Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cukrzycowa Ania

Cukrzyca ciążowa

Polecane posty

Gość Cukrzycowa Ania

Ostatnio mialam test obciążenia glukozą. Wynik - 182. Skierowano mnie do poradni cukrzycowej. Jutro mam kolejne testy - krzywa cukrowa. Jestem przerażona. Każdy mi mówi, że to nic takiego, ale ja nie mogę opanować paniki. Dodatkowo mam straszny problem z lekarzami i całym personelem medycznym - po prostu ich wszystkich nienawidzę. Do lekarza chodzę tylko dlatego, że jestem w ciąży. I to prywatnie. A teraz muszę normalnie do państwowej poradni chodzić w związku z tym cukrem. Te wstrętne babsztyle siedzące tam doprowadzają mnie do szału. Pani doktor mimo, że przyjmuje do 14 kazała mi przyjść najpóźniej do 13 - po potem juz nie przyjmuje. Szlag mnie trafia, bo traktują mnie jak przedmiot, a nie jak przerażoną pacjentkę, którą należy nie tylko leczyć, ale i uspokoić.

Gość wnioskuje....
to jest powazna choroba...tym bardziej w ciazy. Bedziesz brac leki cala ciaze a i pozniej nie bedziesz mogla ich tak szybko odstawic....nie sluchaj ze to nic takiego. Odstaw wszystkie mozliwe slodycze, cukier itp....pij duzo wody mineralnej poki co.

Gość Cukrzycowa Ania
Mam w domu glukometr, więc mierzę sobie poziom cukru na czczo i po posiłkach. Cukier odstawilam, slodycze też. Raz wynik wychodzi w normie, innym razem zawyżony. Boję sie jutrzejszego dnia.

Gość wnioskuje....
nie boj sie, wszystko bedzie dobrze tylko musisz sie pilnowac. Leki tez...niestety,....

Gość ciezarowkowa
dostaniesz pewnie insuline a reszta to sa makabryczne realia polski, na szczescie tam nie mieszkam!

Gość Cukrzycowa Ania
A przez leki rozumiesz tabletki? Ja gdzieś czytałam, że w ciąży od razu zastrzyki. Czy to prawda?

Gość ciezarowkowa
insulina w zastrzykach-takie jak dlugopis wygladaja a do tego moze jeszcze jakies tabsy, to zalezy

Gość Cukrzycowa Ania
Nie ma szans abym sobie coś takiego sama zrobiła. Podczas badania glukometrem placzę a zastrzyku z insuliny nie zrobię sobie za nic.

Gość kokojambo
To nie rób nic:o Najlepiej tak gadać :o

Gość ciezarowkowa
bedziesz musiala, inaczej narazisz dziecko na niebezpieczenstwo. Musisz sie przelamac!

Gość anka1976
ja tez mam cukrzyce i jestem w 8 tc.byłam w szpitalu bo mój cukier był o wiele wyższy niż twój.najpierw sprawdzą czy dietka obnizy twj cukier.jeśli nie bedziesz musiała brać insulinę.ja wstrzykuje 5 razy dziennie.tez nienawidziłam igieł ale to naprawde nie boli.igły są cienkie jak włos.nie mozna brac leków na cukrzyce w ciąży.dietka jest niezła.jesz małe ilości co 2,5 h,conajmniej 0,5 kg warzyw dziennie,nic z cukrem ale są dzemiki bez cukru i czekolady dla cukrzyków i cola lihgt bez cukru -idzie wytrzymać jak masz pytania odpowiem chetnie zycze powodzenia

Gość anka1976
aha i to nieprawda ze po porozie bedziesz musiała się dalej leczyć.jestem pod opieką diabetologa kobiet w ciąży i przysięgała ze w momencie porodu cukier wraca do stanu sprzed ciązy i leki nie są potrzebne.po prostu ciąża powoduje szaleństwo hormonów i u niektóych kobiet zdarza sie brak insuliny -to tez jest hormon.ale nie leczona cukrzyca zagraza maleństwu i jego zdrowiu-wiec musisz się zdyscyplinować.pozdrawiam

Gość tajasne
"Cukrzycowa Ania - Nie ma szans abym sobie coś takiego sama zrobiła. Podczas badania glukometrem placzę a zastrzyku z insuliny nie zrobię sobie za nic." nie no skądże. strasznie wielką krzywde bedziesz sobie robić, wbijac wielką i grubą igłę jak pół nogi od stołu :D to maleńka igiełka, a w nowoczesnych penach podanie insuliny jest kwestią leciutkiego ukłucia. mozesz sobie nie robic, czemu nie - ostatecznie mozesz po kazdym posiłku zapieprzac do osrodka na zastrzyk :D ale skoro 8-letni syn mojej koleżanki potrafił opanowac tak prostą czynność to raczej tez opanujesz.

Gość anka1976
cukrzycowa aniu a tym pomiarem cukru moze masz problemy bo masz nakłuwacz źle ustawiony-za długa igiełka?ja mam na nalmniejszym ustawiony i kłuję najlepiej w małe palce albo po bokach-kciuka nie kuje bo tam mam najgrubszą skórę

Gość zaniepokojona.........
ile wynosi prawidlowy wynik cukru?

Gość anka1976
prawidłowe wyniki to na czczo do 90 a po jedzeniu 1 godzinę do 120.niedocukrzenie poniżej 60.takie dane podali mi w szpitalu.

Bez paniki. Może uda się wszystko wyregulować dietą. Nie każda cukrzyca ciężarnych jest insulinozależna. Czasem wystarczy dieta. Ja od 20 tygodnia ciąży byłam na diecie. Nie do końca samo odstawienie słodyczy wystarczy, białe pieczywo, np. płatki kukurydziane, winogrona, i inne rzeczy podnoszą cukier. Czasami np. jadłam galaretkę owocową, kisiel, ale to wszystko porzadnie kontrolowane. Po porodzie wszystko ustąpiło. Nie martw się, bo stres też szkodzi. A cukrzyca ciężarnych to nie tragedia. Jak się okaże że trzeba insulinę to co nie wkłujesz jej sobie, bo co? Bo cię boli? To jak będzie cię bolało to czytaj sobie o powikłaniach nieleczonej cukrzycy i o tym jaki wpływ ma na dziecko.

Nie panikuj! to po pierwsze :) Miałam cukrzyce ciążową wykryta w 6 miesiącu. Lekarz skierował mnie na badania do szpitala. Niestety poleżałam tam 2 tygodnie. Próbowali ustawić mi cukier dietą, ale się nie dało i dostałam insulinę. Początkowo tez miałam opory, jednak zdrowie dziecka jest najważniejsze i ukłucia cienka igiełka od pena są do przeżycia ;) Po porodzie cukier się unormował po kilku dniach, a insulinę ostatni raz wzięłam w dzień porodu. No i miałam CC. Cukrzyca jest jednym ze wskazań, ale muszą być przy tym inne dolegliwości. U mnie bylo jeszcze okulistyczne i mała była ułożona posladkowo, zatem nie było mowy o SN :) Jak pójdziesz do przychodni to na pewno lekarka Ci wszystko pięknie wyjaśni. Więc głowa do góry i myśl o maluszku. Bo cukrzyca niestety może bardzo źle wpłynąć na rozwój dziecka