Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skołowana i zmęczona

Jak nauczyć dziecko samodzielnego zasypiania?

Polecane posty

Moje dziecko ma 7 miesięcy i nadal nie potrafi samodzielnie zasypiać w łóżeczku:( W łóżeczku śpi ładnie od urodzenia, ale co z tego jak muszę uspić, bo samo nie potrafi. Pomóżcie.

Czy któraś mama też ma z tym problem?

Gość bele de jour
moja ma 6 mcy i 1 tydzien i tez sama nie zasypia. No raz na jakis czas zasnie ale bardzo rzadko i to tylko w dzień

Ja usypialam do 6 lat .Jak byla malutka to nosilam ,a pozniej (2latka)usypialam ja czytajac bajki.od 7 bylo juz cmok na dobranoc i sama zasypiala

Ja próbuję na wszelkie sposoby, ale nie działa:o Jak jest śpiąca zaczyna marudzić i daję do łóżeczka. Śpiewam, mówię ciiii, szzzzz itd., ale to nie skutuje:( Włączam ulubioną grającą zabawkę i też nie. NAwet smoczek jej samodzielnie nie uśpi chociaż i tak go potrzebuje, żeby się uśpić. Już nie wiem jak ją tego nauczyć.

mój syn jak skończył 8 mies. to już sam zasypiał w łóżeczku. po prostu któregoś dnia położyłam go i wyszłam, marudził trochę(nie płakał) i po 20 min. usnął :) i tak od tej pory sam zasypia:) pewnie nie każde dziecko tak łatwo odpuści, ale mnie się udało :)

Może wypowie się jeszcze jakaś mama?:)

Gość mama_aga))
nasz synek na poczatku tez zasypial tylko z nami w łózku, zawsze pomagalo glaskanie po glowce. ale nigdy go nie bralam na rece i nie lulalam. jak skonczyl 2 miesiace zaczelam go klasc coraz czesciej do lozeczka i tez zaczal sam zasypiac. pokreci sie troche pomarudzi( wychodze tez z pokoju albo stoje gdziej zeby mnie nie widzial dopoki nie zasnie). tylko ze bez smoka i pieluszki tetrowej przy buzi nie zasnie, musi byc bardzo zmeczony.

U nas wyglądało to tak, że kładłam małego do łóżeczka i siedziałam przy nim, do momentu, aż nie zasnął. Często przy tym mu śpiewałam jakąś kołysankę, lub smyrałam po brzuszku. Zaczęłam, jak miał 0k. 2 miesięcy. Po jakimś czasie kładłam go do łóżeczka i wychodziłam z pokoju. Jak zaczynał płakać, szłam i przytulałam i odkładałam z powrotem. Czasami nawet po kilkanaście razy. Po jakimś czasie nie było już problemu z samodzielnym zasypianiem. Teraz ma 9 miesięcy i zasypia sam. Czasami, jak wyprawia akcje akrobacje, idę i go smyram po plecach. Najważniejsza konsekwencja i dużo cierpliwości:)

Ja moja corcie od samego poczatku nosilam, kolysalam i lulalam do spania,ale teraz kiedy wazy juz ponad 10 kg rece mi wysiadaja i jak narazie usypiam ja siedzac na lozku a ona lezy na mnie brzuszkiem i po 5 min zasypia, jak narazie sama w lozeczku zasnela moze ze 3 razy ale to byla strasznie padnieta.

No moja już waży 8 kg i też jestem padnięta :o Też jej się zdarzyło dosłownie 3 razy samej zasnąć, ale co z tego jak cały czas trzeba usypiać:(

moją receptą na ten problem jest rutyna... czyli ta sama godzina, kąpiel, mlesio, przytulanko i całusy - ulubiona maskotka-przytulanka, kładę do łóżeczka i wychodzę. Przez 2 dni marudził, czasem popłakał ale w ten sposób nas wypróbowywał... zaglądałam przez szparę w drzwiach czy wszystko ok. ale nie wchodziłam. Od tamtej pory dziecko kładzie się i zasypia bez szemrania :) ... może niektórym mamom wyda się okropne że pozwoliłam mu popłakać przez 2 dni, ale nic złego mu się nie działo za to ja mam święty spokój i czas dla siebie i męża :) ... to samo z nocnym wstawaniem... brak reakcji z mojej i męża strony (bo śpimy w jednym pokoju z maluszkiem) i dziecko skapitulowało. Dostaje mleko z kaszką na noc więc nie ma prawa być głodne. Przesypia pięknie do rana - trzeba tylko wytrzymać ewent. płacze i żale a dziecko zrozumie kiedy jest czas na sen a kiedy np. na zabawę. Życzę wytrwałości i konsekwencji a rezultaty murowane :)

