jeszcze pytasz? bardzo ogólnikowy temat

Gość podchodze z humorem
miekkie ze skorka lubie na krakersach lub z kawalkami pomidora lub truskawkwami. moim ulubionym ostatnio jest 'humbold fog', kozi, podobny rodzaj do boucheron, ale ma w polowie warstwe popiolu. a z blekitna plesnia, typu lazur, gorgonzola ... chyba z reguly kruszone na salate z jakis ladnych listkow, plus plasterki owocow, orzechy, sos malinowy :)

Gość podchodze z humorem
zwykle brie albo camembert lubie tez zapieczone na kromce chleba, ale bez zadnych dodatkow, bez panierki. jadlam kiedys rewelacyjna pizze, chyba najsmaczniejsza w zyciu, na ktorej byly plastry sera brie, kawalki szparagow, kawalki grzybow i orzechy wloskie.

Gość latający Holender
Lazur jest taki sobie... Zbyt suchy jak na ser z przerostem ...

Gość podchodze z humorem
prawda, nie jest to ser do delektowania sie, ale do sosu smietankowego jak w sam raz. tlustszy bylby jak 2 grzyby w barszczu ;)

Gość hannika
"Podchodzę z humorem" - fantastyczna ta propozycja pizzy, na pewno skorzystam przy najbliższej okazji! ja kiedyś nie lubiłam za bardzo pleśniowych serów, jakoś były dla mnie zbyt ostre, dominujące. jakiś czas temu mi się odmieniło ;) a macie jakies ulubione marki i gatunki - czy kupujecie, co Wam w ręce wpadnie?

Gość podchodze z humorem
:) mysle, ze ta pizza po prostu nie moze nie smakowac :) ja kupuje co mi w rece wpadnie - do delektowania sie takie bardziej 'artystyczne', regionalne (z francji, wloch, hiszpanii), ktore same w sobie sa marka, a do codziennego uzytku president sa uwazam nardzo przyzwoite i smaczne. lubie tez dunska marke arla, szczegolnie ich zolte sery maja taki swiezy, mleczny posmak. to tez z rodzaju tych codziennych ;)

Gość lazur nie jest taki suchy
Lazur sprzedawany w pudełku jest faktycznie suchy i nigdy mi nie smakował. Kiedyś kupiłam lazur na wagę, w markecie, bo wyglądał zupełnie inaczej niż ten z pudełka! Smakował też zupełnie inaczej - nadaje się jak najbardziej i do sosów śmietanowych i do grzanek i do sałatek i do podjadania sam w sobie. Poza tym mi ostatnio najbardziej podchodzi Valbon brie i camembert. Ale to akurat jest u mnie zmienne, bo i president lubię i nawet turek jak jest ciut po terminie ważności :p

Ja lubię brie lub camembert, jako przekąskę na talerzu z pieczarkami marynowanymi, wędliną, ogórkiem, papryką i pomidorem :classic_cool:

Gość nikka222
ja lubię sery pleśniowe smakowe, z jakimiś dodatkami. najbardziej mi chyba smakuje president z orzechami albo z grzybami leśnymi.

Gość hannika
a mnie Turek średnio odpowiada, takie bezbarwne są, zarówno brie jak i camembert. President najbardziej mi smakuje. no i objadałam się nim w ciąży, bo tu mam pewność, że jest z pasteryzowanego mleka - a z takich na wagę itp nie mam pewności żadnej :) te smakowe też są fajne, np. z chilli :)

Gość gonter
święta krowa - te przekąski fajnie pomyślane :) też takie lubię, ale co do marki, to też się chyba ku presidentowi skłaniam. Po prostu mi bardziej smakuje. Mnie bardzo smakuje brie z oliwkami. Niezbyt ostry, a jednocześnie intensywny w smaku.

Gość dobry jest sekret mnicha

Gość gagarinn
ja ostatnio poczyniłem tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym - ciasto francuskie, lekko podpieczone wcześniej w piekarniku, na to przyprawiony pieprzem i ziołami szpinak, plastry camemberta (też preferuję president, inne mi nie podchodzą aż tak), całość zalana odrobiną śmietany roztrzepanej z jajkiem - pycha!

Gość kaha-jaha
gagarinn fajny ten przepis na tartę, zrobię podobnie jak ty i też kupię ser president, bo do tej pory robiłam z innym i jakoś za szybko mi się rozpuszczał. a robiłam trochę inny przepis, bo zamiast szpinaku kładłam na cieście kawałki kolorowych warzyw i zioła :)

Gość rozenfeld
sery pleśniowe są fajne - wszystkie bez wyjątku :D a ja trafiłam jakiś czas temu na śmieszną rzecz, mianowicie ser pleśniowy w kremie, teki jakby topiony, są trzy smaki - "creme de bleu", "creme de brie" i "creme de camembert". na początku podchodziłam nieufnie, ale są pyyyyszne, fajne na kanapki, zdarza mi się też dodać np. do sosu zamiast śmietany ;)

Gość gość
też jestem wielką miłośniczką serów, każdy rodzaj mogę zjeść, ale oczywiście jedne lubię bardziej inne mniej, chyba moim ulubionym jest z mleka koziego od merci chef, bardzo smaczny, wyrazisty.