Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez pomysłu jestem

Pomysły na lekkie ale syte obiado-kolacje...

Polecane posty

Gość bez pomysłu jestem

jemy z mezem obiad około godz. 18. zwykle smaczne ale dosyc ciezkie potrawy(np.schabowy ziemniaki mizeria) chcialabym zaserwowac cos innego, lekkiego Prosze was kochane o pomoc

Gość powiem co ja lubie jeśc lekkie
go-rybke panierowaną smażoną na patelni, bądz z piekarnika w złotku duszoną z przyprawami plus warzywa gotowane(brokuła, kalafior, marchewka)bez ziemniaków oczywiście.

panierowana i smażona, to całkiem ciężka dzisiaj na lekko miałam bundz z pomidorami (taka wariacja nt. mozzarelli z pomidorami), reminescencje niedawnego wyjazdu w górki :)

Gość powiem co ja lubie jeśc lekkie
a makrela wedzona?mogłabym ją jeśc bez końca.

no wędzona to też ciężkostrawna ale znowu tłusta morska to dobrze też uwielbiam, tyle, że na śniadanie w weekend, a nie na noc

przypomniało mi się, jak kiedyś miałam taki period obiadowo-kolacyjny: jajko na półtwardo pomidor brokuł młody ziemniak wszystko polane masełkiem z czosnkiem, a na pomidora i jajko-cebulka/szczypiorek

Gość bez pomysłu jestem
Ewa 33 dzieki😘to bedzie menu na poniedziałkowy obiad.

Gość na kolacjępo późnym obiedzie
Jem np grzankę z roztopionym serem i z jakimś warzywem, jeśli nie chcępieczywa jeść na wieczór to warzywa podgotowane i zalane na patelni roztrzepanym jajkiem, albo może być salatka z puszek - wymieszane warzywa plus ewentualnie jajko albo kawałek żółtego sera, może być na kolacjępapryka nadziewana białym seem na słono - zrobić ją przy oboedzie i tylko wieczorem podgrzać. Ryb ani mięsa wieczorem bym nie polecała, no chyba że po jakimś lekkim obiadku p po pierogach albo naleśnikach. Na kolacjęmogą byćodgrzane pierogi, albo makaron z jajkiem albo białym serem.

Gość na kolacjępo późnym obiedzie
A ostatnio poczęstowano mnie pomidorami z jajkiem - wydrążyć pomidory, przyprawić je solą pieprzem i ziołami w środku, do tego ostrożnie wbić całe jajko (do jednego pomidorka jedno jajko) i zapiec w piekarniku ok 20 min żeby sięjajko ścięło.

Moim zdaniem idealnie na kolację jest sałatka nicejska. Smaczna i sycąca! Są różne wariacie na jej temat ,jedno jest pewne idealnie nadaje się mix sałat lub słąata lodowa,pomidory koktajlowe,fasolka szparagowa,oliwki,cebula,tuńczyk,jajko na twardo i ziemniaki polane dresingiem na bazie oliwy,musztardy,czosnku(jak ktoś lubi),cytryny oraz świeżych ziół lub suszonych. Pod lekką kuchnie podchodzą mi potrawy gotowane na parze np ryba z warzywami.

Gość jupikajej
ja lubie makaron z pesto. jesli chce ci sie grzebac z samorobnym pesto, to bedzie troszke dluzej, ale mozna kupic sobie po prostu sloiczek bazyliowego pesto, ugotowac makaron wstazki, jak juz sie ugotuje nalozyc sobie lyzke pesto, wymieszac, posypac pokrojonymi w cwiartki pomidorkami koktajlowymi. wszystko na ten temat. :) przygotowanie ogranicza sie do ugotowania i odcedzenia makaronu.

Gość sałatka nicejska brzmi pysznie
i kalorycznie:)suuperr!

Jeśli lubisz makarony,to proszę bardzo,ugotuj go,zostaw odrobinę wody z gotowania tegoż makaronu,by powstał w ostateczności sosik,ale lekko pokrywający makaron.Na patelni i tu Twoja inwencja twórcza niech się obudzi możesz podsmażyć na maśle 2 minutki krewetki koktajlowe z przyprawami typu np.:oregano,zioła prowansalskie,sól,pieprz,papryka czerwona,no i sól czosnkowa.Jeśli lubisz czosnek(a jest bardzo zdrowy)pokrój go drobno i podsmaż razem z krewetkami i tymi przyprawami krótko jakieś 2;3 min.Następnie,wszystko z patelni przerzuć do garnka z makaronem, zamieszaj.Makaron ,a jaki lubisz może być rurki,świderki.Dużo przypraw daj również ulubionych.Podałam te których ja używam.Z makaronem możesz tworzyć cuda.Jeśli nie lubisz owoców morza,dodaj podsmazony boczek i natkę pietruszki.Mniam,mniam.Zyczę smacznego.Uwielbiam gotować,ale niecierpię zmywania,ehhh...

