Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła dłużniczka

Boję się kredytu....

Polecane posty

Gość przyszła dłużniczka

ale cóż zrobić, jak człowieka nie stać na kupno mieszkania a chciałby przecież jakoś żyć.... Stoimy właśnie z narzeczonym przed decyzją wzięcia kredytu. Mamy na oku ładne mieszkanko, nie za duże, nie za małe, ale oczywiście żeby zostać jego właścicielami, pozostaje nam tylko grzecznie iść do banku i ubiegać się o kredyt. Powiem szczerze, że przeraża mnie perspektywa bycia zadłużoną niemal do emerytury.... A jeśli któreś z nas straci pracę? Coś się stanie? Tych "a jeśli" jest cała masa. Wkurzające jest to, że nie w zasadzie innego wyjścia, jeśli chce się mieć własny kąt... Kto z was ma kredyt? Jak sobie radzicie z ratami, opłatami itp.? Nie przeraża wam wizja wielu lat w takim zadłużeniu?

Gość rodrygo
jesteś z warszawy?

Gość oczko300
kredyt mozesz ubezpieczyc od utraty pracy, po 5 latach gdyby cos poszlo nie tak mozesz je sprzedac albo poprsotu wynajasc i wbic sie do rodzicow na jakis czas zeby znaleac prace czy do tesciow

Gość przyszła dłużniczka
Nie jestem w Warszawy, ale też z dużego miasta. Czy takie "ubezpieczenie" nie podwyższa znacząco rat kredytu? Bo wiem, że można ubezpieczyć od różnych rzeczy - utraty pracy, nagłych zdarzeń itp. Ale czy samo ubezpieczenie mnie nie zrujnuje? Ehhh te raty, można zwariować już jak się o nich pomyśli :/

Gość oczko300
zalezy w jakim banku, najpeliej dowiedziec sie o to samemu. chyba nie jest tak duza oplata od ubezpieczenia

Gość tajasne
kredyt rozłożyć na rozsądnej wysokości raty - zeby nie było ze zarabiacie łącznie 3000 a kredytu płacicie 2000. oszczędzac pieniadze, odkładać tak żebście zawsze mieli jakąś rezerwę na spłate raty w razie W. jak ktores straci prace - niech zacznie szukac nowej od razu i bierze co jest a nie "to mi sie nie opłaca", "to jest ble", "nie bede pracowac za 1200zł". jak coś sie stanie - iść do banku i porozmawiać - zawsze mogą zmniejszyć raty albo zawiesić ich spłaty na jakis czas. najgorsze co mozna zrobic to nie płacić "bo nie mam" i czekac na cud. przy rozsadnym gospodarowaniu pieniędzmi kredyt nie jest taki straszny. a za gotówkę obecnie mieszkania nie kupisz, chyba ze w wieku 40lat...

Gość przyszła dłużniczka
Boję się też kredytu z jeszcze jednego powodu.... Że już do emerytury będą musiała na wszystkim oszczędzać - bo RATA! A przecież człowiek chce normalnie żyć - jechać na fajne wakacje, kupić sobie coś fajnego, zrobić coś dla siebie! A co dopiero, jak pojawią się jakieś dzieci ?? :( To jakiś koszmar dla mnie! Jak sobie radzicie wy, już zadłużeni?

Gość tajasne
mamy raty takiej wysokości że ich spłacanie nas "nie boli" :) wolę spłacać kredyt dłużej i miec pewnośc ze na ratę mi starczy, niz chcieć spłacić szybciej, a przez to nie miec na wysoką ratę...

Gość 00ksyntia
Ja tez stoje przed takim wyborem, moj TZ jest przerazony kredytem na 30 lat, a jakos nie.... chce wziasc jedno mieszkanie z nim, a drugie sama, tylko nie wiem co z moja zdolnoscia kredytowa!!!

