Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinga_tralala

czy na ślubie cywilnym mogę założyć suknię ślubną?

Polecane posty

Gość tajasne
jak powiecie jedną to po co druga?... a poza tym ostatnio czytam gdzies na necie ze w jakims kraju uniewazniono setki slubów własnie z takiego powodu - ze przysięga ślubna była niezgodna z wymaganiami prawnymi. ja bym nie ryzykowała ;)

Gość kinga_tralala
PLENER: Kwestię ślubów cywilnych w plenerze reguluje Prawo o aktach stanu cywilnego, pkt.3: "Jeżeli zachodzą uzasadnione przyczyny, kierownik Urzędu Stanu Cywilnego może przyjąć oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński poza lokalem stanu cywilnego". Kiedyś przez "uzasadnione przyczyny" rozumiało się na przykład chorobę jednego z nowożeńców albo inną sytuację, która uniemożliwiała stawienie się w USC. Urzędnicy jeździli do szpitali, więzień lub domów opieki społecznej. Obecnie, interpretacja przepisu jest zdecydowanie mniej jednoznaczna. Za uzasadnioną przyczynę uznaje się na przykład pragnienie młodej pary, by ślub odbył się w miejscu związanym z ich hobby albo ważnymi wydarzeniami z przeszłości. Należy opisać to w podaniu do kierownika Urzędu Stanu Cywilnego, z prośbą o oddelegowanie urzędnika na ślub w plenerze. Do podania trzeba dołączyć zgodę właściciela terenu, na którym odbędzie się i znak USC. Urząd nie zgodzi się na pewno na scenerię, która mogłaby obrażać jego powagę, na przykład bar go-go, chociaż takie pomysły raczej się nie zdarzają. Załatwienie formalności w USC dotyczących ślubu w plenerze kosztuje tyle samo, co w każdym innym przypadku. Dodatkowo zapłacimy za dojazd urzędnika na miejsce ceremonii oraz jego powrót

Gość kinga_tralala
a co do kwestii drugiej przysięgi... tak tylko zapytałam... ta byłaby z naszego serca :) (tą co napisałam to przykład z jakiejś stronki)

Gość mozesz miec biala suknie i
welon, jak najbardziej. Na swiecie sa miliony ludzi, ktorzy nie biora slubow koscielnych a tak sie ubierają. To nie kosciól wymyslil suknie slubne.

Gość etam etam bez przesady
Myślę, że jak Wasza przysiega byłaby po tej właściwej zgodnej ze wszystkimi wytycznymi to nikt nie zakwestionowałby ważności ślubu, całkiem fajny pomysł jeżeli oboje tak czujecie to czemu nie... a co do pleneru to hmm żadnego hobby pasującego do hotelowego ogrodu nie posiadamy najwyżej napiszemy że PRAGNIEMY się pobrać w hotelu i pasjonujemy się hotelarstwem;) no nic jak przyjdzie co do czego to udam się do USC na pogawędke

My mieliśmy tylko ślub cywilny, mimo że wierzymy w Boga i nie było żadnych przeszkód, żeby wziąć ślub kościelny. Miałam białą, typowo ślubną suknię, bo to w końcu ślub i wymaga odpowiedniej oprawy.

Gość kinga_tralala
anulla 75r sukienka BOMBA :) bardzo mi się podoba