Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda w lekkim stresie

jak wyglada wizyta u ginekologa?

Polecane posty

niedlugo wybieram sie do ginekologa pierwszy raz. Jak wyglada wizyta od poczatku do konca? Czy powinnam zabrac ze soba jakis szlafrok, czy lapcie? Czy jak powie, prosze sie isc rozebrac, to mam zdjac wszystko, czy tylko majtki? Czy jakas tunike moze powinnam miec? Czy siada sie na boso w tym fotelu, czy wlasnie jakies klapki? A kiedy badanie piersi? I czy tam na miejscu mozna sie podmyc? Czy zabierac jakis recznik, czy chusteczki mokre? Czekam na praktyczne wskazowki. Dzieki

wchodzisz do gabinetu, najpierw rozmawiasz z lekarzem, później on mówi żeby iść na fotel to się za jakąś kotarą pewnie rozpierasz od pasa w dół, siadasz na fotel, po badaniu się ubierasz i znów rozmowa przy biurku, żadnych szlafroków, ręczników, kapci, chusteczek, żeli... nic!

Gość kolorowa mara
No to od początku. Zaden szlafrok, kapcie recznik itp nie jest ci potrzebny. Najpierw zaczyna sie od wywiadu tzn lekarz pyta m.in kiedy była ostatnia miesiaczka, co ile ja masz, w wieku ilu lat dostałaś, czy współżyjesz, czy byłaś w ciąży już, czy an coś chorujesz lub bierzesz jakies leki, czy rodziłaś lub poroniłaś i jaki jest cel twojej wizyty. potem prosi zebys sie przygotowala do badania jesli sie krepujesz mozesz miec dluzsza tunike i powiedziec o tym ze byloby ci latwiej w tunice bys sie mniej krepowala, ja zawsze przygotowuje sie w domu bo do gina mojego mam 5 min i to samochodem, ale sa rozne gabinety, i rozni lekarze najlepiej jakbys sie dowiedziala od znajomych jaki jest ten twoj.

Gość jupikajej
zaden szlafrok, tunika bedzie ok, chociaz tez nie jest konieczna. kapci nie bierz, wystaczy, ze bedziesz miala czyste skarpetki na nogach :D jesli lekarz kaze sie rozebrac, to zwykle dodaje, ktora czesc odziezy zdjac - jesli nie powie, to tak czy inaczej zdejmuje sie majtki i spodnie. czasami pozniej kaze zdjac tez bluzke, zeby zbadac piersi. w gabinecie niekoniecznie bedzie bidet, wiec zabierz chusteczki do higieny intymnej, nawilzane i uzyj ich przed badaniem albo przed wejsciem do gabinetu.

Gość max 87
taki pan bierze taką rurkę i wkłada Ci w pochwę a później grzebie patyczkiem:D tylko musisz się szeroko rozkraczyć

Gość pocztówka z wakacjiii
Nie stresuj się tak ta wizytą;) ja też się stresowałam ale nie ma czego.. Lekarz najpierw zbiera wywiad kiedy ostatnia miesiączka, czy były porody itd. Potem badanie. mówi żeby się przygotować do badania tudzież rozebrać się i na fotel. Ja zawsze zakładam dłuższą bluzkę, tunikę lub jak jest ciepło sukienkę lub spódnicę. Tak mi po prostu lepiej. Samo badanie trwa może z 5 minut. Da się przeżyć:)

Gość Moja pierwsza wizyta u gina
wyglądała tak: weszłam usiadłam koło biurka i rozpoczęła się rozmowa (czy juz bylam u ginekologa, czy współżyje, jakie środki anty stosuje, kiedy ostatnia miesiączka, czy miałam badane piersi) Następnie lekarz kazał mi się rozebrać i usiąść na fotelu. Po badaniu ubrałam się i znów usiadłam przy biurku. Aha dodam ze żadnych klapków nie zabieram do gina i najlepiej jest sobie ubrać jakąś tunikę lub dłuższą bluzkę:)

dziewczyny, wielkie dzieki :)

Gość jupikajej
jak to po co sie wycierac? lato jest, cieplo... czlowiek sie poci, a w okolicach krocza to juz w ogole... moze sie tobie wydawac, ze nie smierdzisz potem i nieswiezoscia, ale uwierz mi - zapaszek nie jest szczegolnie mily dla kogos, kto tam musi zajrzec. dlatego lepiej sie podmyc, jesli jest taka mozliwosc, albo chociaz uzyc chusteczek odswiezajacych. nie wyobrazam sobie usiasc na fotelu nieodswiezona :O