Gość kalafior, ...
to jest smutna prawda że większości ludzi nie stać na własne mieszkanie czy domek, kredyt na 25 lat? jak jesteście w dwójkę to jeszcze ale samemu to nawet kredytu z małym zarobkiem nie dadzą :( :( :( :( :( :( :( :(

Gość krasnal onaaaw2we
smieszy mnie obawa: a jak ktores z nas straci prace? boze to juz do konca zycia chcesz byc bez pracy? przeciez jak tracisz prace to szukasz nastepnej tak? My tez niedlugo o kredycie bedziemy musieli pomyslec, ale wolimy wieksze raty a na miej lat, raz ze szybciej z glowy a dwa to mniej procent bankowi sie odda (tak?) a jakie mieszkanko plujcie? my 3 male pokoje w warszawie.

Gość tajasne
"My tez niedlugo o kredycie bedziemy musieli pomyslec, ale wolimy wieksze raty a na miej lat, raz ze szybciej z glowy" niby tak, ale po drodze co? przeliczanie kazdego grosza, odmawianie sobie wszystkiego?... "a dwa to mniej procent bankowi sie odda (tak?)" zalezy od banku i od warunków kredytu.

Gość przyszła dłużniczka
Wiem, że niby nie ma co się martwić na zapas utratą pracy, ale zawsze byłam lekką panikarą :) My też planujemy 3 pokoje, jakieś 65-70 metrów. Mamy już nawet upatrzone, więc pozostaje... udać się do banku i starać o kredyt.

Gość krasnal onaaaw2we
no ale lepiej sie przemeczyc i miec z glowy a nie 40 lat na karku i wciaz nie mieszkac we wlasnym mieszkaniu tylko bujac sie z ratami, ale u nas tragedi nie ma bo narazie odkladamy pieniadze i za jakies 5 last bedziemy brac kredyt na 1/2 mieszkania, wiec to juz zawsze mniej niz na cale 100proc, ale w warszawie to i tak 1/2 mieszkania bedzie z 250 tysi :O

Gość krasnal onaaaw2we
ale to nowe mieszkanko? czy ogloszenie gdzies w necie urzywanego widzieliscie? byliscie, ogladaliscie? my chcemy kupic w stanie do wykonczenia samemu, taniej na starcie a pozatym jak wojek staszek i sasiad zbych Ci pomoga to za grosze robocizna wyjdzie

My juz rok splacamy rate kredytu mieszkaniowego w wysokosci 1700 zl a czeka nas jeszcze 29 lat placenia 😭Ale dajemy rade,nie jest źle.Ja wychodze z zalozenia ze nie ma potrzeby rozmyslac-co bedzie potem bo w przeciwnym razie mieszkalibysmy dalej z moja mamą a tak-mamy swoje 53 metry :)Co ma byc to i tak bedzie-po co martwic sie za wczasu?Carpie diem ;)

Gość krasnal onaaaw2we
boze 29 lat :( wspolczuje dla mnie to brzmi jak wyrok

Gość krasnal onaaaw2we
pozatym 52 metry to nie wiecej niz 2 pokoje wiec troche ciasno jak sie dzieci pojawia, no chyba ze jedno chcecie czy tam macie

Trzy pokoje :) Nie narzekam bo widze jak nasi znajomi gnieżdzą sie w wynajmowanych mieszkaniach bez perspektywy wlasnego.A jak kiedys bedzie nam za ciasno to zamienimy na wieksze ;)Jestem optymistka i dlatego nie mam problemow-nie rozpaczam,nie uzalam sie nad sobą.Poprostu cieszę się zyciem bo dzis jestem a jutro moze mnie juz nie byc ;)

Gość płomień w nas
pętla na szyi w postaci kredytu na x lat to porażka...ale taki kraj...

