Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ANNAAA3546

Mozliwe ze lekarz nie zauwazył zespołu Downa u mojego dziecka??

Polecane posty

Gość ANNAAA3546

Witajcie-czy to mozliwe ze lekarz nie zauwazył zespolu Downa i caly szpital? Urodziałam 3 miesiące temu cóereczke-dostała 10 pkt ,a ja się martwię cały czas o ten zespól downa.Czy to mozliwe ,zę nikt u niej tego nie zauwazył przez 3 miesiące? To moja fobia

Gość lauryn
a co Cię niepokoi?

Gość A co cię niepokoi w jej
wyglądzie?

Gość ANNAAA3546
Ma mały nosek i male uszy

Gość A co cię niepokoi w jej
Ale wszystkie dzieci mają mały nosek i małe uszy. Mongolizm charakteryzuje dużo więcej cech niż tylko nos i uszy. Głównie oczy i kształt główki, uformowanie ust, przerost języka, czasem więcej niż 2 gniazda włosów na głowie, oraz szereg specyficznych zachowań neurologicznych. Lekarz raczej nie mógł się pomylić.

Gość lauryn
jeśli chodzi o cechy zewn to najczęsciej występują oczka w kształcie migdałów, płaski profil twarzy, uszka małe ale też nisko osadzone, często brak płatków usznych, wystający jezyczek, pojedyncza zmarszczka na 5 palcu rąk. Myślę, że to mało prawdopodobne żeby lekarze do teraz nie zauważyli ZD.

Gość kicikiciii
możliwe. Niestety ale u mojej koleżanki znany lekarz w całym województwie nie zauważył. Dziecko ma zespół downa i wadę serca:(

Gość kicikiciii
sorki nie doczytałam. Nie już przy porodzie lekarz bada także i w tym kierunku. Jeśli miałby jakieś podejrzenia to skierowałby Was dalej. Nie martw się wszystko jest dobrze.

Gość koza u woza
Prowokacja czy żart?

Gość ANNAAA3546
up up

Gość ANNAAA3546
jezu tak się boję

Gość na razie nie ma się co bać
Jeśli dziecko dobrze się rozwija i przechodzi wszystkie lekarskie kontrole pomyślnie, to trzeba mnieć po prostu nadzieję, że będzie dobrze. Prawda jest taka, że do roczku każde dziecko jest zagdaką! Zespól downa to tylko jedno w wielu możliwych uposledzeń, większośc ujawnia się dopiero koło 8 miesiąca życia i później (np, autyzm )- kiedy to dziecko zaczyna się poruszać i komunikować z otoczniem i tak na prawdę do tego czasu, żadna matka na 100% nie wie czy jej dziecko jest wpełni zdrowe. Tak że głowa do góry, dziecko potrzebuje silnej i szczęśliwej mamy, a nie takiej co się doszukuje na siłę choroby, której prawdopodobnie nie ma i nie będzie.