Gość no to ja napiszeee
filet z kurczaka z warzywami i ryżem na patelni :) Uwielbiam

Gość tez późno jemy obiad czyli
też kolację i najczęściej serwuję -zupy z makaronem czy ryzem a dla meza dodatkowo mięso z zupy które zjada chętnie bo lubi gotowane -pierś z kurczaka z ryżem i sosem pomidorowym własnej produkcji :) -ryż z kurczakiem i warzywami -kanapki z jakas szyna, salata,serem, pomidorem,ogorkiem i cebulka - ryba po grecku zrobiona dzien wczesnie - ryby na parze z warzywami - sałatki z piersia z kurczaka lub same świeże warzywa -naleśniki z czym sie da :p -jajka na twardo z sosem koperkowym z ziemniakami lub bez - twarożek z cebulką i rzodkiewką do tego chleb z masłem - musli z jogurtem naturalnym - makaron razowy z warzywami - tunczyk z ryzem i warzywami - parówki z serem Czasami zamiast przygotowywać dania kroję na duży talerz pomidor, serek pleśniowy, ogórek konserwowy, pieczarki marynowane, wędlinę i co tam jeszcze mam do zjedzenia w lodówce i robimy sobie taką przekąskę na wieczór :) Moze nie wszystko jest lekkie co napisalam ale tez nie ciezkie i na pozny obiad w sam raz :)

Gość a jakie to te warzywa
do tego kurczaka

Gość tez późno jemy obiad czyli
kupujesz mrozona mieszanke warzyw na patelnie, jakie lubisz :) chyba ze akurat masz w domu papryke, kalafior, pieczarki, kukurydze, fasolke szparagowa i jakie tam lubisz wiec kroisz w koste i najpierw dusisz, podsmażasz pokrojonego w kostke fileta z kurczaka, dodajesz odcedzone z wody warzywa i ugotowany ryz i oczywiscie przyprawy. Ja kupuje zawsze 2 rozne mieszanki warzyw i dziele po polowie i mam na 2 obiady a warzyw bardzo duzo roznego rodzaju

Gość a jakie to te warzywa
acha dzieki🖐️

Gość 2magonia
a ja czasem robię sobie na ciepło grillowany ser camembert z żurawiną albo z konfiturą brzoskwiniową. jak chcesz wersję lekką, to kup sobie camembert President light, bo ma tylko 12% tłuszczu, a smakuje fajnie - mięciutki i rozpływający się w środku z fajną pleśnią na zewnątrz :)

Gość gonter
oj tak... camembert z żurawiną to jest to. Nie jadłem osobiście tego sera light presidenta, ale zwykłe camemberty jak najbardziej lubię. Czasem sobie przygotowuję też kolbę kukurydzy z masełkiem. Bardzo często jem późny obiad (około 18-tej) i późnym wieczorem chętnie jeszcze coś zjadam - taki serek, albo kolba kukurydzy jest jak znalazł.

Gość donaa
ja też jadam po 18 i czesto mam problem, bo nie chce tak cięzko na noc a z drugiej strony jak zjem cos lekkiego, to około 20,21 znowu mam ochote cos zjesc. Ostatnio zajadam sie warzywami na patelnie + rybka

Gość donaa
a na śniadanie polecam tunczyka w oleju z puszki + kukurzydza, te 2 składniki wymieszac, mozna dodac kilka lyzek majonezu i do kanapki jest naprawde zayyebyste

Kanapki z paprykarzem i pomidorem. Tosty z pieczarkami i serem. Cienkie kiełbaski na ciepło, jajko , chleb słonecznikowy ze serem śmietankowym, pomidorki. Sałatka z kukurydzy , ze szynką, jajkiem i majonezem. Kanapki z tuńczykiem i cebulą. Ryż z kurczakiem i warzywami. Tortilla.

Gość donnaa
tortilla?powiadasz? daj przepis:)