Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JuliaN.

Czy nadawać drugie imię?

Polecane posty

Gość JuliaN.

Tak się składa, że we wrześniu urodzę córeczkę-Maję. Wiem, że to imię robi się bardzo popularne, ale uważam, że skoro mi i mężowi się podoba, to nie widzę żadnych przeszkód ;). Dla chłopca, jeżeli jakimś cudem się urodzi wybraliśmy Maćka. Ale teraz mam bardzo duży dylemat-czy nadawać drugie imię? Z jednej strony to tylko przeszkoda, trzeba zapisywać w dokumentach itp., a z drugiej może być nadane na pamiątkę, np. Maja może mieć drugie imię po mojej mamie-Annie (albo po mnie, Julii) a Maciek po dziadku-Piotr lub po tacie-Jakub. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)>

Gość ja nie dawalabym drugiego imie
nia ,bo tak szczerze po co? moi rodzicer nie dali ani mi ani mojemu rodzenstwudrugiego i jestem im za to abrdzo wdzeiczna! Sama swoim dzieciom tez nie dam. to nic nie wnosi w zycie a moze przeszkadzac....

Gość tralalabumcykcyk
Moim zdaniem fajnie jest mieć drugie imię, bo w razie czego można używać tego, które się woli :) Ja akurat wolę moje pierwsze :)

Gość mozesz rozwinac
to ITP. bo ja jakiejsc wielkiej przeszkody nie widze, zeby w dokumentach oprocz mojego imienia WPISAC DRUGIE ;/

Gość tralalabumcykcyk
Poza tym w razie pobytu w szpitalu lepiej mieć dwa imiona, np.moja mama była tak zapisywana, bo jedna pani nazywała się identycznie, a nazwiska nie nosimy zbyt popularnego.

moje koelzanka np. miala problem z wejsciem na samolot bo w paszprocie ma napisane anna ewa a na bilecie bylo tylko anna.... moze i stwredeessa byla glupia.

zreszta kazdy ma swoje zdanie. wg mnie to nie ma sensy dawac drugeigo imienia czy miec nazwisko dwuczlonowe.

też proponuję nadać drugie imię :) po pierwsze, bo jesteś bardziej rozpoznawalna - może być wiele osób o tych samych danych, ale już z drugim imieniem takim samym o wiele mniej. Po drugie wiem (od znajomych bez drugiego imienia), że dziwią się, iż im tego imienia rodzice nie nadali :)

Gość tralalabumcykcyk
No na lotniskach to dużo problemu bywa z tym. Ale najgorzej mieć długie imię i używać dwóch nazwisk, wtedy się to nie mieści i się czasem czepiają. Tak samo karty do bankomatu nie mieszczę wtedy wszystkich znaków. Ja bym dała drugie imię, ale to chyba jak kto chce. Ja mam dwa i jest OK :) Fajnie jak to drugie imię jest po kimś tak jak pisała autorka.

Gość werkaszperka
ta na lotnisku, wezcie sie nie osmieszajcie ;/ W krajah hiszpanskojezycznych, tam dopiero maja mixy imion i nazwisk i NIKT PROBLEMU NIE ROBI ;/

Gość ja wole nie miec drugiego
bo nie chce mi sie sie zastanwaic czy powinnam je uzyc na jakiejs tam formie/dokumencie czy nie.

Gość ja mmam dwa imiona
i jestem za! Chociaz jesli chodzi o karty do bankomatu itd to mimo ze chcialam miec dwa to wpisali mi tylko jedno. Szczerze mowiac nie mam gdzie dwoch uzywac:(

Gość tralalabumcykcyk
No nie wiem czy z lotniskiem to takie ośmieszenie, np. na lotnisku w Egipcie jakieś długie imię z rz czy ł nie jest prostą sprawą. Nie wspominając o nazwisku np. Szczepański

Ja nie mam 2 imienia i uważam, że nie ma sensu go nadawać. ;) Jakoś sobie radze, nigdy nie miałam problemu z tego powodu - i sensu dla mnie w tym brak;) No chyba, ze ze względów rodzinnych itp.

