Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

emi30

kontakty z rodzeństwem

Polecane posty

Mam 6-cioro rodzeństwa jestem przedostatnia.Dzieli nas spora róznica wieku,między najstarszym bratem a mną jest 18 lat różnicy.Czasem wydaje mi się ,że są to prawie obce mi osoby.

widujemy się dwa razy do roku u rodzicóww na świętach,ale poza tym odwiedzamy się sporadycznie

dlaczego tak się dzieje,czy przyczyna leży w tej sporej różnicy wieku ,czy nie???

Gość Clarisa66
Tak jest u większości rodzin. I tak dobrze, że te dwa razy do roku się odwiedzacie.

ale mieszkamy dość blisko siebie,nikt się nie pokłócił jednak wciąż brakuje tej więzi..

Gość Clarisa66
No to może dzwoń częściej do rodzeństwa, organizuj jakieś wspólne wypady, przyjęcia, grille, interesuj się tym co się u nich dzieje. Musisz wziąć sprawy w swoje ręce, skoro ci zależy na częstszych kontaktach.

właśnie ja jestem Jedyna z całego rodzeństwa ,która coś w tym kierunku robi,niestety bez wzajemnosci i to najbardziej boli.

Gość z rodzeństwem ale bez
dokładnie tak wygląda większość kontaktów w rodzinach i śmieszy mnie stwierdzenie,że najlepiej to mieć 2 dzieci żeby po śmierci rodziców miały siebie.

Ja mam dwóch braci (starsi o 2 i 3 lata). Z jednym bardzo dobry kontakt, który podtrzymujemy, ponieważ bardzo się kochamy. Drugi brat? Podobnie jak u ciebie - właściwie to obcy mi człowiek. Za to moja koleżanka ma dużo starsze siostry (różnica ze 15-20 lat)... I co? Są dla siebie najlepszymi przyjaciółkami - wszystkie 4! A ta moja koleżanka (najmłodsza jest) zawsze była traktowana jak jakaś święta krowa .. :) czasami jej zazdrościłam tej troski jej starszych sióstr. Chyba wszystko zależy od tego czy rodzeństwo ma podobny charakter, czy lubią ze sobą przebywać... różnica wieku myślę, że nie ma takiego dużego znaczenia.

Ja mam rewelacyjny kontakt z moją Siostrą. Kocham ją bardzo, widujemy się praktycznie codziennie. Jest moją przyjaciółką. A różnica wieku między nami to 7 lat.

Gość tuning
a ja nie mamm rodzeństwa i co mam zrobic jeśli tak się złorzy że nie będę miała swojej rodziny męża dzieci to nikogo nie będę miała a jeśli braknie rodziców to tak samo

mam 6-cioro rodzeństwa ,a czuje się jakbym miała tylko dwie siostry,bo to tylko z nimi utrzymuje świetny kontakt.Zjedną widujemy się codziennie i jest dla mnie jak przyjaciółka.Druga mieszka troszkę dalej i widzimy się raz w tygodniu.Brakuje mi moich braci i pozostałych sióstr,lecz na siłe niczego nie osiągnę ,bo im nie zależy na bliskich kontaktach.

mam dwójkę dzieci z różnicą wieku 9 lat,teraz się bardzo kochają czy w przyszłości tak pozostanie-chciałabym bardzo

Gość pomarancz intognito
prawie kazdy tak ma ciesz sie ze sie nie kłócicie

właśnie dziś poraz kolejny moja siostra mnie zadziwiła.... mieliśmy jechać na wspolną wycieczkę w terminie takim ,żebby wszystkim pasowało,a ona oswiadcza ,że jedzie jutro i guzik ją obchodzi ,że nam nie pasuje>>>>>

Moja mama ma dwóch braci - ona jest środkowa, a między najstarszym bratem, a młodszym jest 20 lat różnicy. Żadnego kontaktu. Nie widujemy się ani podczas świąt, ani tak na codzień. Od wielu lat ani jednego spotkania. A żadnej kłótni, oficjalnie, nie było. U nas powodem separacji są suki, z którymi ożenili się bracia mojej mamy. Ja się bardzo cieszę, że nie mam rodzeństwa.

dla mnie nie wyobrażalne jest to ,że mam dzieci i widzę jak się kochają,gdy popmyślę sobie ,że w przyszłosci mogą się tak zachowywać jak część mojego rodzeństwa,przeraża mnie to.

Gość autorko droga
Ja (24l) mam tylko brata (28l). Mieszkamy przez ścianę, widujemy się codziennie i żadne z nas właściewie nic nie wie o sobie nawzajem. Rzadko ze sobą rozmawiamy. Im jestem starsza tym mniej mi zależy na jakiejś więzi... Jemu chyba nigdy nie zależało.