Gość owszem owszm
1. Nie zabierasz żadnych żeli do podmywania ani chusteczek odświeżających. Tylko zwykłe higieniczne gdyby w toalecie zabrakło akurat papieru. 2. W domu przed wyjściem podmywasz się delikatnie. Nie musisz się golić przed wizytą. 3. Przed badaniem należy mieć opróżniony pęcherz, więc jeśli zechcesz siku to idziesz do toalety (a taka jest zawsze w poczekalni) - po odsiusianiu się podmywasz się tylko czystą wodą - bez żadnych żeli zapachowych, żadnych dezodorantów - nic takiego. 4. Przed wizytą musisz pamiętać datę pierwszego dnia ostatniej miesiączki. 5. W gabinecie lekarz zapyta Cię z czym przyszłaś do niego.Będzie pytał o to czy rodziłaś, czy byłaś w ciąży czy bierzesz leki itp. itd.. 6. Po wywiadzie zbada Cię. Przed badaniem musisz rozebrac się od pasa w dół - rozbierasz się za specjalnym parawanem. Najlepiej mieć na sobie dłuższą zakrywającą pupę bluzkę i skarpetki. 7. Badanie wykonuje lekarz wziernikiem. To taki przyrząd, który wkłada się do pochwy i on pozwala na obejrzenie szyjki macicy i ewentualnie pobranie wymazu do badania cytologicznego. To badanie nie jest zbyt przyjemne, ale trzeba jakoś przeżyć, nie trwa długo. Oprócz tego może uciskać Ci brzuch, czyli takie badanie palpacyjne wykonywać - może wyczuć w ten sposób jakieś nieprawidłowości typu mięśniaki np. 8. Badanie piersi wykonują lekarze bardzo rzadko. Raczej się nie spodziewaj. Chyba że poprosisz. Może ewentualnie spytać się Ciebie czy wykonujesz samobadanie w domu.

Gość owszem owszm
jupikajej - jak się idzie do lekarza to właśnie po to aby wykrył wszelkie nieprawidłowości a w tym ewentualną infekcję pochwy. Jak się naperfumujesz przed wizytą to możesz zafałszować mu obraz. Poza tym zdrowa kobieta w godzinę po podmyciu nie powinna śmierdzieć w okolicach intymnych - bo jeśli ma jakiś nieprzyjemny zapach to może to właśnie świadczyć o infekcji A do lekarza ginekologa idzie się po to żeby infekcje leczyć a nie ukrywać, tak?

Gość jupikajej
zapach przy infekcji nie zniknie po podmyciu, zniknie za to nieswiezy smrodek spowodowany wczesniejsza czterogodzinna przebiezka po sklepach\ siedzeniem w pracy\ staniem w korkach czy czymkolwiek innym. poza tym przy infekcjach nieprzyjemny zapach ma wydzielina, ktora ginekolog moze sobie spokojnie pobrac ze srodka. okolice intymne powinny byc czyste i swieze.

Gość dfgdfgdg
idziesz zdejmuijesz spodnie i sie wypinasz lekarz dobrze cie przebolcuje i finito

Gość gość
Polecam świetną stronkę www.pwug.ovh Dużo ciekawych i pożytecznych informacji.

Gość ewa xd
Na poczatku wizyty powiedz ze jstes u ginekologa 1 raz. Potem pwiedz czy jestes dziewica i kiedy ostatni raz mialas miesiaczke. Potem lekarz poprosi cie o rozebranie sie od pasa w dul i polorzenie na fotelu ginekologicznym. Lekarz zbada ci szyjek macicy wkladajas wziernik do twojej pochwy. Penie zbada cie tesz recznie wkladajac palec do twojej pochwy lub o***tu. Pamietaj aby nie napinac miesni brzucha wtedy nie bedzie bolalo. Mysle ze pomoglam;-)

Gość gość
Ważne żeby mieć zaufanego ginekologa, najlepiej z polecenia. Ja tym sposobem trafiłam do http://gabinetypawlik.pl/ Wizyta odbyła się w przyjemnej atmosferze, wszystko profesjonalnie i miło. Nie było stresu bo doktor kierował co mam robić, sprawiał że czułam się komfortowo.

Gość gość
Zwykła reklama ginekologa. Podczas każdego badania i zabiegu nawet w szpitalu mamy prawo do obecność osoby bliskiej ust 2008 r art 21 Prawo Pacjenta nie wolno wyprosić osobę bliska wbrew woli pacjenta .Zawsze mam partnera by nie doszło jak jedna z pacjentek była sama. ...Badanie u ginekologa: Lekarz rozpiął rozporek... A ile pacjentek się wstydzi przyznać !!!

Gość gość
Nie popadajmy w paranoję. Nie znam takich przypadków a i ja i moje koleżanki chodzimy do lekarzy-mężczyzn. Ja od lat do pana Wojciecha Gwary http://www.ginekolog-usg.tychy.pl/ i czuję się tam bardzo bezpiecznie i fachowo zaopiekowana.

Gość maria

Serdecznie polecam pana Witkowskiego z Wrocławia, serdecznie polecam bardzo dobry lekarz

Znam dziewczyny, które totalnie wstydzą sie wizyt u ginekologa.... NIe wiem skąd takie podejście bo dobry ginekolog traktuje każdego jako pacjenta. NIe ma się co wstydzić Wizyta nie jest bolesna, a regularne kontrole mogą nas uchronić przed ryzykiem raka oraz innych chorób, które mogą mieć nieprzyjemne konsekwencje. 

Zerknijcie sobie tutaj:

http://medison.info.pl/ginekolog-lekarz-ktory-pomaga-kobietom/

Na stronie jest opisane jak wyglada taka wizyta.