Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tratatał

HIPOKRYCI W KOŚCIELE

Polecane posty

Gość tratatał

Nie rozumiem ludzi, którzy nie podzielają nauki kościoła, a nawet stanowczo się sprzeciwiają, a mimo to chrzczą dzieci, posyłają je na religię(po to aby mogły przystąpić do pierwszej komunii (no taka impreza nie może minąć ich dzieci, bo by im przecież przykro było), biorą śluby kościelne to SKRAJNI HIPOKRYCI

Gość tratatał
Tak? To mi wytłumacz

Gość mała hipokrytka z miasta
Ja tez rozumiem :)

Gość nie wiem czy hipokryci
Hipokryzją byłoby, gdyby robili to dla jakiegoś zysku - a oni tylko tracą (sami najbardziej). Nie bardzo wiem po co to robią, ale na pewno nie z hipokryzji.

Gość same sie nakrecacie, bialymi
kieckami, ilosc gosci na weselu,ile kasy wydawac na te bzdety, sami chodzicie do kosciolow, sami lazicie na religie i podporzadkowujecie sie doktrynom kosciola, bo jakze inaczej, co ludzie powiedza?, a rodzina ? Kurwa mac przestan pierdoliC!!!!

Słuchajcie, to chodzi o to,że człwiek może i nie jest np. praktykującym katolikiem ale jedank został wychowany przez rodziców w taki a nie inny sposób i pomimo tego że może obecnie inaczej patrzy na sprawy związane z religią to podświadomie robi to samo co jego rodzice, robi to czego zostało nauczone - czyli chrzci dziecko,posyła na religie, bierze ślub kościelny etc.

Nie wiem jak inni, ale ja nie łażę do kościoła i nie podniecam się białą suknią - przeciwnie, powiedziałam dawno chłopakowi, że jej nie założę. Nawet choinki w domu nie ustawiam (choć odwiedzam w święta rodziców, ale to chyba za mało na podporządkowanie się doktrynom).

Jeśli chodzi o mnie to uważam że o takich sprawach jak chrzes i komunia to powinniśmy decydować sami w sytuacji kiedy już będziemy swiadomi wyboru i tego co się z tym wiąże. Czy teraz gdybym miała mozliwosc wyboru prystąpiłabym do komunii??Raczej nie.

Gość tratatał
a czy mała hipokrytko swoje dziecko poślesz do komunii?

Gość mediolanka
chodzi o to że my nadal żyjemy w kraju rządzonym przez kler!! popatrz na to co się choćby dzieje pod krzyżem w wawie:( tu nadak panuje OSTATNIE NAJWAŻNIEJSZE słowo księdza ( zwłaszcza w małych miastach i wsiach gdzie ksiądz jest świetym) a więc łatwiej i dla spokoju dać dziecku te sakramenty i posłać na religię bo wcześniej czy później będzie to miało swoje następstwa w życiu:( niestety...mało jest odważnych w tym kraju którzy potrafią się przeciwstawić ! ja wierzę w Boga ale do kościoła nie chodzę, mam dość wpychania się kleru w moje życie - nawet kwestie mojej kobiecości! a potem się okazuje że jeden czy drugi ma nieślubne dzieci albo długi z hazardu:( na religie chodziłam bo musiałam, i mam komunię bo bez tego ksiądz by moją rodzinę wytykał na całe miasto! teraz jestem w dużym mieście i mam to gdzieś!

Gość bo Polacy
to hipokryci !!!

Kler rządzi bo mu na to pozwalamy - połowa jego siły to nie moc konkordatu, ukrytych podatków kościelnych ani nawet nie mediów - tylko przekonanie ludzi, że kler rządzi, że jak nie dam dziecku sakramentów to będzie mieć nie wiadomo jakie nieprzyjemności w życiu (ciekawe jakież to? - tylko takie, że będzie mieć zamkniętą drogę do kolejnych sakramentów i też nie na stałe, tylko jak sobie zechce to może i w wieku 70 lat się ochrzcić i przyjmować wszystko).

Słuchaj tratatał... ludzie boją się wyłamać, bo co powie ciocia/sąsiadka/szef jak dowie się, ze nie chodzą do kościoła? często się ludzie odsuwają od takich, albo mówią swoim dzieciom, że mają się nie przyjaźnić z dziećmi tych ludzi... Powiem ci na moim przykładzie. Zaczynałam gimnazjum, nie mogłam wtedy wybierać czy chcę chodzić na religię czy nie. Ojciec powiedział i koniec. Ok. Postanowiłam sobie, że będę tam obecna i tyle. Na pierwszych zajęciach ksiądz rzucił pytanie: "Kto z was się modli?". Zgłosili się wszyscy oprócz mnie. Później miałam takie problemy, że głowa mała. Żałowałam, że nie podniosłam wtedy tej głupiej łapy do góry, bo wtedy nie było by tego wszystkiego. Właśnie dlatego ludzie chodzą do kościoła mimo, że są niewierzący..