Gość postaram się byc kulturalna
hmm, ja po prostu zostawiam dziecko, wyciszone oczywiście, smoka do dzioba cmok i wychodzę z pokoju, jak zaczyna płakać, to wracam cmok, smok i wychodzę i tak do skutku, zazwyczaj nie muszę wracać częściej niż 2-3 razy, ale mój krasnal ma dopiero 2 miesiące. W dzień wygląda to inaczej bo nie zależy mi tak bardzo by spał w łóżeczku, ale z nocą nie ma problemu, chyba podświadomie wie że w dzień można po marudzić, a w nocy trzeba zasypiać we własnym wyrku.

Gość ndvjkNSJVCN jkz
syn ma 7 miesiećy, kładę go po kapieli i mleczku do łóżeczka czy chce sopać czy nie,, wychodzę, trochę jęczy, płacze, wracam daję smoka, wychodzę, czasem zaśnie od razu czasem chodze kilka razy, nigdy w życiu nie lulalłam go na rączkach !!!! Teraz waży 9 kilo to nawet sobie tego nie wyobrazam.

Gość Mamiiii
samodzielne zasypianie to zasypianie bez smoczka ...

Przytulic, ucalowac , polozyc do lozka. Czytac bajeczke, krotka i codziennie ta sama. Nie zwracac uwagi na placz dziecka. Gdy skonczysz ucalowac raz jeszcze, polozyc i powiedziec "dobranoc. Usiasc na podlodze tylem opierajac sie plecami o lozeczko i nie zwracac uwagi na dziecko. Mozna udawac, ze sie spi, albo nucic kolysanke. Poczatki ciezkie, ale z czasem zaakceptuje ten rytual usypiania:) Ja teraz polozylam sobie materac przy lozeczku, gdy ja sie klade corka robi to samo. 5 min i wychodze .

Gość poczekaj
ja jak byłam w pokoju, nuciłam, czy też włączałam melodyjki to mój syn się rozpraszał i nie chciał wtedy spać. kładę go do łóżeczka i wychodzę. czasami jak płakał to wchodziłam, dawałam smoczka, całowałam i znów wychodziłam. teraz zasypia nawet bez smoczka :) oczywiście zdarzają się dni kiedy bardziej marudzi, ale trzeba być konsekwentnym :) dodam, że do 8 mies. lulałam go na rękach :P teraz ma rok i zazwyczaj nie ma problemu z samodzielnym zasypianiem :)

Gość Ja właśnie wczoraj byłam
Oj, właśnie dlatego żeby w przyszłości nie zakładać podobnych tematów, zamierzam kłaść dziecko od początku w jego łóżeczku w jego pokoiku i nie stać nad nim i go nie głaskać ani tym bardziej nie nosić na rękach, żeby zasnęło, bo później jest niefajnie jak się przyzwyczai i stanie małym terrorystom.

Gość a ja uwielbiam lualc moje dzie
dziecko! Po kapieli kolacji i krotkiej zabawie, jak widze, ze jest spiaca zabieram ja na gore do pokoju. Wlaczam kolysanki lub cichutka muzyke Przytulam mocno do siebie, lulam jesli jest niespokojna, klade sie z nia na anszym lozku. Wedy coreczka przytula sie do mnie, albo chce sie jeszcze bawic! Jak widze ze chce sie bawic a jest juz pozno to glaszcdze ja po plechac i glowce i mowie szzzzszszsz juz trzeba spac. Mal w koncu bierze smoczka i sie uspokaja. jak juz prawie zasypia klade ja do lozeczka glaszcze po glwce plecka mowie szszszszszsz spimy juz i wtedy usypia. Uwielbiam te momenty z moim dzieckiem! zreszta moj maz tez lubi usypiac coreczke.