Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lenjg

70%

Polecane posty

Gość lenjg

moze głupie pytanie ale nie znam sie na tym czy spirytus 70% to to samo co spirytus salicynowy -kosmetyczny

Gość ja nie dosladzalam herbatek
to bardziej podchodzi pod spirytus chirurgiczny niz kosmetyczny, salicylowy to etanol rozcienczony z woda z dodatkiem kwasu salicylowego,ale wydaje mi sie ze ma nieco mniejsze stezenie niz 70%. Natomiast do odkazania moze byc

Gość mama29-2010
do przemywania pepka dziecka po porodzie mozna uzywac spirytusu salicylowego lub wacikow nasaczonych 70% roztworem spirytusu :)

spirytusu salicylowego NIE MOZNA używać do pępka bo jest to spirytus SKAŻONY... spirytus 70% można zrobić samemu kupując spirytus w monopolowym.I daje się: - 3 części spirytusu - 1 część przegotowanej wody.

a LEKO jest niewygodne, te waciki są sztywne strasznie.... Najlepiej wlaśnie zrobic samemu spirytus, ew. kupić Octenisept i pryskać, ale spirytusem idzie szybciej bo wysusza a octenisept ino odkaża

Gość lenjg
A NIE MOŻNA KUPIC GOTOWEGO ?

- jeszcze 2,5 roku temu można go było kupić w aptece ale tylko na receptę, bo to był spirytus robiony... (recepta wraz z wypisem ze szpitala) teraz w szpitalach każą psikać wspomnianym octeniseptem, ale nam się pępek tym razem paprał.... przeszłam na spirytus - sama robilam wg powyższego sposobu i szybciutko wszystko wrpocilo do normy....

to i ja - w moim szpitalu nadal przy wypisie dają recepte na ten spirytus, przynajmniej niecały rok temu dawali.

adzia... ja w tym roku - w czerwcu- już nie dostalam.... a 2,5 roku temu owszem... teraz kazali mi ( ;) ) psikać octeniseptem bo tak każe Unia podobno :) no cóż... kupilam (ok 24 zł) i żałuję