Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość upypoi

Do mama roczniaków

Polecane posty

Gość upypoi

Drogie mamy 1) jak reagują Wasze dzieci jak czegoś im zabraniacie? np wkładania palców do gniazdka, ciągania za kable, otwierania szafek. 2) czy Wasze 11-12mc dzieci potrafią jeść łyżeczką>? 3)zy rozumieją slowo nie i się słuchają? 4) czy chcą siedzieć w spacerówce? dziękuje ;]

Gość ja mam 14 mies synka
ad 1 - kłóci się ze mną po swojemu i częściej zaczyna robić to czego ,u zabraniam niż mnie słucha. ad2 - chyba żartujesz :D owszem mału potrafi trzymac łyzke i nawet celuje nią do talerzyka/kubka- ale dzięki nie mam ochoty sprzątać zupy z sufitu - więc na razie ćwiczy na pusto :D ad3 rozumie, bo się odwraca i zastanawia ale najcześciej mnie olewa ad4 - mam parasolkę i lubi w niej jeżdzić

Gość DOBRA SPACERÓWKA
moja rozumie co znaczy nie, ale czasem muszę 2 -3 razy donośnie powiedzieć jak pcha gdzieś pazury gdzie nie może to dostaje po łapkach, nie mocno ale mówię przy tym nie wolno! nie je łyżeczką , samą ją karmię, ale np jak siedzi przy swoim stoliku to kładę kawałeczki jedzenia i wtedy sama sobie bierze i zajada w spacerówce dobrze siedzi dopóki jej nie pozwolę pochodzić, potem jak ją spowrotem wkładam jest 10 sekundowy protest, ale nie reaguę i przestaje sama, w ogóle wiele rzeczy próbuje krzykiem wymusić ale ja jej nie pozwalam i już, protestuje krótko więc ok :D

1: na początku się złościł i ryczał, teraz przestaje robić to, co zabronione, a jak się odwrócę- to czasem dokładnie to robi. Chociaż niektórych zakazów przestrzega w miarę stale i nawet bez przypominania. 2: nie, nie potrafi, ale sam myje zęby szczoteczką (podobna umiejętność a o ile mniej brudząca... ) 3: rozumie, nie lubi go i wyraża to marszczeniem nosa. Wcześniej był ryk, ale już się nauczył, że nie to nie. o nie znaczy, że po tym, jak przestanie, gdy ja się odwrócę, nie wraca do tego. 4: siedzi w spacerówce, ale ja sobie "zdezelował"- materiałowy podnóżek stopami skopuje, a metalową ramę (tą ruchomą od podnóżka) sobie podnosi na maksa w górę. I tak jedzie: jedna noga wywalona górą przez ramę a druga bezwładnie spuszczona, albo dwie na ramie półleży jak menel... ;)

1) macha mi palcem przed oczami, mówi "ti ti" i dalej robi swoje, po 50 tym "nie wolno" albo odpuszcza albo ja muszę mu zwinąć z przed nosa to co go kusi/ odwrócić jego uwagę 2) mój 14 mies nie potrafi, ale mnie karmi ;) miesza widelcem, łyżką w talerzu i wysypuje na swój stoliczek 3) rozumie na 100%, słucha na 10% 4) różnie, jak mu tłumacze że idziemy do sklepu i gadam z nim przez pół drogi to tak, jak podjedziemy na plac zabaw to skrzydeł dostaje i nie wysiedzi nawet 2 minuty

Moja prawie 11 miesięczna córka rozumie co znaczy nie i zazwyczaj się słucha a przynajmniej zastanowi się czy ponawiać próby robienia tego co zamierzała. Starsza jak miała skończony roczek to potrafiła jeść łyżeczką, ale trzeba było ją uzbroić w śliniak i pieluchę na kolana. Ze spacerówką nie ma i nie było problemów, jak słyszałam protest przy wkładaniu to nie reagowałam.

Gość upypoi
dziekuje, a myślałam ze tylko moje takie przekorne. 20 razy mowie nie a Mała i tak swoje, albo w ryk. eh a z tą spacerówką to jest tak że , ma 11 mc, chodzi przy pchaczu ale najczęsciej na 4 , chodzi przy ścianahc, meblach ale sama nie i w wózku siedziec mi nie chce... wstaje i juz;]

1. Czasem placze , marudzi a nieraz odchodzi bez szemrania do innej np. zabawki 2. wiesz z tym jedzeniem tj roznie. ostatnio mu dalam deserek to wysmarowal cale krzeselko do karmienia a kiedys zjadl caly obiadek ze sloiczka. 3rozumie slowo NIE i nie wolno ale czasem slucha czasem nie . Czesciej neistety nie. 4tak. uwielbia spacery i jezdzilby wozkiem caly dzien, niestety mnie sie nie chce ta duzo chodzic.

1. Na slowo NIE WOLNO reaguje jak diabel na swiecona wode :P Strasznie sie rzuca, nie raz kladie sie na plasko na p[odlodze i uderza rekami, a po chwili placze jeszcze glosniej bo ja boli. 2. Potrafi. Pije tez z kubka dla dzieci z rurka. 3. Ja mowie NIE WOLNO i wydaje mi sie, ze rozumie, bo bardzo sie po nim obrusza 4. Lubi jazde wozkiem, aczkolwiek bardzo podoba jej sie siedzenie u ojca na karku :)