Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jusia2345

czy można mieć dziecko za wszelką cenę?

Polecane posty

Gość jusia2345

moi drodzy ostatnio zainteresowałam się tematem in vitro, bo moja najlepsza przyjaciółka stara się od dawna o dziecko i zaczęła o tym myśleć. Drążąc temat natknęłam się na problem kupowania dzieci, tzn chodzi mi o surogatki, które wynajmują swoje brzuchy. Trochę to mną wstrząsnęło i nie wiem do końca co o tym myśleć. Ne uważacie, że w tym przypadku człowieka traktuje się jak produkt?

Gość młoda_89
dla mnie nie ma problemu. Zarówno rodzicie jak i surogatka są zadowoleni. Poza tym tak naprawdę to jest „usługa. Kobieta udostępnia swoje ciało nie oszukujmy się to jest ogromne spustoszenie dla organizmu. Jeśli któras z was była w ciążący to rozumie rozstępy, tycie, wypadanie włosów. TRAGEDIA! TO dlaczego nie brać za to pieniędzy?Jakiś czas temu oglądałam dokument o „kupowaniu dzieci. Rzecz się działa w Indiach i rzeczywiście istnieją filmy, dzięki którym można kupić dziecko za kilka tysięcy $ i przywieźć je do kraju jako „swoje.

Gość uwazam ze mozna chciec
za wszelka cene chciec przekazac swoje geny - w koncu to natura..

Gość B_o23
DLA MNIE TO JEST CHORE!!!!!!!!!!!CI LUDZIE CHYBA NIE MAJĄ POJĘCIA, ŻE TO CZARNY BIZNES. CI HANDLARZE ZARABIAJĄ KUPĘ KASY NA TYM, A SUROGATKI DOSTAJĄ ZA TO GROSZE :/

Gość Sywwwa
Też widziałam ten film! i jest bardzo ciekawy na pewno zmusza do myślenia. dla zainteresowanych film można zobaczyć na HBO2 w najbliższą środę o 22:00 http://www.hbo.pl/movie/dziecko-z-googlea_552634 Bardzo mnie poruszył ten film jeden z bohaterów otwarcie mówi, że ma „firmę produkująca dzieci. Tak do końca nie jestem przekonana czy to jest ok. Przecież to jest handel żywą istotą. Ciekawe czy ci ludzi mają jakieś wyrzuty sumienia, że traktują ludzi jak przedmioty. W życiu nie zgodziłabym się na coś takiego. Jak można zaufać zupełnie obcym ludziom w tak ważnej kwestii? to mam być moje dziecko a ja kompletnie nie znam osoby, która ma je urodzić, nie wiem czy dba o siebie podczas ciąży. A co się działo z nią wcześniej? To tez jest zagadka bo mogła być to jakaś pijaczka czy narkomanka :/ Co do czarnego biznesu to chyba tak nie jest - przynajmniej tak wynika z tego filmu. Mi się wydaje, że oni założyli taką firmę dlatego, że sami byli kiedyś w takiej potrzebie i chcą pomagać innym ludziom, którzy nie mogą mieć dzieci.

Gość jusia2345
firma produkująca dzieciale jak to wygląda? mają matki zastępcze, które cały czas rodzą im dzieci dla klientów? Rzeczywiście nie wiem jak do tego podejść. Z jednej strony są rodziny, którym można pomyć tylko w ten sposób. A co z tą surogatką? NIe wierzę, że one nie przywiązują się do tych dzieci i tak je dobrowolnie oddają. Jak ktoś może być aż tak pozbawiony uczuć.

Gość Sywwwa
Po prostu mają swoje instytuty naukowe w Indiach a w nich pracują profesjonalne surogataki. Firmę założyła para homoseksualistów, którzy sami zostali rodzicami dzięki sztucznemu zapłodnieniu. A interes bardzo dobrze prosperuje bo chętnych nie brakuje. W niektórych krajach nielegalne jest mnożenie zarodków, ale Wszystko wygląda bardzo profesjonalnie wysyłają komórki i plemniki do USA, gdzie następuje ich połączenie, a „gotowe już zarodki transportują do Indii, gdzie następuje zapłodnienie surogatki.

Gość B_o23B_o23
A CZY KTOŚ Z WAS ZASTANAWIAŁ SIĘ JAK WYGLĄDA ŻYCIE TYCH SUROGATEK!W JAKICH WARUNKACH ONE ŻYJĄ I CO MUSZĄ PRZEŻYWAĆ ODDAJĄC SWOJE DZIECKO!!

a nie lepiej zastanowić się na adopcją? tyle dzieci na to czeka w domach dziecka. takie rozwiązanie przynajmniej pozwala uniknąć wielu moralno-etycznych problemów

Gość ja uwazam ze kombinowanie
z surogatkami i in vitro to lekka przesada. ludzie ktorzy "za wszelka cene" chca miec wlasne dziecko wyprodukowane z wlasnych genow maja moim zdaniem cos nie tak z glowa :P zeby byc rodzicem i miec szczesliwa rodzine nie trzeba koniecznie hodowac dzieciaczka z wlasnego jajeczka czy plemnika. ale sa osoby dla ktorych rozmnozenie jest najwazniejszym celem w zyciu, i niestety poniewaz te osoby sa w wiekszosci, wiele dzieci dusi sie w domach dziecka :P