Gość tajasne
"no ale lepiej sie przemeczyc i miec z glowy a nie 40 lat na karku i wciaz nie mieszkac we wlasnym mieszkaniu tylko bujac sie z ratami" to nie jest tak że nie mieszkasz we własnym mieszkaniu. mieszkanie jest Twoje. w banku masz tylko dług w wysokosci kwoty jaką pożyczyłas na zakup mieszkania. ale mieszkanie JEST Twoje. mozesz z nim robić co chcesz, mozesz je sprzedawać, wynajmować itd. bank sie upomni o nie dopiero jak nie bedziesz spłacac zaciągniętego długu. wiec masz mieszkanie, i masz tez dług. drugi sposob "rozumienia" kredytu to sytuacja jakbyś mieszkała w mieszkaniu banku i stopniowo je od banku wykupywała. zawsze mzoesz sie wyprowadzic zostawiajac bankowi mieszkanie. w tej sytuacji owszem - nie masz mieszkania - ale nie masz tez długu :) myslenie ze nie masz mieszkania i masz dług jest błedne logicznie :) "pozatym jak wojek staszek i sasiad zbych Ci pomoga to za grosze robocizna wyjdzie" pod warunkiem ze wujek i sąsiad sie znają na robocie... :)

ja mam kredyt na 30 lat. ale ratę mam 300 zł. własnie zapłaciłam 16.08 pierwszą. mialam takie same obawy co Ty. nie martw się. z czasem przestaje sie o tym myslec i zaczynasz cieszyc sie mieszkaniem. ja własnie wybieram płytki do lazienki i kuchni :D

Gość krasnal onaaaw2we
53 m i 3 pokoje? to ile maja te dwa pokoje po 10 metrow chyba? a co do cieszenia to ciesz sie racja ja tez sie ciesze chociaz kredyt przed nami, ale mamy juz wszystko co nam do szczescia potrzeba (poza materialnymi rzeczami ehh )

Gość krasnal onaaaw2we
tajasne, no wiem wiem racja, ale chodzi mi o te raty i 40 na karku dla mnie to porazka :( a co do zbycha to wiadomo ze na robocie musza sie znac. Ja tak mądralikuje bo żona mojego wójka jest z zawodu malarzem-tapeciarzem :P a po kilkunastu latach praktyki teraz i domy stawia i wykonczeniowka cala

Gość płomień w nas
asda, ale Ty masz ratę 300zł...co to jest? większość ludzi płaci od 1000 zł w górę stąd obawy. myślę, ze kredytem z taka mini ratką nikt by nie miał dylematu:p

Gość tajasne
"tajasne, no wiem wiem racja, ale chodzi mi o te raty i 40 na karku dla mnie to porazka " ale właściwie... czemu? :D lepiej sobie do 40 wszystkiego odmawiac i kitrac kazdy grosz zeby sobie kupic to mieszkanie/samochód/cokolwiek?... :D

Gość krasnal onaaaw2we
tak jakos, mam jakies takie dziwne przekonanie ze ludzie bez wlasnego M, domu do 35-40 lat to nieudacznicy. wybaczcie Ci co sie tak zadluzacie ale takie mam zdanie moze dlatego ze mohja mama w wieku 30 lat zarobila na wlasne mieszkanie SAMA! rodzice mojego meza w wielku 40 lat wykupili duze mieszkanie na mokotowie wiec stad moje zdanie.

no co to jest? kredyt w pko bp :) zaciskałam pasa przez studia i 3 lata po nich i mogłam wziąć mały kredyt. stąd taka mała rata. ale psychicznie ciążyła mi (przez miesiąc od podjęcia decyzji o kupnie mieszkania) jak autorce ;)

Gość tajasne
"mam jakies takie dziwne przekonanie ze ludzie bez wlasnego M, domu do 35-40 lat to nieudacznicy." no ale tłumaczyłam Ci. oni mają własne M :) "wybaczcie Ci co sie tak zadluzacie ale takie mam zdanie moze dlatego ze mohja mama w wieku 30 lat zarobila na wlasne mieszkanie SAMA! rodzice mojego meza w wielku 40 lat wykupili duze mieszkanie na mokotowie wiec stad moje zdanie." tylko to były trochę inne czasy... :-> a wykupienie na włąsność mieszkania spółdzielczego to w ogóle jakieś ułamki wartości tego mieszkania wiec tak to mozna być sprytnym. powiedz lepiej jak TERAZ w wieku 30 lat chcesz miec pieniadze na mieszkanie, przy jakimś normalnym życiu i wydatkach na owo życie?...

Gość płomień w nas
asda aż dziw uwierzyć, ze wiedząc jakie ludzie maja raty Ty miałaś dylemat z 300zł;)