Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyrzucona poza nawias

rodzina sie na mnie wypiela

Polecane posty

Gość wyrzucona poza nawias

Nie wiem wlasciwie od czegos zaczac ale potrzebuje powaznej porady. 3 lata temu po studiach wyjechalam za granice, wyszlam tam za maz i powodzi mi sie bardzo dobrze. 2 lata temu na nowotowor zachorowala mojaj babcia, niedlugo pozniej dziadek. Oboje jeszcze zyja ale lekarze nie daja wiecej niz pol roku babci i rok dziadkowi. O co chodzi? Jak zwykle o pieniadze. Przez poprzednie dwa lata bez problemu wysyalalam rodzinie po 300-500 euro miesiecznie na leczenie i pielegniarki dla dziadkow, to naprawde mnostwo kasy. Przez dwa lata nazbierala sie spora suma. Reszta rodziny praktycznie dokladala jakies grosze chociaz uwazam, ze mogliby mnie odciazyc bo przeciez z szesciorga wnukow nie tylko ja pracuje. Moj kuzyn zarabia jako informatyk ok. 10 tys na reke a co miesiac dawal tylko 100-200 zlotych bo podobno na wiecej go nie stac a reszta nie dawala w ogole nic. Teraz postanowiono uregulowac stan prawny majatku dziadkow czyli chodzi glownie o ziemie na mazurach i kamiennice w centrum jednego z wiekszych miast - czyli spory majatek. No i co sie okazalo? Ze moje ciotki namawiaja dziadkow zeby mnie nie uwzgledniac w tym testamencie bo jestem bezduszna, wyjechalam daleko i tylko forse przesylam a reszta wnukow jest na miejscu i przeciez odwiedzaja. Otoz kiedy moge to przyjezdzam ale wiadomo, ze nie moge byc w kazda niedziele na obiedzie. No i sie dowiedzialam, ze ja nawet i bez spadku sobie poradze wiec po co mi on. Przyznam szczerze, ze sie wkurzylam bo jako jedyna wlasciwie finansuje cala opieke dla dziadkow, dzien w dzien przychodzi prywatna pielegniarka i pani do pomocy w domu finansowana przezemnie i zero wdziecznosci. Juz nawet nie chodzi o spadek tylko o przyzwoitosc. Zagrozilam, ze jesli nie bedzie mnie w tesmancie to przestane wysylac kase bo w sumie skoro wszysycy maja otrzymac tyle forsy to moga wziasc kredyt i poczekac az dziadkowie umra i sobie splacic. Ja nie musze dokladac skoro nic z tego mam nie miec. Powiedzcie, ze dobrze robie bo mam wyrzuty sumienia. Z jednej strony pomaga jak moge a z drugiej jak kazdy oczekuje, ze jednak cos mi z tego spadku skapnie, w koncu ja tez chce kiedys kupic wlasne mieszkanai ...

ja bym tak samo postapiła. komus wytykac umieja a sami nie patrza na siebie. Bo przecież tak najłatwiej - po najmniejszej lini oporu..

Gość Ej noooo
Mysle ze dobrze robisz. Tez bym sie wkurzyla ale skoro nie ma cie na miejscu i nie trzymasz reki na pulsie to musisz sie liczyc z tym ze cie wysiudaja z testamentu. Faktycznie tylko przykro ze w taki chamski sposob. Ja sprobowalabym pojechac tam jeszcze porozmawiac z babcia i dziadkiem ( jesli jest jeszcze taka mozliwosc tzn. nie sa za bardzo chorzy) i ustalic cos. Inaczej nie dawaj kasy i tak maja cie gdzies skoro twoja nieobecnosc i prace na obczyznie okreslaja jako olewanie ich i bezdusznosc.

Gość odpowiem ..........
wcale się nie dziwię że Cię wkurzyła zaistniała sytuacja bo jak po kasę to rodzina waliła do Ciebie a jak podział majątku to Ty już do rodziny nie należysz i wcale tutaj nie chodzi o ten majątek a zwykłą sprawiedliwość i przyzwoitość dobrze zrobiłaś że domagasz się ujęcia Ciebie w testamencie

Gość chinota
zrób tak żeby dziadkowie na tym nie stracili najbardziej - w końcu chyba nie o to chodzi. Zrób tak aby być w zgodzie z własnym sumieniem, choć w takich sytuacjach jest chyba trudno.

Zdecydowanie masz racje. Należy Ci się udział w spadku. Zresztą, w sytuacji takiej jak opisujesz, będziesz miała podstawy do obalenia testamentu....tylko, wiadomo, trzeba by się po sądach z rodziną ciągać....

Gość adddaa
Ja również myslę że tak samo bym zrobiła, z Tobą jest wszystko w porządku, pomagałaś jak mogłaś, przecież nie będziesz przyjeżdzać co tydzień do Polski :) A dałaś co mogłaś i miałaś - zresztą było im to bardzo potrzebne! To Twoja rodzina nie wie co mówi, ja równiez bym tak samo postapiła :)

Gość sevenload
Nie rozumiem czegoś, kto ustala testament- twoja rodzina? Rozumiem że dziadkowie nie mają już kontaktu z otoczeniem i nie mogą sami o tym decydować?

Gość sevenload
przepraszam nie doczytałam, że ciotki namawiają dziadków aby ciebie nie uwzględnili. Cóż, dziadkowie chyba swój rozum mają i widzą kto robi dla nich najwięcej... jeśli cie wydziedziczą to myślę że twoja pomoc w tym względzie powinna ustać. Co za rodzina:o