Gość tralalabumcykcyk
Jak tak sobie myślę to gdyby moja mama wpadła na pomysł by dać mi na imię np. Nikola to byłabym wdzięczna wtedy za drugie normalne imię i bym go używała, choćbym miała być kolejną Anną :D

Większość znanych mi osób ma 2 imiona, te z jednym można policzyć na palcach jednej ręki. I nikt nigdy nie miał z tego powodu problemów. Raczej zdziwienie wywołuje brak drugiego imienia. Drugie imię występuje tylko w bardzo oficjalnych dokumentach typu paszport czy dowód osobisty. Mój syn ma imiona Aleksander Krzysztof i wierzcie mi, że na lotnisku w Egipcie (jak to ktoś napisał) nie było żadnych problemów. Nie wiem czy ten ktos przechodził odprawę celna, ale w takim momencie straż graniczna nie czyta na glos imion/nazwisk tylko patrzy na zdjęcie czy ten ktoś jest z grubsza podobny i czy jest wiza :p

Gość tralalabumcykcyk
Chodzi o to, że jak chcesz spytać się na lotnisku o coś i podajesz nazwisko czy imię z polskimi znakami to raczej nie skumają.

Gość tralalabumcykcyk
Ja tak mam, bo mam dwa t pod rząd w nazwisku i dla nich to dziwne.

Gość ja mam drugie imię
mój m,aż ma i dzieci też mają. Pamiętam jak w podstawówce dzieci się chwaliły jak mają na drugie. Pierwszego się używało na co dzień więc wszyscy je znali, a drugie imię było jakąś taką tajemnicą. Niektóre z tych imion były zupełnie niemodna, ale nadane na czyjąś pamiątkę. Moim zdaniem fajnie jest mieć dwa imiona. Nigdy mi to w niczym nie przeszkadzało. Do bierzmowania wybieraliśmy jeszcze jedno imię i tym sposobem mam ich trzy. Używam tylko jednego, ale te pozostałe dwa niech sobie będą. W niczym nie przeszkadzają, a fajnie brzmią.

moje bliźniaczki nie dostały drugiego, ja swoje skutecznie wywyliłam z życia i dokumentów, zresztą mam nazwiasko dwuczłonowe i z tym też zrobię porządek bo to był poroniony pomysł.

Gość wkleja aby skomentowac
jednej corce nie dawalam drugiego imienia, bo wydawalo mi sie to zbedne. druga urodzila sie w moje urodziny wiec drugie imie ma po mnie;) mysle, ze do krotkich imion mozna dac drugie, jesli ma sie jakas opcje, ale na sile nie ma sensu wymyslac. znam tez osoby, ktore posluguja sie drugim imieniem zamiast pierwszym. to tez dobre wyjscie. pierwsze nie zawsze sie dziecku podoba, a tak sposrod dwoch bedzie mialo wybor gdy podrosnie;)

Gość wkleja aby skomentowac
przy czym warto, aby przynajmniej jedno z imion bylo uniwersalne i proste w wymowie i pisowni. znam osoby,ktore wyemigrowaly z kraju i za granica ich imiona sa bardzo trudne dla tubylcow, np. agnieszka czy kazimierz. przykladowa agnieszka moze miec na drugie anna, a kazimierz - robert - zeby te drugie imiona byly uniwersalne dla roznych narodowosci i nie sprawialy klopotow. wtedy osoba moze zamiast pierwszym poslugiwac sie drugim, prostszym;)

Gość paróvveczka
Ja mam 2 imiona, jak każdy w mojej rodzinie, i swoim dzieciom też chcę dać po dwa. Jak widzę gdzieś w dokumentach, że ktos ma tylko jedno imię, to dla mnie to dziwnie wygląda (moje prywatne zdanie, prosze sie nie obrazać). Anna by bylo fajne do Mai, choc ja osobiscie bym córki obecnie Mają nie nazwała - imię samo w sobie nawet fajne, ale strasznie pospolite

Gość luska.s
moim zdaniem jeśli drugię imię jest po kimś bliskim to jak najbardziej tak.